Τρίτη, 20 Αυγούστου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα (13.03.2019)

Συνάντηση Υφυπουργού Εξωτερικών, Μ. Μπόλαρη, με την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα (13.03.2019)

Τετάρτη, 13 Μαρτίου 2019

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης δέχθηκε, σήμερα, την Πρέσβη του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ελλάδα, Kate Smith, με την οποία αντάλλαξαν απόψεις, σε πολύ καλό κλίμα, για θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Με αφορμή την ενημέρωση από τον κ. Υφυπουργό για την πρόσφατη Διημερίδα περί θρησκευτικής και εκκλησιαστικής διπλωματίας (ΥΠΕΞ, 28/2 – 1/3), η κα Πρέσβης υπογράμμισε ότι η προάσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας και η προστασία των θρησκευτικών μειονοτήτων ανά την υφήλιο αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Η.Β.. Ενημέρωσε, συναφώς, τον κ. Υφυπουργό για τη σύνοψη που ετοιμάζει το βρετανικό ΥΠΕΞ, περί των διωγμών που υφίστανται χριστιανικοί πληθυσμοί ανά τον κόσμο, με στόχο να ακολουθήσουν προτάσεις του βρετανού Υπουργού Εξωτερικών, κ. Hunt, για στοχευμένες παρεμβάσεις του Υπουργείου του. Αντηλλάγησαν απόψεις για τις δυνατότητες στενής συνεργασίας των δύο χωρών, με επίκεντρο την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για το επίπεδο κατοχύρωσης της θρησκευτικής ελευθερίας στην περιοχή, ο κ. Υφυπουργός ενημέρωσε την Πρέσβη του Η.Β. για την εκκρεμότητα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της αναγνώρισης Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στο πάγιο αίτημα της Ελλάδας για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.

Τέλος, ενόψει της επετείου των 200 ετών από την έναρξη της ελληνικής επανάστασης του 1821, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε Ελλάδα και Η.Β., με στόχο την προβολή, στις δύο χώρες, της κοινής ιστορικής μνήμης για τα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία του Ελληνικού Κράτους, στη συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας και τη δράση των βρετανών φιλελλήνων.