Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Ενημέρωση Συντακτών arrow Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Ενημέρωση διπλωματικών συντακτών από τον Εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Γ. Δελαβέκουρα

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Καλημέρα σας. Να ξεκινήσω με το πρόγραμμα. Αύριο, Πέμπτη 22 Μαρτίου, ο Υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα παρακαθίσει στο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο οποίο προβλέπεται να συμμετάσχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.

Την επομένη, Παρασκευή 23 του μηνός, ο Υπουργός θα συμμετάσχει στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων. Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου περιλαμβάνει συζήτηση για την κατάσταση στη Συρία, για τις εξελίξεις στη Λευκορωσία, καθώς και επισκόπηση της προόδου στην περιοχή του Σαχέλ. Επίσης κατά τη διάρκεια του γεύματος πρόκειται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, το Ιράν και η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ο κύριος Υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό τον κύριο Downer.

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου ο κύριος Υπουργός θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων όπου πρόκειται να συζητηθούν τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014-2020.
Την Τρίτη 27 Μαρτίου στις 13:30 ο κύριος Δήμας θα έχει συνάντηση με τους Ευρωβουλευτές και συμπροέδρους της ομάδας των Πρασίνων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Την Τετάρτη 28 του μηνός στις 17:00 ο κύριος Υπουργός αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ Uzi Landau.

Ως προς το πρόγραμμα του Υφυπουργού Εξωτερικών, του κυρίου Δόλλη, να σας πω ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε Νέα Υόρκη όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κύριο Δημήτριο, καθώς και ομογενειακούς παράγοντες. Στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ουάσινγκτον προκειμένου να συμμετάσχει αύριο Πέμπτη 22 Μαρτίου στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στο Λευκό Οίκο καθώς και στη δεξίωση για την εθνική εορτή που θα πραγματοποιηθεί στην Πρεσβεία. Ακόμη, στην Ουάσινγκτον, ο κύριος Υφυπουργός πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων καθώς και την επικεφαλής Οικονομικών Υποθέσεων του State Department.

Τη Δευτέρα 26 και την Τρίτη 27 Μαρτίου ο κύριος Δόλλης αναμένεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην Κυπριακή Δημοκρατία όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και την Υπουργό Εξωτερικών. Ο κύριος Υφυπουργός θα έχει επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κύριο Χρυσόστομο.
Αυτά σχετικά με το πρόγραμμα και είμαι στη διάθεσή σας να απαντήσω σε ερωτήσεις.

Α. ΦΟΥΡΛΗΣ: Θα μας πείτε, εάν μπορείτε, ποια είναι η θέση σας, η άποψή σας, εάν έχει γίνει πράγματι ανταλλαγή άτυπη συντεταγμένων ή ενημέρωση μεταξύ ελληνικού και τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για κινήσεις ελληνικού, τουρκικού σκάφους στο Αιγαίο, και αν αυτό πράγματι υπήρξε πρακτική τα προηγούμενα χρόνια;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Οι θέσεις της Ελλάδας είναι σταθερές και βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και συγκεκριμένα στη σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982. Υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, είναι ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και είναι χρήσιμοι. Σε καμία περίπτωση όμως αυτοί οι δίαυλοι δεν υποκαθιστούν ούτε θα μπορούσαν να υποκαταστήσουν τις θεσμικές και επίσημες ενέργειες και διαδικασίες που απαιτούνται από ελληνικής πλευράς σε ανάλογες περιπτώσεις. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας για θαλάσσιες επιστημονικές έρευνες σε περιοχές διεθνών υδάτων που βρίσκονται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας χρειάζεται και ζητείται η ενημέρωση της ελληνικής πλευράς, ώστε να χορηγείται η σχετική άδεια εφόσον απαιτείται. Σε αντίθετη περίπτωση γίνονται οι απαραίτητες παραστάσεις. Εξυπακούεται ότι υπάρχει εν προκειμένω στενός και συνεχής συντονισμός με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, καθώς με και το Λιμενικό Σώμα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας και παραμένει αταλάντευτη.

Ν . ΜΕΛΕΤΗΣ: Για τις έρευνες που κάνει το Piri Reis, κύριε Εκπρόσωπε, έχει ζητηθεί άδεια από τις Ελληνικές Αρχές;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Μέχρι στιγμής η πληροφόρηση που έχουμε είναι ότι έχει εκδοθεί μία τουρκική NAVTEX, στην οποία δεν προσδιορίζεται η περιοχή των ερευνών του Piri Reis. Με βάση τα μέχρι στιγμής υπάρχοντα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ και του Λιμενικού Σώματος δεν έχει στοιχειοθετηθεί παραβίαση ελληνικής δικαιοδοσίας, κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Π. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, πριν ενάμιση μήνα περίπου ο κύριος Δήμας έλαβε μία επιστολή από το Δημοτικό Συμβούλιο Διστόμου σχετικά με τον αγώνα των κατοίκων της πόλης για τις γερμανικές αποζημιώσεις, στην οποία επιστολή ζητάει από το Υπουργείο Εξωτερικών να συνεχίσει να συμπαρίσταται στους κατοίκους. Ποια θα είναι η στάση σας το επόμενο διάστημα και αντιστοίχως να περιμένουμε κάποιες πρωτοβουλίες και για το ζήτημα του κατοχικού δανείου, το οποίο, να θυμίσουμε, είναι άμεσα απαιτητό από τη Γερμανία; Ευχαριστώ.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Πρώτα από όλα να θυμίσω ότι η Ελληνική Πολιτεία παραστάθηκε στους αγώνες των Διστομιτών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είχαμε εκεί μία απόφαση, η οποία φυσικά δημιουργεί νέα δεδομένα και η οποία θα πρέπει να μελετηθεί, αλλά επιβεβαιώνει την ευθύνη των κρατών. Έχουμε κατ’ επανάληψη δηλώσει, και ο Υπουργός Εξωτερικών στη Βουλή, ότι το ζήτημα των αποζημιώσεων παραμένει ανοικτό. Μάλιστα ο Υπουργός Εξωτερικών έχει εκφράσει την ετοιμότητά του να συμμετάσχει σε σχετική συνεδρίαση - που προγραμματίζεται και έχει αναβληθεί μέχρι στιγμής δύο φορές - της Βουλής. Είναι χρήσιμο να γίνει και αυτή η συζήτηση. Από την πλευρά της, η ελληνική πολιτεία, επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ότι το ζήτημα αυτό παραμένει ανοικτό.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχει σταλεί από την τουρκική πλευρά οποιαδήποτε ενημέρωση για συντεταγμένες επί των οποίων θα κινηθεί το τουρκικό ερευνητικό σκάφος;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Όχι, δεν έχει σταλεί από την τουρκική πλευρά ενημέρωση με συντεταγμένες για το πού θα κινηθεί το τουρκικό σκάφος. Θα ήθελα επίσης σε συνέχεια και των προηγούμενων ερωτήσεων του κυρίου Φουρλή να σημειώσω ότι οι άτυπες επικοινωνίες που υπάρχουν, δε συνιστούν πρακτική και ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι μεν χρήσιμοι, αλλά δεν υποκαθιστούν τη θεσμική διαδικασία σε επίπεδο Υπουργείων Εξωτερικών. Αυτό ισχύει και θα συνεχίσει να ισχύει.

Ν. ΜΕΛΕΤΗΣ: Έχει σε οποιαδήποτε στιγμή στο παρελθόν, σε αυτήν την άτυπη επικοινωνία, ενημερωθεί η τουρκική πλευρά από την ελληνική για κινήσεις ελληνικών ερευνητικών σκαφών στο Αιγαίο;

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η ελληνική πλευρά δεν προέβη σε καμία επίσημη ενημέρωση της τουρκικής πλευράς και δεν έχει υποχρέωση να το κάνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αντίθετα, η Ελλάδα με συνέπεια ζητάει πλήρη ενημέρωση από την τουρκική πλευρά, όπως και από οποιαδήποτε άλλη πλευρά, όταν πρόκειται για τη διεξαγωγή θαλασσίων επιστημονικών ερευνών σε περιοχή διεθνών υδάτων υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

S. RISTOVSKA: Μία άλλη ερώτηση, αν υπάρχει περίπτωση για μία συνάντηση αύριο στις Βρυξέλλες του κυρίου Δήμα με τον κύριο Popovski.

Γ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Δε γνωρίζω να είναι προγραμματισμένη κάποια συνάντηση, αλλά πολύ ευχαρίστως, αν δοθεί τέτοια ευκαιρία, θα έχουμε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά.