Σάββατο, 25 Μαΐου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου στη δικτυακή πλατφόρμα «Vocal Europe» (Monday Talks) και στο δημοσιογράφο, S. Caliva (Βρυξέλλες, 19.11.2018)

Συνέντευξη Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου στη δικτυακή πλατφόρμα «Vocal Europe» (Monday Talks) και στο δημοσιογράφο, S. Caliva (Βρυξέλλες, 19.11.2018)

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επιτρέψτε μου να αρχίσω με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ). Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών, στόχος της οποίας είναι η επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος με την πΓΔΜ, επηρεάζει τη σταθερότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ΑΝΕΛ, το κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, δήλωσαν προσφάτως ότι ο «όρος Μακεδονία είναι ελληνικός» και ο επικεφαλής του εν λόγω κόμματος και Υπουργός Άμυνας, ο κ. Καμμένος αντιτίθεται στη Συμφωνία. Πιστεύετε ότι το ελληνικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει τη Συμφωνία των Πρεσπών; Ή θα προκαλέσει περισσότερη ένταση και πόλωση στους κόλπους της κοινωνίας, οδηγώντας παράλληλα την κυβέρνηση σε πρόωρες εκλογές;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η Ελλάδα επιθυμεί να είναι ένας παράγοντας σταθερότητας στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και προσπαθήσαμε να ενεργήσουμε με αυτό τον τρόπο προκειμένου να επιλύσουμε μια διαφορά πολλών δεκαετιών με τους βόρειους γείτονές μας. Θεωρούμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι αμοιβαία επωφελής και για τις δύο χώρες και ότι θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας «δυναμικής» για την επίλυση άλλων διαφορών που υπάρχουν στην περιοχή.
Συνεπώς, είμαστε σίγουροι ότι, καθότι πρόκειται για μία καλή συμφωνία, δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα ως προς την ψήφισή της με ικανή πλειοψηφία, ξεπερνώντας μάλιστα των αριθμό των εδρών που κατέχουμε στο Κοινοβούλιο. Είναι αλήθεια ότι ο ήσσων κυβερνητικός μας εταίρος έχει διαφορετική άποψη επί αυτού, αλλά παρόλα αυτά, είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα συγκεντρώσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ας παραμείνουμε στα Βαλκάνια. Ας μιλήσουμε τώρα, εν συντομία, για τις πρόσφατες εντάσεις μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, με αφορμή τον θάνατο του 35χρονου Έλληνα ομογενή ο οποίος σκοτώθηκε από τα πυρά της αστυνομίας στη νότια Αλβανία. Κατά τη διάρκεια των ετών, τα προβλήματα μεταξύ Τιράνων και Αθήνας περιστρέφονταν κυρίως γύρω από το γεγονός ότι τα Τίρανα δεν προστατεύουν, αλλά ούτε διασφαλίζουν τα δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία. Σκοπεύετε, ως ελληνική κυβέρνηση, να χρησιμοποιήσετε την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας στην ΕΕ ως μέσο για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία; Με άλλα λόγια, θα ζητήσετε την εφαρμογή κυρώσεων κατά των Τιράνων αν δεν συμμορφωθούν με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης αναφορικά με την Ελληνική Μειονότητα;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Εμείς στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των βαλκανικών χωρών, όπως και της Αλβανίας φυσικά. Ξεκινήσαμε αυτή τη διαδικασία στη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης πριν μερικά χρόνια και παραμένουμε στρατηγικά επικεντρωμένοι σε αυτή. Αλλά, βέβαια, προκειμένου μια χώρα να γίνει δεκτή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κυρίως όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα τα δικαιώματα των μειονοτήτων, καθώς και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.
Η Αλβανία λοιπόν δεν αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ως προς αυτό. Εμμένουμε βέβαια στον σεβασμό των δικαιωμάτων της Ελληνικής Μειονότητας που βρίσκεται στη χώρα αυτή, ως ζήτημα που απασχολεί τους Έλληνες συμπατριώτες μας, αλλά και στην τήρηση ορισμένων άλλων αρχών που αφορούν την προοπτική της Αλβανίας, όπως και κάθε άλλης χώρας των Βαλκανίων ή κάθε άλλου κράτους που επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πιστεύω ότι το πρόσφατο πολύ λυπηρό συμβάν δεν θα αποτελέσει παράγοντα που θα επηρεάσει μακροπρόθεσμα τις διμερείς μας σχέσεις, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η Αλβανία θα συνεχίσει τις κοινές προσπάθειες μαζί μας, προκειμένου να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας και να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της μειονότητάς μας που διαβιοί στη χώρα αυτή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, στα τέλη Οκτωβρίου υπήρξε μια νέα διένεξη με την Τουρκία αναφορικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη στο Αιγαίο μετά την ανακοίνωση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών για την επέκτασή της. Η κυβέρνηση του Ερντογάν απάντησε ότι μια επέκταση της ελληνικής αιγιαλίτιδας ζώνης θα αποτελούσε αιτία πολέμου. Ο Πρωθυπουργός, Α. Τσίπρας απάντησε ότι η «Ελλάδα ούτε απειλεί αλλά ούτε και απειλείται» και την προηγούμενη εβδομάδα ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δέχθηκε την πρόσκληση του Προέδρου Ερντογάν να επισκεφθεί την Tουρκία και να συζητήσει αυτό το πολύ ευαίσθητο ζήτημα. Είστε αισιόδοξος για αυτή τη συνάντηση; Πιστεύετε ότι θα υπάρξει ειρηνική επίλυση αυτού του προβλήματος;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου. Όσον αφορά την αιγιαλίτιδα ζώνη, έχουμε μια διεθνή συνθήκη την οποία -πράγματι- η Τουρκία δεν την έχει ακόμη επικυρώσει, αλλά είναι δεσμευτική για αυτήν, καθώς έχει καταστεί -οι περισσότερες διατάξεις της- εθιμικό δίκαιο.
Εν πάση περιπτώσει, αναμένουμε με ενδιαφέρον τη συνάντηση του Πρωθυπουργού μας με τον Πρόεδρο Ερντογάν, όχι γιατί θέλουμε να συζητήσουμε για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα -τα οποία βέβαια δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης- όπως η επέκταση των χωρικών μας υδάτων, αλλά γιατί ακριβώς θέλουμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα επίτευξης μιας ειρηνικής συνεννόησης και λύσης στα διμερή μας ζητήματα. Είμαι αισιόδοξος ότι οι δύο ηγέτες θα έχουν έναν πολύ θετικό διάλογο και θα προωθήσουν αυτό το ζήτημα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, συναφώς, εκτός όλων των άλλων προσφύγων που έρχονται στη χώρας σας, υπάρχουν και πολλοί Τούρκοι αιτούντες άσυλο. Η πλειονότητα αυτών ισχυρίζεται ότι διέφυγε από την Τουρκία λόγω της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Σύμφωνα με διάφορες επιτόπιες έρευνες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα, ένας μεγάλος αριθμός αυτών των αιτούντων άσυλο δεν έχουν δικαίωμα να εργαστούν αλλά ούτε να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, εντούτοις εκείνοι δηλώνουν ότι είναι ευγνώμονες απέναντι στον ελληνικό λαό και τις ελληνικές Αρχές. Τί σκοπεύετε να κάνετε με αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά δεν επιθυμούν να παραμείνουν στην Ελλάδα, αλλά θα ήθελαν να κατευθυνθούν προς άλλες χώρες της Δυτικής ή/και της Βόρειας Ευρώπης όπου έχουν φίλους και συγγενείς;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως ανέφερα και πριν, η πολιτική που ασκούμε σε όλα τα επίπεδα βασίζεται στον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και το διεθνές δίκαιο που απορρέει από τις Συνθήκες της Γενεύης μας δεσμεύει ως προς την ανάληψη υποχρεώσεων αναφορικά με τους πρόσφυγες. Επίσης, το ανθρωπιστικό δίκαιο, οι κανόνες της αξιοπρέπειας και της κοινής ηθικής επιβάλλουν την ανθρώπινη αντιμετώπιση όλων, όχι μόνο των αιτούντων άσυλο, αλλά όλων των μεταναστών.
Βέβαια, δεν μπορούμε να εξισώσουμε τους αιτούντες άσυλο με τους οικονομικούς μετανάστες, αλλά όλοι δικαιούνται μια αξιοπρεπή εξέταση της περίπτωσής τους. Προσπαθήσαμε -αν και στην Ελλάδα βιώνουμε τις καταιγιστικές επιπτώσεις ενός συνδυασμού οικονομικής και προσφυγικής κρίσης- να είμαστε ανοικτοί σε αυτούς τους ανθρώπους που αναζητούν ένα καλύτερο μέλλον στη χώρα μας. Αλλά έχετε απολύτως δίκιο, η μεγάλη πλειονότητα αυτών δεν θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα, γιατί, αν και η χώρα μας έχει ανακάμψει, ωστόσο δεν βρίσκεται ακόμη στο επίπεδο των πλούσιων χωρών, όπως η Γερμανία και οι σκανδιναβικές χώρες.
Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ένα ευρωπαϊκό και όχι ως ένα εθνικό ζήτημα. Αναζητούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα η οποία δεν θα εναποθέτει το βάρος της υποδοχής των μεταναστών αποκλειστικά στους ώμους των χωρών πρώτης εισόδου, όπως είναι η Ιταλία, η Ισπανία ή η Ελλάδα.
Μια σφαιρική λύση του προβλήματος που περιλαμβάνει επίσης μια αλλαγή στη Συνθήκη του Δουβλίνου, η οποία ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιτούντων άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και προστασία των συνόρων και, ακόμη πιο σημαντικό, μια διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο θα βοηθήσουμε τις γειτονικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσουν τους πολίτες τους εκεί. Συγκεκριμένα, αυτή η εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης ενδέχεται να λάβει μεγάλη σημασία μελλοντικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τελευταία ερώτηση, αλλά εξίσου σημαντική: στις 5 Νοεμβρίου οι ΗΠΑ επέβαλαν εκ νέου κυρώσεις κατά του Ιράν. Ωστόσο, η Ουάσιγκτον εξαίρεσε οκτώ χώρες από τις εν λόγω κυρώσεις, προκειμένου να τους επιτρέψει να εισάγουν πετρέλαιο από την Τεχεράνη. Προφανώς, η Ελλάδα είναι μια από τις οκτώ χώρες. Επίσης η Αθήνα σταμάτησε την αγορά πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά σύμφωνα με ορισμένες αξιόπιστες πηγές, η κυβέρνησή σας εξετάζει το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει ορισμένες εισαγωγές. Η κυβέρνησή σας σκοπεύει να ξαναρχίσει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν; Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύετε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επαναφέρει τις κυρώσεις κατά της Τεχεράνης;

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Όπως ανέφερα, σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο, σεβόμαστε επίσης την πολυμέρεια στις διεθνείς σχέσεις και τις διεθνείς συνθήκες. Επιπλέον, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα ακολουθήσουμε τις επιλογές της τελευταίας όσον αφορά αυτά τα ζητήματα που αναφέρατε. Ως εκ τούτου, μπορώ να σας πω ότι είμαστε κατά του εμπορικού πολέμου, είμαστε υπέρ του ανοικτού εμπορίου, υπέρ του σεβασμού όλων των συνθηκών, ειδικότερα εκείνων στην κατάρτιση των οποίων έχει συμβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούμε από την ευρωπαϊκή θέση σε όλους αυτούς τους τομείς.