Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ενημέρωση Συντακτών arrow Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Πέμπτη, 13 Σεπτέμβριος 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα. Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου στις 6 το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών.
Από την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες με πρώτο σταθμό το Σικάγο όπου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις με ομογενειακούς φορείς, τον Μητροπολίτη και την πολιτική ηγεσία της Πολιτείας και της πόλης και στη συνέχεια τη Βοστώνη, όπου ο κύριος Υπουργός θα συναντηθεί με τον Κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας και τον Μητροπολίτη.
Από τις 23 Σεπτεμβρίου ο κύριος Υπουργός θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στην «Υπουργική Εβδομάδα» της 67ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών όπου και θα απευθύνει ομιλία στην ολομέλεια την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου. Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης ο κύριος Υπουργός θα συμμετάσχει σε σειρά σημαντικών πολυμερών και περιφερειακών συναντήσεων όπως το δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το οποίο διοργανώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Ειρήνης μαζί με τους Υπουργούς Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Λουξεμβούργου και τη συνάντηση πολιτικού διαλόγου της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το δείπνο διατλαντικού διαλόγου, τη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ και άλλες συναντήσεις. Επίσης, ο κύριος Υπουργός αναμένεται να συμμετάσχει σε πρόγευμα εργασίας με θέμα τη διαμεσολάβηση στην περιοχή της Μεσογείου που διοργανώνουν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ισπανίας και του Μαρόκου.
Το πρόγραμμα του Υπουργού περιλαμβάνει επίσης πολλές διμερείς συναντήσεις, μεταξύ άλλων με το Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ενώ αναμένεται να έχει συνάντηση και με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών τον κύριο Matthew Nimetz, καθώς φυσικά και με ομολόγους του. Το πρόγραμμα αυτών των επαφών δεν έχει διαμορφωθεί ακόμα προκειμένου να είμαι σε θέση να σας το ανακοινώσω, θα το ανακοινώσουμε σε μεταγενέστερη φάση, ωστόσο μπορώ να σας πω ότι οι επαφές αυτές εντάσσονται στις συντονισμένες προσπάθειες για την ανόρθωση της εικόνας της χώρας και την ενημέρωση σημαντικών εταίρων της Ελλάδας σε παγκόσμιο επίπεδο για την αποφασιστικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και του ελληνικού λαού να αντιμετωπίσουν με επιτυχία την κρίση.
Στις επαφές με τους ομολόγους του από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τον Αραβικό κόσμο, τον Καύκασο, αλλά και Υπουργούς Εξωτερικών των σημαντικών αναδυόμενων δυνάμεων του διεθνούς συστήματος, ο Υπουργός Εξωτερικών θα υπογραμμίσει το σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στο ρευστό περιβάλλον της περιοχής μας και θα αναζητήσει πεδία ενίσχυσης της συνεργασίας σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.
Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Κούρκουλας τη Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων. Κατά τις εργασίες του Συμβουλίου αναμένεται να συζητηθεί το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.
Ο Υφυπουργός εξωτερικών κύριος Τσιάρας θα βρίσκεται από το Σάββατο 15 μέχρι και τη Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου στο Σαν Φρανσίσκο όπου θα έχει επαφές με εκπροσώπους της ομογένειας και της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας και θα συναντηθεί με στελέχη του Δήμου.
Την Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου ο κύριος Υφυπουργός θα μεταβεί στο Λος Άντζελες, όπου θα συναντηθεί με το Δήμαρχο της πόλης καθώς και με τα Προεδρεία Ομογενειακών Οργανώσεων. Επίσης, να σας πω ότι μετά την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου ο κύριος Υφυπουργός θα πλαισιώσει τον Υπουργό Εξωτερικών στις επαφές του στο Σικάγο και τη Βοστώνη.

M. KOTOVSKA: [Ερώτηση για απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου Χάγης και εφαρμογή της από Ελλάδα].

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: First of all, I would appreciate it if you were to use the internationally recognized name of your country, as it is very clearly described in relevant Security Council Resolutions, in all international organizations, and according to which our two countries have established relations. I will speak in Greek, but somebody could translate for you afterwards.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί την επίτευξη λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, λύση όπως προβλέπεται μέσα από τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, όπως περιγράφεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και όπως αναγνωρίζουν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. Παρόλα αυτά, εδώ και 20 χρόνια, διαδοχικές ηγεσίες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας επιμένουν σε μία στάση η οποία δεν επιτρέπει καμία απολύτως πρόοδο. Το αντίθετο μάλιστα, συνεχώς προβαίνουν σε προκλήσεις και ειδικά τα τελευταία χρόνια βλέπουμε μία συνεχή διολίσθηση προς ακραίες δηλώσεις, η οποία επιβαρύνει το κλίμα, δυσκολεύει την επίτευξη λύσης και, δυστυχώς, δε μας εμπνέει καμία αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να δούμε πρόοδο. Η Ελλάδα έχει πει κατ’ επανάληψη ότι επιθυμεί να έχει έναν αξιόπιστο συνομιλητή με τον οποίο θα μπορέσει να πετύχει πραγματική πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αυτό θα είναι το μήνυμα που θα επαναλάβει ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και στον Ειδικό Απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τον κύριο Nimetz, όταν θα έχει την ευκαιρία να τον συναντήσει στη Νέα Υόρκη.

Παρακολουθούμε επίσης με πολύ μεγάλη προσοχή τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρακολουθούμε το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία του κράτους, οι οποίες έχουν αποτυπωθεί σε πολλές εκθέσεις διεθνών οργανισμών που παρακολουθούν την πρόοδο της χώρας, και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μία αλλαγή πορείας, δηλαδή ότι θα αρχίσουν να γίνονται αυτές οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες είναι απαραίτητες προκειμένου η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά δεδομένα και πρότυπα, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό και ευρωατλαντικό της δρόμο. Η Ελλάδα θα είναι δίπλα της, η Ελλάδα θα είναι ο στενότερος σύμμαχος που θα έχει αυτή η χώρα στη διαδικασία της ενσωμάτωσης σε αυτούς τους θεσμούς, αλλά προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο σεβασμός των κανόνων της καλής γειτονίας, και γι’ αυτό περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή συμπεριφοράς και στάσης από την απέναντι πλευρά.

M. KOSTOVSKA: [Ερώτηση για πρόσκληση Πρωθυπουργού ΠΓΔΜ προς Πρωθυπουργό Ελλάδας να συναντηθούν]

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτό που δεν είναι εποικοδομητικό είναι τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, η οξεία ρητορική, οι προσβολές και η έλλειψη σεβασμού προς το γείτονά σου. Καλή γειτονία σημαίνει ότι σέβεσαι πρώτα από όλα τον απέναντι και αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς μεταχειριζόμαστε πάντα τη γειτονική μας χώρα και θα έπρεπε αυτή να είναι και η αντιμετώπιση από την άλλη πλευρά.

Το θέμα δεν είναι πόσες συναντήσεις θα κάνουμε, το θέμα είναι εάν υπάρχει η πολιτική βούληση για να υπάρξει πρόοδος, και πολιτική βούληση μέχρι στιγμής στο τραπέζι δεν έχει διαφανεί. Γι’ αυτό, επαναλαμβάνω αυτό που είπαμε και προηγουμένως, ότι περιμένουμε να δούμε μία αλλαγή συμπεριφοράς, μία αλλαγή στάσης και επιτέλους μία διάθεση για να φτάσουμε σε λύση. Η Ελλάδα έχει αποδείξει, το λέω ξανά, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ότι επιθυμεί τη λύση, αλλά χρειάζεται έναν συνομιλητή που θα έχει πολιτική βούληση.

N. MΕΛΕΤΗΣ: Αν υπάρχει κάποια αλλαγή στάσης στο θέμα της ονομασίας του Κοσσόβου και το δεύτερο, προβλέπεται από κάποια συμφωνία μορφωτική Ελλάδας-Τουρκίας το άνοιγμα και η λειτουργία σταθμών παιδικών χωρίς άδεια στη Θράκη;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για την πρώτη ερώτηση που κάνατε γνωρίζετε την ελληνική θέση. H ελληνική θέση είναι σταθερή. Θέση της Ελλάδας είναι ότι στην περιοχή μας και γενικότερα στον κόσμο είναι απαραίτητο να αναζητούμε και να πετυχαίνουμε διπλωματικές λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν. Ειδικά στη Νοτιοανατολική Ευρώπη είναι πολύ σημαντικό για να επιτύχουμε βιώσιμες λύσεις, να προηγείται διάλογος, να προηγούνται συμφωνίες οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι αυτές οι λύσεις που θα βρεθούν θα είναι σταθερές. Η Ελλάδα πιστεύει στο ευρωπαϊκό μέλλον ολόκληρης της περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης και φυσικά των Δυτικών Βαλκανίων. Έχει εργαστεί γι’ αυτό το σκοπό, είναι πρωταγωνιστής στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να δούμε όλη την περιοχή μας να κινείται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε γι’ αυτό το σκοπό.

Ως προς τη δεύτερη ερώτηση σας, το θέμα αυτό, όπως αντιλαμβάνεστε είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Από εκεί και πέρα, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος στην Ελλάδα και θεωρούμε ότι αυτό γίνεται.

N. MΕΛΕΤΗΣ: Δεν είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας, είναι θέμα αρμοδιότητος και του Υπουργείου Εξωτερικών. Τα εκπαιδευτικά θέματα της μειονότητας είναι θέματα που αφορούν το Υπουργείο Εξωτερικών, η εφαρμογή της συμφωνίας. Και επομένως πρέπει να εφαρμόζεται ο νόμος, δηλαδή σημαίνει ότι θα κλείσουν αυτοί οι παράνομοι παιδικοί σταθμοί;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Το θέμα λειτουργίας εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα είναι θέμα αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας. Με ρωτήσατε αν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που να προβλέπει τη λειτουργία σχολείων, σας είπα ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη συμφωνία, πέρα από τα όσα προβλέπονται στο πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη της Λοζάνης, που δεν είναι διμερής συμφωνία. Αυτό είναι το πλαίσιο που υπάρχει. Από εκεί και πέρα, όπως είπα, η λειτουργία εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Παιδείας και θεωρούμε, ως Υπουργείο Εξωτερικών, ότι ο νόμος στην Ελλάδα εφαρμόζεται.

M. POPOVIC: Περιμένουμε να δούμε κάποιες εξελίξεις στη Νέα Υόρκη για το θέμα της ονομασίας και αν θα υπάρχουν κάποια περιθώρια συνάντησης στο κορυφαίο πολιτικό επίπεδο. Και κατά δεύτερο, γιατί ακούμε τελευταία ότι υπάρχει περίπτωση να λάβουμε ημερομηνία για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση το Δεκέμβριο. Ποια θα είναι η αντίδραση της Ελλάδας σε τέτοια περίπτωση; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για την πρώτη ερώτηση που θέσατε, η Ελλάδα πάντα επιθυμεί να υπάρξει πρόοδος και το δηλώνουμε με κάθε ευκαιρία που έχουμε. Δυστυχώς, όμως, δε φαίνεται να υπάρχουν προϋποθέσεις όταν έχουμε συνεχώς από τη γειτονική μας χώρα, δηλώσεις που επαναλαμβάνουν και διατρανώνουν την αδιαλλαξία της. Το μήνυμα που στέλνουμε σε όλους τους εταίρους μας είναι επίσης σταθερό και αυτό θα μεταφέρουμε και στον κύριο Nimetz, όπως σας είπα προηγουμένως.

Δεν υπάρχει κάποια συνάντηση προγραμματισμένη, αυτό βέβαια θα το δούμε και επιτόπου, αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία. Ουσία σημαίνει ότι θα κάτσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα αποδείξουν έμπρακτα ότι υπάρχει πολιτική βούληση να δοθεί λύση στο ζήτημα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα απελευθερώσει δυνάμεις στη διμερή μας σχέση και θα βοηθήσει στην ευρωπαϊκή και ευρωαντλαντική προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το συνειδητοποιήσει η ηγεσία της χώρας αυτής, ότι κρατάει στα χέρια της το ευρωπαϊκό μέλλον του λαού της.

Επειδή, δυστυχώς, παρακολουθούμε ότι σε πολλούς τομείς έχουμε μία αντίστροφη πορεία αντί να βλέπουμε πρόοδο, βλέπουμε νέες ελλείψεις και νέα προβλήματα, γι’ αυτό το λόγο θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι πρέπει επιτέλους να μιλήσει η ηγεσία της γειτονικής χώρας με ειλικρίνεια, να δει ποια είναι τα προβλήματα και να εργαστεί για τη λύση τους.

Ως προς τη δεύτερη ερώτηση που θέσατε, όπως γνωρίζετε, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει την αρμοδιότητα λήψης αποφάσεων για ζητήματα διεύρυνσης, έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, τις οποίες έχει επαναλάβει διαδοχικά το 2009, το 2010 και το 2011, και οι οποίες υπογραμμίζουν την ανάγκη σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτή είναι η θέση του Συμβουλίου, έτσι παραμένει και πρέπει να είναι σαφές ότι η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως υποψήφια χώρα αξιολογείται για όλη τη συμπεριφορά της, αξιολογείται για όλη τη λειτουργία του κράτους, αξιολογείται για τις σχέσεις της με τους γείτονές της, οι οποίες δυστυχώς δεν πηγαίνουν καλά από ό,τι βλέπουμε. Αυτό θα πρέπει σαφέστατα να προβληματίσει.
Δε σας φαίνεται περίεργο ότι ουσιαστικά συναντάμε προβλήματα στις σχέσεις της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας Μακεδονίας με τους περισσότερους γείτονές της; Ελπίζω ότι θα έχουμε μία αλλαγή πορείας και ότι θα μπορέσουμε τελικά να φτάσουμε σε συνεργασία και λύσεις, γιατί αυτό χρειάζεται στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα, όλα αυτά τα χρόνια, έχει εργαστεί για αυτόν το σκοπό και με σημαντικά αποτελέσματα. Η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας έχει ευρωπαϊκή προοπτική χάρη στη «Στρατηγική της Θεσσαλονίκης», χάρη δηλαδή στις προσπάθειες της τότε Ελληνικής Προεδρίας, ώστε να βοηθήσει ολόκληρη τη γειτονιά μας να προχωρήσει προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Και ποια είναι η απάντηση που βλέπουμε; Συνεχή αδιαλλαξία, συνεχή οξεία ρητορική, συνεχείς επιθέσεις, συνεχείς διαστρεβλώσεις. Αυτό δε μας οδηγεί πουθενά. Οι δύο λαοί έχουν κάθε όφελος να συνεργαστούν. Πρέπει οι πολίτικες τους ηγεσίες να αποδείξουν έμπρακτα ότι θέλουν λύση, γι’ αυτό και περιμένουμε μια αλλαγή στάσης από την Κυβέρνηση των Σκοπίων.

Δ. ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Ήθελα ένα σχόλιό σας σε σχέση με τα σημερινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, ότι ο δράστης της προχθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο αστυνομικό τμήμα της Κωνσταντινούπολης εκπαιδεύτηκε –και μάλιστα σχετικά πρόσφατα, το 2010– σε τρομοκρατικό στρατόπεδο στην Ελλάδα.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Αυτός είναι ένας ψευδής ισχυρισμός ο οποίος επανέρχεται συχνά στον τουρκικό Τύπο. Δεν υπάρχει κανένα κέντρο εκπαίδευσης, κανενός τρομοκράτη, στην Ελλάδα και γι’ αυτό το λόγο νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει και αυτή η συνεχής αναπαραγωγή τέτοιων ψευδών ειδήσεων, οι οποίες παραπληροφορούν και οι οποίες σίγουρα επιβαρύνουν και το κλίμα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ευχαριστώ πολύ.