Κυριακή, 11 Απριλίου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Συναντήσεις - Δράσεις - Συμμετοχές arrow Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στην ενημερωτική εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, στο ρ/σ Real FM 97,8 (05.02.2021)

Συνέντευξη Γενικού Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ιωάννη Σμυρλή, στην ενημερωτική εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου, στο ρ/σ Real FM 97,8 (05.02.2021)

Παρασκευή, 05 Φεβρουαρίου 2021

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλωσορίσουμε τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece, τον κύριο Γιάννη Σμυρλή. Κ. Γενικέ καλημέρα σας.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλημέρα κ. Χατζηνικολάου και σε εσάς και στους ακροατές μας

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατ’ αρχήν να μας πείτε τι είναι η Enterprise Greece για να καταλάβουμε όλοι, με απλά λόγια, και στη συνέχεια να μας μιλήσετε γι’ αυτή τη συμφωνία με την ELITOUR και για τους στόχους που έχετε θέσει για την αξιοποίηση του τουρισμού υγείας.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: κ. Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια σημαντική απόφαση, αναλαμβάνοντας τα ηνία της χώρας, να δημιουργήσει ένα σύγχρονο πλαίσιο λειτουργίας της οικονομικής διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι, ενέταξε στο Υπουργείο Εξωτερικών την Enterprise Greece, τον ΟΑΕΠ, τις πολυμερείς σχέσεις, όλα δηλαδή τα εργαλεία που χρειαζόταν να έλθουν υπό τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να λειτουργούμε στα πρότυπα των μεγάλων ανεπτυγμένων χωρών. Η Enterprise Greece αποτελεί την αιχμή του δόρατος. H Enterprise Greece είναι μια εταιρεία του ελληνικού δημοσίου, η οποία ασχολείται με την εξωστρέφεια της χώρας, την προσέλκυση επενδύσεων, το brand της χώρας, καθώς επίσης και με την προώθηση των εξαγωγών. Όντας, όμως κάτω από τη σκέπη του Υπουργείου Εξωτερικών, δημιουργούμε μια καινούρια δομή, υπό την οποία επιτυγχάνεται η διασύνδεση της Enterprise Greece με όλα τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων σε Πρεσβείες και Προξενεία της χώρας μας σε 55 χώρες. Κατά αυτό τον τρόπο, αποκτούμε γραφεία προσέλκυσης επενδύσεων και προώθησης εξαγωγών σε 55 χώρες. Έχουμε σκοπό να το διευρύνουμε σε όλες μας τις Πρεσβείες και έτσι να έχουμε πρόσβαση σε όλον τον πλανήτη. Από αυτή τη στρατηγική, λοιπόν, προσελκύουμε στρατηγικές επενδύσεις, και μόλις τώρα έχουμε και τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, σύμφωνα με τα οποία, οι επενδύσεις αγγίζουν τα 2,8 δις. Επενδύσεις που πέρασαν από την Enterprise Greece την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, έχουμε φακέλους επενδύσεων που αγγίζουν τα 7 δις και αυτό, ξέρετε, αποτελεί συνολικά ένα αποτέλεσμα της καλής εικόνας της χώρας, την οποία προωθούν τόσο η Enterprise Greece, όσο και το Υπουργείο Εξωτερικών, εν μέσω πανδημίας, και μάλιστα αυτό οδήγησε στη δημιουργία κλίματος αξιοπιστίας της Ελλάδας στο εξωτερικό. Εκμεταλλευόμαστε, λοιπόν, αυτό το brand name της χώρας σε δύσκολους καιρούς και προχωρούμε στην εμβάθυνση της συνεργασίας με την Enterprise Greece, αποτέλεσμα της οποίας είναι και η υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας με την ELITOUR και έτσι οδεύουμε προς το θεματικό τουρισμό, πλέον, στον τουρισμό υγείας, που αποτελεί και το πρώτο βήμα, με σκοπό να επεκτείνουμε τις δράσεις της Enterprise Greece σε όλους τους τομείς, στους οποίους και παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα η χώρα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα λεπτό, πριν προχωρήσετε, έχω ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον μήνυμα, που προέρχεται από έναν εξαιρετικό φίλο οδοντίατρο, ο οποίος ασχολείται με τα εμφυτεύματα. Μου λέει ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές. Ο ίδιος έχει δύο πελάτες, ομογενείς από την Αμερική, που έρχονται κάθε χρόνο και κάνουν τη θεραπεία τους στο οδοντιατρείο μου, διότι με τα χρήματα που θα  διέθεταν στην Αμερική, κάνουν και τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Άρα είμαστε ανταγωνιστικοί, αρκεί αυτό να προβλεφθεί σωστά.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Πολύ σωστή τοποθέτηση, άκουσα και τον κ. Πατούλη προ ολίγου, ο οποίος ανέφερε κάποια πραγματικά νούμερα, όσον αφορά το πλεονέκτημα που έχουμε ως χώρα και τις τιμές που διαθέτουμε, και εάν προσθέσετε σε αυτό και τον ήλιο και τη θάλασσα, καθώς επίσης και τις καλές τουριστικές μονάδες, όπως και τις καλές υποδομές υγείας της χώρας, έχουμε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για να μας προτιμήσει ένας αμερικανός, ώστε να έρθει εδώ, συνδυάζοντας μια όποια θεραπεία με διακοπές. Καταλαβαίνετε το μεγάλο μας συγκριτικό πλεονέκτημα και το πόσο σημαντικό είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράψαμε. Διότι πέρα από την προσέλκυση πελατών, οι οποίοι και θα έρθουν στην Ελλάδα, για να συνδυάσουν διακοπές με κάποια θεραπεία, το πιο σημαντικό και πρώτο βήμα αποτελεί η προσέλκυση επενδυτών. Να διαφημίσουμε, λοιπόν, στα κέντρα, όπου υπάρχουν τα χρήματα και τα οποία θέλουν να επενδύσουν σε αυτό τον τομέα, ότι αυτά είναι τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας και ότι μόνο κέρδος θα επιφέρουν οι επενδύσεις τους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζω ότι ο συνολικός τζίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά τον τουρισμό υγείας, ανέρχεται στα 47 δις ευρώ, για να έχουμε εικόνα του τι σημαίνει αυτή η κίνηση.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Όντως πρόκειται για 47 δις ευρώ  και μπορώ να σας πω ότι οι πάροχοι, με τους οποίους μπορούμε να συνεργαστούμε, προέρχονται  από περισσότερες από 100 χώρες, που σημαίνει ότι το τοπίο είναι  ανοικτό. Γιατί όλοι αυτοί οι πάροχοι ψάχνουν μία χώρα που να μπορεί να συνδυάσει κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Ψάχνουν να συνδυάζει και το φυσικό τοπίο και τον τουρισμό και την υγεία. Οπότε είναι πραγματικά μεγάλο το συγκριτικό μας πλεονέκτημα και γι’ αυτό στην Enterprise Greece, σχεδιάζουμε τους επόμενους μήνες και με τον κ. Πατούλη και με όλους τους περιφερειάρχες να προβούμε σε πιο στενές συνεργασίες και να εξετάσουμε πιο συγκεκριμένους τομείς όσον αφορά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές. Αυτό αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα, το οποίο προσπαθούμε και να το προβάλλουμε, για να αποδείξουμε ότι εδώ έχουμε έρθει για να δουλέψουμε και να έχουμε αποτελέσματα. Γιατί στο τέλος της χρονιάς θα μετρηθούμε. Και επειδή μιλάμε για επενδύσεις κ. Χατζηνικολάου και για εξαγωγές στην Enterrpise Greece και στο Υπουργείο Εξωτερικών, θα πρέπει να μετρήσουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Μπορώ, λοιπόν, να πω ότι ο πρώτος ενάμισι χρόνος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με την αλλαγή της  στρατηγικής, έχει επιφέρει θετικά αποτελέσματα και για τις εξαγωγές, το οποίο είναι, επίσης, σημαντικό. Διότι οι εξαγωγές έκλεισαν τη χρονιά με μία μικρή πτώση, με την πανδημία να συνεχίζει να μας ταλαιπωρεί και φοβάμαι ότι θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί και τους επόμενους μήνες. Οπότε προχωράμε εις βάθος, γιατί εμείς μπορούμε να δουλέψουμε με τα μέσα που διαθέτουμε, ώστε να έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες, με το που ανοίξουν οι αγορές,  να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο της πανδημίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστώ θερμά τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών και Πρόεδρο της Enterprise Greece, τον κ. Γιάννη Σμυρλή. Καλημέρα κ. Γενικέ.

Ι. ΣΜΥΡΛΗΣ: Καλημέρα!