Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ενημέρωση Συντακτών arrow Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Πέμπτη, 25 Οκτώβριος 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλή σας ημέρα. Ξεκινώ με το πρόγραμμα της πολιτικής ηγεσίας.

Την Κυριακή 28 Οκτωβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη και το Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας Παναγιώτη Μίχαλο, όπου θα έχει συναντήσεις και θα παρακαθίσει σε γεύμα που διοργανώνει το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του «The Hellenic Initiative». Όπως θα θυμάστε, τον Αύγουστο το Hellenic Initiative είχε επισκεφθεί την Αθήνα. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στις συντονισμένες ενέργειες για την ανόρθωση της εικόνας της Ελλάδας και την ενεργοποίηση του οικουμενικού ελληνισμού στις προσπάθειες για έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Από την Τρίτη 30 Οκτωβρίου έως την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικών θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στον Καναδά στο πλαίσιο του εορτασμού των 70 ετών από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Στον Καναδά, πέρα από τις πολιτικές επαφές που θα έχει ο Υπουργός, θα δοθεί έμφαση και στην επιχειρηματική και οικονομική συνεργασία με τον Καναδά.

Το πρόγραμμα του Υπουργού ξεκινάει από το Μόντρεαλ με επίσκεψη στο Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας Μείζονος Μόντρεαλ, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Nicholas Pagonis και θα απευθύνει ομιλία σε εκδήλωση που θα ακολουθήσει.

Την Τετάρτη, ο κύριος Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο του Μόντρεαλ Gérald Tremblay. Επίσης, ο Υπουργός θα απευθύνει χαιρετισμό σε σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της Royal Bank of Canada και στο οποίο θα συμμετέχει και το Invest in Greece.

Στη συνέχεια, ο κύριος Υπουργός θα μεταβεί στην Οτάβα όπου θα επισκεφθεί και θα παραστεί στις εργασίες του Καναδικού Κοινοβουλίου και θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτει προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Καναδικής Γερουσίας Noel Κinsella. Την ίδια ημέρα ο κύριος Υπουργός θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τον ελληνοκυπριακής καταγωγής Υπουργό Θησαυροφυλακίου Tony Clement.

Το απόγευμα της Τετάρτης, ο κύριος Υπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στην επίσημη εκδήλωση για την 70η επέτειο της σύναψης των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά που διοργανώνει ο Πρόεδρος της Καναδικής Βουλής σε συνεργασία με την ελληνο-καναδική Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας και την ελληνική Πρεσβεία.

Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου ο κύριος Υπουργός θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Καναδά. Στη συνέχεια ο κύριος Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Τορόντο όπου θα εκφωνήσει ομιλία στο Business Forum που διοργανώνεται από την Royal Bank of Canada με τη συμμετοχή του Ελληνο-καναδικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Τορόντο και στην οποία θα συμμετάσχει και το Invest in Greece. Ο κύριος Υπουργός θα έχει ακόμα συνάντηση με το Μητροπολίτη Καναδά κ. Σωτήριο ενώ θα επισκεφθεί και το Κέντρο της Ελληνικής Κοινότητας όπου θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Κοινότητας.

Το Σάββατο 3 Νοεμβρίου στις 11:00 το πρωί ο κύριος Αβραμόπουλος θα έχει συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Vladimir Titov, ο οποίος θα επισκεφθεί τη χώρα μας.

Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών του κυρίου Κούρκουλα, τη Δευτέρα 29 Οκτωβρίου ο κύριος Κούρκουλας θα συμμετάσχει σε Ημερίδα της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΕΛΙΑΜΕΠ. Ακόμη, θα παρακαθίσει ως επίσημος προσκεκλημένος σε γεύμα που παραθέτει η Πρέσβης της Αυστραλίας στους Πρέσβεις των χωρών μελών του Asia Europe Meeting, εν όψει της συνάντησης κορυφής που θα γίνει την μεθεπόμενη εβδομάδα στο Λάος.

Την Τρίτη 30 του μηνός ο κύριος Υφυπουργός θα παραστεί, κατά την κύρωση από τη Βουλή της Πράξης Προσχώρησης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη συνέχεια, ο κύριος Υφυπουργός θα έχει συνάντηση με την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Νορβηγίας, ενώ αργότερα θα υπογράψει στη Βουλή των Ελλήνων τη συμφωνία με τον Καναδά για την κινητικότητα των νέων. Πρόκειται για μία σημαντική συμφωνία, της οποίας η διαδικασία κύρωσης ολοκληρώνεται προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή και η οποία θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους από την Ελλάδα και τον Καναδά να επισκέπτονται τον Καναδά ή την Ελλάδα αντίστοιχα και να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν για το χρονικό διάστημα που θα βρίσκονται εκεί.

Στο πλαίσιο των ενημερωτικών συναντήσεων που πραγματοποιεί με τους Τομεάρχες Εξωτερικών των κομμάτων, ο κύριος Κούρκουλας θα έχει συνάντηση την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου με την κυρία Ρένα Δούρου, Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, και την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου με την κυρία Μαρία Γιαννακάκη, Τομεάρχη Εξωτερικών της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κύριος Τσιάρας, θα βρίσκεται μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 1ης Νοεμβρίου στη Νότιο Αφρική. Το πρόγραμμα της επίσκεψης ξεκινά από το Γιοχάνεσμπουργκ, όπου ο Υφυπουργός θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με το Μητροπολίτη Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας, κ. Δαμασκηνό. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το ομογενειακό σχολείο «S.A.H.E.T.I» και θα συναντηθεί με τους Έλληνες εκπαιδευτικούς, ενώ θα πραγματοποιήσει συνάντηση και με το σύνολο των Διοικητικών Συμβουλίων των ελληνικών Κοινοτήτων. Την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Πρετόρια, όπου θα έχει συναντήσεις με Νοτιοαφρικανούς αξιωματούχους καθώς και με επιχειρηματικούς παράγοντες.

Αυτά ως προς το πρόγραμμα και είμαι έτοιμος να απαντήσω σε ερωτήσεις σας. Παρακαλώ.

Κ. ΦΡΥΣΣΑ: Κατά τη διάρκεια παραμονής του ο Υπουργός Εξωτερικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα έχει συναντήσεις και με κυβερνητικά στελέχη της Αμερικανικής Κυβέρνησης ή με στελέχη των Ηνωμένων Εθνών;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νέα Υόρκη συγκεκριμένα, θα μεταβεί για την πρωτοβουλία του Hellenic Initiative. Είναι η δεύτερη συνάντηση που γίνεται μετά την επίσκεψη των συντονιστών του Hellenic Initiative στην Αθήνα. Όπως θυμάστε, είχαν επισκεφτεί τη χώρα μας από κοινού με τον Πρόεδρο Clinton, ο οποίος είχε εκφράσει και τη στήριξή του σε αυτήν την πρωτοβουλία. Είναι μία σημαντική προσπάθεια προκειμένου να μπορέσει να αξιοποιήσει η Ελλάδα τις πολύ μεγάλες δυνατότητες του οικουμενικού ελληνισμού. Με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά προσπαθούμε να πολλαπλασιάσουμε τις δυνάμεις μας στο εξωτερικό. Οι ελληνικές κοινότητες σε όλο τον κόσμο είναι πάρα πολύ δραστήριες, και σε αυτήν την κρίσιμη στιγμή κάθε στήριξη, όπως καταλαβαίνετε, είναι πολύτιμη.

M. KOTOVSKA: A few days ago in Washington D.C. there was this event, a discussion where representatives from the «Macedonian», «Turkish» and
«Albanian» minority in Greece, discussed and complained about the constant violation of their human rights here in Greece. Now we have a judgment from the European Court of Human Rights, regarding the «Macedonian minority» and this judgment is not being respected by the Greek Government and also we have recommendations from the UN expert Kane McDougal, who is also not being respected. So, I wanted to know if the Government, like by Prime Minister Samaras, is planning to start respecting some of those recommendations or the human rights in general.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία όχι μόνο ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και δεκαετίες, αλλά ως μία χώρα η οποία ενστερνίζεται και εφαρμόζει με συνέπεια τις αρχές που διέπουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, βρίσκεται στην πρωτοπορία της προστασίας τους.

Υπάρχουν πράγματι κάποιες οργανώσεις, οι οποίες προσπαθούν να αμαυρώσουν την εικόνα της Ελλάδας και να παρουσιάσουν μία ψευδή πραγματικότητα. Σε αυτές τις αιτιάσεις, σε αυτές τις απόπειρες, νομίζω, η καλύτερη απάντηση είναι η ελληνική πραγματικότητα. Και αυτή είναι ότι στην Ελλάδα υπάρχει σεβασμός για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε υπάρχει μόνον μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα και τίποτε άλλο. Υπάρχουν κάποιες οργανώσεις και κάποιες περιθωριακές ομάδες, οι οποίες προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, προσπαθούν να γκετοποιήσουν μερίδα του ελληνικού πληθυσμού, δεν τα καταφέρνουν. Δεν τα καταφέρνουν γιατί ακριβώς στην Ελλάδα υπάρχουν αυτοί οι δεσμοί αρμονικής συμβίωσης μέσα στην κοινωνία, οι οποίοι μας επιτρέπουν να προχωράμε όλοι μαζί μπροστά.

Γνωρίζουμε αυτές τις προσπάθειες και δίδονται οι δέουσες απαντήσεις όπου χρειάζεται, αλλά πρέπει να είναι σαφές ότι κάποιες από τις γειτονικές μας χώρες καλό θα ήταν να δουν το παράδειγμα της Ελλάδας και να το ακολουθήσουν, διότι το επίπεδο κοινωνικής ειρήνης που υπάρχει στην Ελλάδα δεν υπάρχει, δυστυχώς, σε άλλες περιπτώσεις.

Η Ελλάδα έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να βοηθήσει όλη τη γειτονιά μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Θα θέλαμε λοιπόν με αυτό το πνεύμα να προχωρήσουν και αυτές οι χώρες, στις μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες, ώστε να φτάσουν πιο κοντά στην εφαρμογή των ευρωπαϊκών αξιών και προτύπων.

Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρόεδρος της Σερβίας, ο κύριος Nikolic, τις προάλλες έκανε κάποιες δηλώσεις προς τα Σκόπια απευθυνόμενος, όπου εξέφρασε την κατανόηση του στα προβλήματα της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας ως προς το ζήτημα της ονομασίας και είπε και διάφορα άλλα. Μήπως έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο γι’ αυτό;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η συγκεκριμένη συνέντευξη του Προέδρου της Σερβίας σε καμία περίπτωση δε συνάδει με το υψηλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών μας και τη σταθερή, διαχρονική στήριξη που έχει προσφέρει η Ελλάδα στη Σερβία σε δύσκολες περιόδους, ούτε βέβαια αντιστοιχεί στα παραδοσιακά αισθήματα φιλίας που συνδέουν τους δύο λαούς. Κατ’ εντολή του Υπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Αβραμόπουλου, ο Γενικός Διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών μετέφερε στον Πρέσβη της Σερβίας τη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για τις ανωτέρω δηλώσεις.

Α. ΒΟΥΔΟΥΡΗ: Υπάρχει κάποια απάντηση στην επιστολή που στείλαμε στα Σκόπια πριν από ένα περίπου μήνα και για τις προτάσεις που κάναμε μέσω του μνημονίου κατανόησης, αν δεν κάνω λάθος.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δυστυχώς δεν υπάρχει απάντηση. Δυστυχώς υπάρχουν νέες επιθέσεις εναντίον της Ελλάδας και μία προσπάθεια απαξίωσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας στο πλαίσιο Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα πήρε αυτήν την πρωτοβουλία με εποικοδομητικό πνεύμα προκειμένου να βρούμε διέξοδο στο σημερινό αδιέξοδο, στη σημερινή καθυστέρηση. Δυστυχώς, ακόμα και χθες διάβαζα μία συνέντευξη του κύριου Poposki, στην οποία χαρακτήριζε ανόητα όλα αυτά. Αυτό φυσικά προσβάλλει και δείχνει έλλειψη σεβασμού ακόμη και στην ίδια τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν είναι το πνεύμα με το οποίο θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε.

Η πρότασή μας υπάρχει, η πρωτοβουλία της Ελλάδας υπάρχει και περιμένουμε μία σαφή, θετική απάντηση, η οποία θα δώσει νέο δυναμισμό στη διαδικασία διαπραγματεύσεων – γιατί άλλωστε αυτή τη διαδικασία στηρίζει – η οποία θα μας επιτρέψει να βελτιώσουμε πολύ το κλίμα στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και να αναπτύξουμε το δυναμικό που υπάρχει. Οι συνεχείς προσβολές και οι εριστικές δηλώσεις δεν εξυπηρετούν τίποτα άλλο από τη διαιώνιση της διαφοράς και δυστυχώς τροφοδοτούν το αρνητικό κλίμα, που καλλιεργείται συστηματικά στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και το οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξει ώστε να δούμε πρόοδο.

Χ. ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κύριος Αβραμόπουλος, στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασε την ελληνική πρόταση για θεσμική αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον αραβικό κόσμο. Έχετε να πείτε κάτι περισσότερο, δηλαδή τί περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρόκειται για μία από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει τον τελευταίο καιρό, διότι θεωρούμε πως χρειάζεται πολύ εντονότερη παρουσία της Ευρώπης στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και γενικότερα στον αραβικό κόσμο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παρούσα και πολιτικά και οικονομικά, έχει σημαντικό ρόλο, αλλά πιστεύουμε ότι για την Ευρώπη αυτή η γειτονιά είναι κάτι παραπάνω. Είναι η άμεση περιοχή ενδιαφέροντός της και κάθε επένδυση, πολιτική ή οικονομική, που η ΕΕ κάνει εκεί, είναι ουσιαστικά προς όφελος της ανάπτυξης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή με σημαντικά οφέλη για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε αυτό το πνεύμα λοιπόν η Ελλάδα πρότεινε την αναβάθμιση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Αραβικό Σύνδεσμο τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό επίπεδο.

Σε πολιτικό επίπεδο μιλάμε για τακτικότερες επαφές των θεσμικών οργάνων των δύο οργανισμών, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάζουμε πληροφορίες, να ανταλλάζουμε σκέψεις και ιδέες για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και να μπορούμε να συντονίζουμε τις πρωτοβουλίες μας.

Στο οικονομικό πεδίο μιλάμε για μία τομεακή συνεργασία σε πολλούς τομείς που είναι αμέσου ενδιαφέροντος για τις χώρες της περιοχής, όπως είναι για παράδειγμα ο τουρισμός, το εμπόριο και οι επενδύσεις. Σε αυτούς τους τομείς, πραγματικά, μπορούμε να έχουμε πολύ σημαντικά οφέλη και για τις δύο πλευρές και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε, διότι οι χώρες της περιοχής είναι σε μία διαδικασία μετάβασης και μία από τις κρίσιμες παραμέτρους είναι να υπάρχουν τα οικονομικά μέσα που θα στηρίξουν αυτήν τη μεταρρυθμιστική διαδικασία.

Είναι πολύ σημαντικές οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γειτονικές μας χώρες και δεν είναι μόνο πολιτικές. Υπάρχει ζήτημα οικονομικής ανάπτυξης και γι’ αυτό το λόγο πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επενδύσει σε αυτές τις χώρες. Για τους ανωτέρω λόγους πήραμε αυτήν την πρωτοβουλία. Τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζουμε ότι στο μέλλον θα πυκνώσουμε πολύ τις επαφές μας.

M. POPOVIC: Πάλι για το θέμα της ονομασίας, να ρωτήσω κάτι. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να υπάρχει μία λύση…, βασικά αυτό που προτείνει είναι να υπάρχει μία λύση για το θέμα της ονομασίας στα αρχικά στάδια της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Υποθετικά ποιο θα ήταν το time frame το οποίο θα βόλευε την Ελλάδα σε αυτές τις αρχικές φάσεις και δεύτερη ερώτηση, ποια είναι η στάση της Ελλάδας για το ζήτημα που γίνεται τώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μήπως και επανέρχονται οι βίζες στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Για το πρώτο ζήτημα, πρώτον, δεν απαντώ σε υποθετικά ερωτήματα, δεύτερον, έχει αποφύγει η ίδια η Επιτροπή να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα και τρίτον, ούτως ή άλλως μιλάμε για μία πρόταση και μία έκθεση που έχει συντάξει η Επιτροπή. Όπως σας είχα πει στην προηγούμενη ενημέρωση, την αποφασιστική αρμοδιότητα γι’ αυτά τα ζητήματα την έχουν τα κράτη-μέλη και τα κράτη-μέλη έχουν μιλήσει πάρα πολύ ξεκάθαρα τα τελευταία τρία χρόνια και έχουν τονίσει την ανάγκη σεβασμού των κανόνων καλής γειτονίας. Αυτό είναι το ελάχιστο πάνω στο οποίο μπορούμε να συζητήσουμε, αυτό είναι το δεδομένο, η ομόφωνη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και όσο το συντομότερο γίνει αντιληπτό, τόσο το καλύτερο θα είναι και για τη διαδικασία, αλλά και για την ίδια την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Η Ελλάδα διαχρονικά έχει στηρίξει τις προσπάθειες της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας να προσεγγίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και θέλω με αυτήν την αφορμή να θυμίσω ξανά ότι τα Σκόπια έχουν ευρωπαϊκή προοπτική γιατί η Ελλάδα την έφτιαξε στη Θεσσαλονίκη το 2003 με τη στρατηγική της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχες προσπάθειες κάνουμε ξανά τώρα για το 2014. Θέλουμε να δούμε πρόοδο, είναι προς το άμεσο συμφέρον κάθε χώρας ξεχωριστά, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, διότι θέλουμε να δημιουργήσουμε στον περίγυρό μας ένα χώρο ασφάλειας, σταθερότητας και ανάπτυξης. Αυτή είναι η στρατηγική επιλογή μας και γι’ αυτή εργαζόμαστε. Γι’ αυτό μας απογοητεύει ότι δε βλέπουμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Έχουμε καταθέσει αυτήν την πρωτοβουλία, αυτήν την πρόταση εδώ και τόσες εβδομάδες και συνεχίζουμε να έχουμε μόνο δυσμενή και αρνητικά σχόλια. Έτσι δεν μπορούμε να προχωρήσουμε δυστυχώς.

Με αφορμή λοιπόν αυτό που είπαμε προηγουμένως για τη σταθερή στήριξη που έχουμε προσφέρει μέχρι σήμερα, σημειώνω για το δεύτερο ερώτημά σας ότι για άλλη μία φορά αποδείχθηκε η συνέπειά μας στο θέμα των θεωρήσεων, όπου η Ελλάδα στήριξε το αίτημα των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν σε καθεστώς απελευθέρωσης θεωρήσεων. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό, πολύ θετικό βήμα που πήρε η Ευρωπαϊκή Ένωση, όχι μόνο σε επίπεδο κρατών, αλλά σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών. Το να δώσεις την ευκαιρία στους κατοίκους αυτών των χωρών να ταξιδέψουν πιο συχνά στην Ευρώπη, να δουν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, να υιοθετήσουν ευρωπαϊκά πρότυπα, να καλλιεργήσουν την προσδοκία της ένταξης, της ενσωμάτωσής τους στην ευρωπαϊκή οικογένεια, είναι πάρα πολύ σημαντικό κίνητρο για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γίνουν και αυτό η Ελλάδα στηρίζει αυτό το μέτρο σταθερά. Δεν έχει κατατεθεί ακόμα κάποια επίσημη πρόταση ως προς το συγκεκριμένο θέμα, αλλά η άποψή μας είναι ότι πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες των χωρών αυτών να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα.

Ευχαριστώ πολύ.