Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με τον λόρδο M. Callanan, υφυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για το Brexit

Συνάντηση του ΑΝΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλου με τον λόρδο M. Callanan, υφυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για το Brexit

Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018

Δεν μπορεί μία χώρα η οποία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τα ίδια ή περισσότερα δικαιώματα από τις χώρες της ΕΕ, δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά τη συνάντησή του με τον λόρδο Martin Callanan, υφυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για το Brexit.

Δεν θέλουμε, πρόσθεσε ο κ. Κατρούγκαλος, να είναι τιμωρητική η διαδικασία αυτής της διαπραγμάτευσης. Έχουμε, δυστυχώς, εμπειρία από ασύμμετρες διαπραγματεύσεις.

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών έχει ως εξής:

«Συζητήσαμε τις νέες προτάσεις του Ηνωμένου Βασίλειου. Καλωσορίζουμε τη Λευκή Βίβλο, τη δέσμη προτάσεων που κατάθεσε το Ηνωμένο Βασίλειο και θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε ενωμένοι ως 27 κράτη-μέλη, σε σχέση με τον κοινό μας στόχο, να βρούμε δηλαδή μια βιώσιμη λύση για το Brexit. Αυτό που και οι δύο πλευρές απεύχονται είναι να μην υπάρχει συμφωνία, ένα no deal Brexit. Είναι κάτι που θα πρέπει να αποφύγουμε πάση θυσία.

Αύριο, θα έχω την ευκαιρία, στο ΣΓΥ, να διατυπώσω τις πάγιες ελληνικές θέσεις: ότι θέλουμε το ΗΒ να παραμείνει ένας στρατηγικός εταίρος της ΕΕ. Φεύγει από την ΕΕ, δεν φεύγει από την Ευρώπη. Αυτό δείχνει ότι σε τομείς όπως η ασφάλεια, η δικαιοσύνη και οι εξωτερικές απειλές, θα πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε μια ειδική σχέση. Δεν θέλουμε να είναι τιμωρητική η διαδικασία αυτής της διαπραγμάτευσης. Έχουμε, δυστυχώς, εμπειρία από ασύμμετρες διαπραγματεύσεις.

Από την άλλη πλευρά, είναι προφανές ότι δεν μπορεί μια χώρα η οποία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει τα ίδια ή περισσότερα δικαιώματα από τις χώρες της ΕΕ. Το ΗΒ είναι ένας παραδοσιακός φίλος της Ελλάδας και αυτή τη σχέση θέλουμε να τη διαφυλάξουμε και στο μέλλον. Θα εξακολουθήσουμε να είμαστε, όπως και στο παρελθόν, στρατηγικοί εταίροι και στο επίπεδο των κρατών μας και των λαών».