Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Βασικά σημεία κοινών δηλώσεων ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και Γ.Γ. Αραβικού Συνδέσμου Nabil El-Araby (Κάιρο, 12.10.2011)

Βασικά σημεία κοινών δηλώσεων ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και Γ.Γ. Αραβικού Συνδέσμου Nabil El-Araby (Κάιρο, 12.10.2011)

Τετάρτη, 12 Οκτώβριος 2011

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: - Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε. H Ελλάδα βλέπει στο πρόσωπο του Αραβικού Συνδέσμου έναν από τους πιο ουσιαστικούς οργανισμούς με ρόλο κρίσιμο και με βαρύνουσα σημασία για την ευρύτερη περιοχή μας. Η Ελλάδα συνδέεται με τις χώρες του Αραβικού Κόσμου με μια διαρκή και συνεχή επαφή με βάση τις παραδοσιακές σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας.

- Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Γενικό Γραμματέα συζητήσαμε τις εξελίξεις στην περιοχή και από πλευράς μου, με μια σύντομη αναφορά, τον ενημέρωσα σχετικά με την συνάντηση που είχαμε προχθές στο Συμβούλιο ΥΠΕΞ της ΕΕ γύρω από το Παλαιστινιακό ζήτημα και σε ό,τι αφορά στις προσπάθειες του Κουαρτέτου. Συζητήσαμε, επίσης, τις εξελίξεις εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών

- Συμφωνήσαμε να παραμείνουμε σε στενή επαφή και να συνεχίσουμε την από κοινού προσπάθεια, προκειμένου να επιτύχουμε τον υπέρτατο στόχο: τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει σε συνθήκες ειρήνης και ασφαλείας δίπλα στο Ισραήλ.

- Το θέμα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Λιβύης για το μέλλον τους είναι ένα άλλο ζήτημα υπαρκτό και σοβαρό που συζητάμε στους κόλπους της ΕE. Η χώρα κάνει σταθερά βήματα εκδημοκρατισμού, αν και υπάρχουν μεγάλες προκλήσεις και σημαντικοί κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Ο λιβυκός λαός μπορεί να τα καταφέρει και θα έχει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας.

- Η κατάσταση στη Συρία αποτελεί αντικείμενο μεγάλης ανησυχίας και πιστεύω ότι ο Αραβικός Σύνδεσμος έχει σημαντικό ρόλο να παίξει και ιδιαίτερα ο Γενικό Γραμματέας που χαίρει του σεβασμού όλων των ενδιαφερομένων μερών.

-Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Γενικό Γραμματέα και να τον διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα έχει στις προθέσεις της την ενίσχυση σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό της συνεργασίας με τον Αραβικό Σύνδεσμο. Εγώ προσωπικά ως Υπουργός Εξωτερικών θα ήθελα να τον προσκαλέσω να επισκεφθεί την Ελλάδα στο άμεσο μέλλον.

Μεταφέρω, τέλος, τους θερμούς χαιρετισμούς και την μεγάλη φιλία εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου.

Ν. EL-ARABY: - Ευχαριστώ παρά πολύ που βρισκόμαστε πάλι και αισθάνομαι μεγάλη ευχαρίστηση που η συνάντησή μας αυτή αποτελεί συνέχεια της μακράς συνομιλίας που είχαμε στη Νέα Υόρκη. Πράγματι, στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν πολλά θέματα τα οποία τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη και συνεχίζουν να μας απασχολούν.

-Όλες οι χώρες του Αραβικού Κόσμου έχουν ιδιαίτερες ιστορικές και παραδοσιακές σχέσεις με την Ελλάδα.

- Η παρούσα Ελληνική Κυβέρνηση είναι πράγματι μία από αυτές που καταλαβαίνει τα προβλήματα της περιοχής και επιθυμεί να παίξει ένα ρόλο όχι μόνο κατανόησης αλλά ενεργητικό σε αυτόν τον τομέα.

-Είναι πολύ σημαντικό που η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και μπορεί να παίξει αυτό το ρόλο. Όπως συζητήσαμε η ΕΕ πράγματι είναι αυτή που παρουσιάζει την ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις και εμείς προσβλέπουμε σε μια στενότερη συνεργασία μαζί της με τη βοήθεια μιας φίλης χώρας, όπως είναι η Ελλάδα.

-Συζητήσαμε θέματα που αφορούν στον Αραβικό Κόσμο, ιδιαίτερα το ζήτημα της Παλαιστίνης, και θα ήθελα να υπογραμμίσω και να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε αξιοσημείωτη θέση για το θέμα της Παλαιστίνης. Είμαστε πολύ χαρούμενοι όχι μόνο γιατί έγινε αυτό αλλά και για την επιρροή που άσκησε και νομίζω ότι αυτό αντικατοπτρίζει τη δυνατή σχέση μεταξύ Ελλάδας και αραβικών χωρών στο σύνολό τους.

- Ο Υπουργός συζήτησε μαζί μου και άλλα θέματα σχετικά με την Ευρώπη και τις θέσεις που αναπτύσσονται και μου εξήγησε κάποια ζητήματα για τα οποία δεν είχα πλήρη εικόνα και για αυτό του είμαι ευγνώμων. Συζητήσαμε, επίσης, και άλλα ζητήματα που αφορούν τον Αραβικό Κόσμο και ανταλλάξαμε απόψεις για ό,τι προσδοκάται τους επόμενους μήνες σχετικά. Είμαι βέβαιος ότι οι σχέσεις του Αραβικού Κόσμου με την Ελλάδα θα αναπτυχθούν όλο και περισσότερο.

-Είναι ευγενικό εκ μέρους του Υπουργού, και τον ευχαριστώ για αυτό, που με προσκαλεί στην Ελλάδα. Την έχω επισκεφθεί πολλές φορές αλλά προσμένω να μεταβώ στην Αθήνα και να τον συναντήσω εκεί.