Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Γιαγκόντινα της Σερβίας (Αθήνα, 8.4.2019)

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μάρκου Μπόλαρη, με τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Γιαγκόντινα της Σερβίας (Αθήνα, 8.4.2019)

Δευτέρα, 08 Απριλίου 2019

O Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης,  δέχθηκε σήμερα τον Επίτιμο Πρόξενο της Ελλάδας στην Γιαγκόντινα της Σερβίας, Dragan Markovic Palma, ο οποίος είναι Πρόεδρος του σερβικού Κόμματος «Ενωμένη Σερβία» και μέλος του σερβικού κοινοβουλίου.

Ο κ. Markovic μίλησε με θερμά λόγια για την Ελλάδα και εξήρε τη συμβολή της ελληνικής κυβέρνησης προς την σύσφιξη των ελληνο-σερβικών σχέσεων, χάρη και στις άριστες σχέσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο A. Vucic. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις προσπάθειές του να ενισχύσει το τουριστικό ρεύμα από την Σερβία στην Ελλάδα, τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του Δήμου της Γιάγκοντινα για Σέρβους που επιθυμούν να επισκεφθούν την παραλία Κατερίνης και την εν γένει προβολή της χώρας μας στη Σερβία. Επιπλέον, αναφέρθηκε στο ζήτημα του Κοσόβου και στα προβλήματα εφαρμογής της Συμφωνίας των Βρυξελλών για τον διάλογο Βελιγραδίου – Πρίστινας, υπογραμμίζοντας την αρνητική σερβική στάση σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής συνόρων στην περιοχή. Χαρακτήρισε δε, ευκαιρίας δοθείσης, τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως παράδειγμα επίλυσης μιας μακροχρόνιας διαφοράς, χωρίς μεταβολή συνόρων.

Από πλευράς του, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στους διαχρονικά αδελφικούς δεσμούς μεταξύ ελληνικού και σερβικού λαού και στην προσήλωση της ελληνικής κυβέρνησης να ενισχύσει τη συνεργασία με τη Σερβία σε διμερές, αλλά και πολυμερές επίπεδο, όπως έδειξε η επιτυχημένη σύγκληση του Α΄ Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σερβίας (Βελιγράδι, Δεκέμβριος 2018), αλλά και η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σέρβο Πρόεδρο στο Βουκουρέστι (29/3/2019), στο πλαίσιο της τετραμερούς Συνόδου Κορυφής Ελλάδας – Σερβίας – Βουλγαρίας – Ρουμανίας. Ο κ. Μπόλαρης στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού για την δημιουργία, μεταξύ των τεσσάρων χωρών, ενός δακτυλίου οδικής, σιδηροδρομικής διασύνδεσης των τεσσάρων χωρών, καθώς και διασύνδεσης των δικτύων ενέργειας και τηλεπικοινωνιών που διαθέτουν, με στόχο την ανάπτυξη των επαφών μεταξύ λαών και επιχειρηματικών κοινοτήτων και εν τέλει την οικονομική ευμάρεια της περιοχής.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τον κ. Markovic για τις άοκνες προσπάθειές του για προώθηση των ελληνο-σερβικών σχέσεων, μεταξύ άλλων και στον τουριστικό τομέα, και τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Σερβίας.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συμβάλει στην ενίσχυση και των ελληνο-σερβικών σχέσεων, προσφέροντες γέφυρες συνεργασίας αντί των εμποδίων του παρελθόντος, λόγω της ονοματολογικής διαφοράς.