Σάββατο, 20 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, με τον αρμόδιο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας, Πρέσβυ Samuel Brownback (Αθήνα, 06.05.2019)

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, με τον αρμόδιο του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας, Πρέσβυ Samuel Brownback (Αθήνα, 06.05.2019)

Δευτέρα, 06 Μαΐου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, δέχθηκε, σήμερα τον αρμόδιο του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για θέματα Θρησκευτικής Ελευθερίας, Πρέσβυ Samuel Dale Brownback, πρώην Υπουργό Γεωργίας και Κυβερνήτη του Κάνσας, στο πλαίσιο επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας, η οποία, όπως ο ίδιος τόνισε, στόχο έχει τη δημιουργία δεσμών των ΗΠΑ με τον ορθόδοξο χριστιανικό κόσμο.

Ο κ. Υφυπουργός χαιρέτισε την πρωτοβουλία του State Department να ενθαρρύνει τη συνεργασία, μεταξύ των κρατών που ενδιαφέρονται για την κατοχύρωση των θρησκευτικών ελευθεριών και την εξάλειψη των διώξεων για λόγους θρησκείας, ο οποίος, όπως σημείωσε ο Πρέσβυς Brownback, εντάσσεται στην πολιτική επιλογή του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Pompeo να ενισχύσει τον ρόλο των ΗΠΑ στους εν λόγω τομείς.

Αντηλλάγησαν απόψεις για την κατάσταση των Χριστιανών στις χώρες της Μέσης Ανατολής, τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα Πατριαρχεία Ιεροσολύμων και Αντιοχείας για την μέριμνα του ποιμνίου τους και την βιωσιμότητα της λειτουργίας τους, αλλά και τις πιέσεις που βιώνουν οι κοινότητες των Συρο-ορθοδόξων, των Ασσυρίων και των Γεζίντι. Διαπιστώθηκαν δυνατότητες συνεργασίας για την ανοικοδόμηση περιοχών όπου διαβιούσαν επί αιώνες χριστιανικοί πληθυσμοί ή αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, σε μαστιζόμενες από πολεμικές συρράξεις και τρομοκρατικές επιθέσεις χώρες. Συζητήθηκαν επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις σε επίκαιρα εκκλησιαστικά ζητήματα σε Ευρώπη και Αμερική, ενδιαφέροντος και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο Πρέσβυς Brownback γνωστοποίησε στον κ. Υφυπουργό ότι τον Ιούλιο θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτων η 2η Yπουργική Διάσκεψη για την Προώθηση της Θρησκευτικής Ελευθερίας, ευχόμενος να εκπροσωπηθεί και πάλι η χώρα μας σε υπουργικό επίπεδο και ενημέρωσε τον κ. Υφυπουργό ότι πρόσκληση έχει αποσταλεί και στην ΑΘΠ τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο κ. Υφυπουργός διαβεβαίωσε τον συνομιλητή του για τη συμμετοχή του.

Ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε τον Πρέσβυ Brownback για τις δράσεις της χώρας μας υπέρ της προώθησης της θρησκευτικής ελευθερίας, στο εσωτερικό και διεθνώς. Το ενδιαφέρον του κ. Brownback προσέλκυσε η επιτυχημένη διοργάνωση διημερίδας στο ΥΠΕΞ, (29/2-1/3.2019) για θέματα θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των στην Ελλάδα εκκλησιών και θρησκευτικών κοινοτήτων, με στόχο την προώθηση του διαλόγου και την κατάθεση προτάσεων για την χάραξη ολοκληρωμένης στρατηγικής του Υπουργείου Εξωτερικών στη θεματολογία της διημερίδας.