Τετάρτη, 24 Απριλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση Υφυπoυργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, G. Onyeama (Αμπούτζα, 07.11.2018)

Συνάντηση Υφυπoυργού Εξωτερικών, Τ. Κουίκ, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Νιγηρίας, G. Onyeama (Αμπούτζα, 07.11.2018)

Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018

Νέα δυναμική στις διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της Ελλάδας με τη Νιγηρία έδωσε η συνάντηση του Υφυπουργού Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Geoffrey Onyeama, στην Αμπούτζα, όπως και η επιχειρηματική αποστολή υπό τον Έλληνα ΥΦΥΠΕΞ που πραγματοποιήθηκε αυτό το διήμερο στο Λάγος. Ήταν η πρώτη επίσημη ελληνική υπουργική επίσκεψη μετά από πέντε δεκαετίες.

Στη συνάντηση των κ.κ. Κουίκ και Onyeama συζητήθηκαν θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η έναρξη πολιτικών διαβουλεύσεων μετά από πρόταση που κατέθεσε ο Έλληνας ΥΦΥΠΕΞ, όπως επίσης, συμφωνήθηκε η παρουσία συγκεκριμένου σύνδεσμου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Νιγηρίας, προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι συνεργασίες που θα προκύψουν από τις B2B συναντήσεις που είχαν οι Έλληνες επιχειρηματίες με τους Νιγηριανούς συναδέλφους τους στο Λάγος.

Μιλώντας στα νιγηριανά ΜΜΕ, ο κ. Κουίκ τόνισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Νιγηρίας για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, καθιστώντας την ιδιαίτερο παίκτη στην εδραίωση της ασφάλειας και ανάπτυξης, όχι μόνο της ίδιας της χώρας της, αλλά γενικότερα της ευρύτερης περιοχής της Υποσαχάριας Αφρικής.

Από πλευράς του, ο ΥΠΕΞ της Νιγηρίας, επαινώντας την ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ότι η χώρα του μπορεί να μάθει πολλά από τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα, τα τελευταία 10 χρόνια, μετασχημάτισε και ανέταξε την οικονομία της προς όφελος του λαού της. Αναφέρθηκε, επίσης, με ιδιαίτερα θερμά λόγια, στους ελληνικούς επιχειρηματικούς οίκους που δραστηριοποιούνται στη Νιγηρία από τις αρχές του περασμένου αιώνα και στη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας.

«Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματική αποστολή, προϊόν της συνεργασίας ΣΕΒ, ΕΒΕΑ και Έλληνο-Νιγηριανού Επιμελητηρίου, οι ιδιοκτήτες και οι εκπρόσωποι των εταιριών που ήρθαν στο Λάγος, έδειξαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα των B2B συναντήσεων», δήλωσε ο κ. Κουίκ, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό να βοηθούμε και να ενθαρρύνουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων και κυρίως σε αναπτυσσόμενες αγορές όπως της Υποσαχάριας Αφρικής, δράσεις οι οποίες είναι αυταπόδεικτο ότι συνεισφέρουν τα μέγιστα στις μητρικές εταιρίες που εδρεύουν στην Πατρίδα μας».

Η Νιγηρία ταξινομείται ως αναδυόμενη αγορά μικτής οικονομίας, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, με άφθονους φυσικούς πόρους, ανεπτυγμένους οικονομικούς τομείς, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές και χρηματιστήριο, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αφρική. Κατατάσσεται 30η στην κόσμο όσον αφορά το ΑΕΠ, που για το 2016 υπολογίσθηκε από το Δ.Ν.Τ σε 1,166 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (22η παγκοσμίως), το μεγαλύτερο από οποιαδήποτε αφρικανική χώρα. Το 2011, η Citigroup ανέφερε ότι η Νιγηρία θα έχει την μεγαλύτερη μέση ανάπτυξη ΑΕΠ στον κόσμο το διάστημα 2010-2050. Αποτελεί, τέλος, τον 12ο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο και τον 8ο μεγαλύτερο εξαγωγέα.