Κυριακή, 9 Μαΐου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνέντευξη Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ι. Σμυρλή, στo Ραδιόφωνο του Alpha 9,89, στην εκπομπή «ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» και στο δημ/φο Χάρη Ντιγριντάκη (19.04.2021)

Συνέντευξη Γεν. Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ι. Σμυρλή, στo Ραδιόφωνο του Alpha 9,89, στην εκπομπή «ΤΡΙΠΟΝΤΟ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ» και στο δημ/φο Χάρη Ντιγριντάκη (19.04.2021)

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece, κ. Γιάννη Σμυρλή.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλησπέρα σας κ. Ντιγριντάκη σε εσάς και στους ακροατές μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω ποιες είναι οι χώρες-στόχοι αυτής της αλλαγής που επιτελείται στο νέο φορέα.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη στρατηγική, η οποία θα ανακοινωθεί  επίσημα από το Υπουργείο Εξωτερικών. Περιλαμβάνει μεγάλες χώρες, παραδοσιακές χώρες με τις οποίες έχουμε εμπορικές σχέσεις, αλλά και νέες χώρες-στόχους, όπου θα πρέπει να δώσουμε βάρος, ώστε τα ελληνικά προϊόντα να βρουν νέες αγορές. Με αυτό το κριτήριο, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η όλη προετοιμασία, σε συνεργασία με όλους τους φορείς και όλα τα επιμελητήρια, ούτως ώστε να αποτελεί μια πραγματική στρατηγική της χώρας και να έχουμε το αποτέλεσμα που όλοι θέλουμε. Το Υπουργείο Εξωτερικών θα προβεί, λοιπόν, στην ανακοίνωση μιας στρατηγικής, που συμβαδίζει με τους φορείς και τις ελληνικές επιχειρήσεις, η οποία θα αποτελέσει και ένα χρήσιμο εργαλείο για όλους τους ενδιαφερόμενους.   

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για πείτε για το πρόγραμμα “Επιχειρούμε έξω” που αφορά την υποστήριξη διεθνούς προβολής και που επιτρέπει σε έλληνες εξαγωγείς να συμμετέχουν και σε ψηφιακές εκθέσεις.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Στα ψηφιακά εργαλεία συγκαταλέγονται και οι ψηφιακές εκθέσεις, οι οποίες έχουν αντικαταστήσει τις πραγματικές και στις οποίες θέλουμε να συμμετέχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, για να υπάρχει συνέχεια. Προσπαθούμε, λοιπόν, να τις βοηθήσουμε στο βαθμό που μας αναλογεί και στο βαθμό που μπορούμε, ώστε να είναι παρούσες. Σε αυτό, λοιπόν, το πλαίσιο λειτουργεί και το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος μας είναι να τις διατηρήσουμε ζωντανές, να συνεχίζουν να έχουν τις επαφές τους μέχρι να ανοίξει η αγορά και επανέλθουν οι εκθέσεις, οι υβριδικές δηλαδή εκθέσεις, που θα αποτελέσουν το πρώτο στάδιο και οι οποίες έχουν να κάνουν με τη φυσική παρουσία.  

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ισχύει μόνο για τις ψηφιακές εκθέσεις, αν πρόκειται για workshops και Β2Β συναντήσεις δεν μπορούν να συμμετέχουν;  

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Αυτές τις λεπτομέρειες μπορείτε να τις δείτε και στο πρόγραμμα. Ο δικός μας στόχος δεν έγκειται μόνο στις εκθέσεις, αλλά στα χρήσιμα εργαλεία για τους εξαγωγείς. Προφανώς και τα workshop και οι B2B συναντήσεις συγκαταλέγονται μέσα σε αυτό το σχεδιασμό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με τη Digital Nomad Visa;

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Η Digital Nomad Visa αποτελεί θέμα συζήτησης σε όλα τα Υπουργεία, για την οποία ο Αναπληρωτής Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, διοργάνωσε μια μεγάλη συνάντηση, με σκοπό να συντονιστεί η όλη διαδικασία. Πρόκειται για εργαζόμενους, οι οποίοι, από τη στιγμή που δουλεύουν από το σπίτι τους, θα μπορούσαν να έλθουν στην Ελλάδα, από όπου θα μπορούσαν να δουλέψουν ένα διάστημα. Ετοιμάζεται να κατατεθεί στο ελληνικό κοινοβούλιο σχετική τροπολογία, η οποία θα δημιουργήσει τις απαραίτητες συνθήκες παραμονής για τους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, γιατί οι εντός μπορούν να έρθουν, ούτως ή άλλως, χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα. Θα μπορούμε λοιπόν, να προσελκύσουμε και από άλλες αγορές εργαζομένους, που θα θέλουν να εκμεταλλευτούν την ομορφιά της χώρας, τον καλό καιρό, συνδυάζοντας και τη δουλειά τους. Αυτή είναι λοιπόν η ουσία. Θα το προχωρήσουμε λοιπόν σύντομα για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες συνθήκες παραμονής τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλό σας απόγευμα. Καλή σας εβδομάδα.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλό σας απόγευμα.