Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ με τον Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για το Brexit, Λόρδο Callanan (Αθήνα, 23.11.2017)

Συνάντηση ΥΦΥΠΕΞ Τ. Κουίκ με τον Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για το Brexit, Λόρδο Callanan (Αθήνα, 23.11.2017)

Παρασκευή, 24 Νοέμβριος 2017

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ, συναντήθηκε με τον Υπουργό Επικρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, αρμόδιο για το Brexit (DExEU), Λόρδο Callanan, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Ο Λόρδος Callanan αναφέρθηκε στην πορεία των διαπραγματεύσεων για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς και σε θέματα διμερούς ενδιαφέροντος που επηρεάζονται από τις σχετικές διαδικασίες. Κατέθεσε, επίσης, την άποψη στον Έλληνα Υφυπουργό Εξωτερικών, για αναγκαιότητα επιτάχυνσης των διαδικασιών και για επίλυση των εκκρεμοτήτων, ώστε να μην οδηγηθούν οι διαπραγματεύσεις σε αδιέξοδο και σε μονομερείς ενέργειες. Επιπλέον, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει η βρετανική πλευρά σχετικά με την μελλοντική προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών των Κ–Μ της Ε.Ε. στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά το Brexit.

Ο ΥΦΥΠΕΞ τόνισε στον Λόρδο Callanan ότι η Ελλάδα συμπορεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις εν λόγω διαπραγματεύσεις, ανεξάρτητα με το γεγονός ότι ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για το καθεστώς των Ελλήνων που διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, για την διατήρηση των δικαιωμάτων και του κόστους σπουδών και διαβίωσης των εκεί Ελλήνων μαθητών και φοιτητών, όπως και για τις ελληνικές επιχειρήσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων δραστηριοποιείται στον τομέα της Ναυτιλίας. Υπογράμμισε, για μία ακόμα φορά, ότι η διαπραγμάτευση διεξάγεται από πλευράς της Ε.Ε. με πυρήνα τις Βρυξέλλες, καθώς και ότι η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξή των συνομιλιών και αναμένει τη σχετική ενημέρωση των θεσμών της Ε.Ε.