Τετάρτη, 26 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας (Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2018)

Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας (Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2018)

Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018

Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας (Λευκωσία, 19 Δεκεμβρίου 2018)“Σε ευχαριστώ Νίκο,
Μαζί με τον Ayman (Safadi),  θα ήθελα αρχικώς να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τη θερμή φιλοξενία που μας επιφυλάξατε και το διορατικό και συνεργατικό σας πνεύμα, καθώς και για την ευκαιρία που μας δώσατε να συζητήσουμε, μαζί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη επίσης, όλα τα σημαντικά ζητήματα της περιοχής μας.

Και οι τρεις χώρες μας είναι προσηλωμένες στην εμπέδωση της ειρήνης. Δεν αποτελούμε μόνο πυλώνες σταθερότητας, αλλά θέλουμε και να εξάγουμε τη σταθερότητα στην περιοχή. Και μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, τον ίδιο σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο και τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και από αυτήν την άποψη συζητήσαμε το κυπριακό ζήτημα, την παλαιστινιακή διένεξη και όλες τις υπόλοιπες, πολύ σοβαρές διενέξεις στην περιοχή μας και πρωτίστως στη Συρία.

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα και η Κύπρος προωθούν πολλά τριμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή.

Εμείς στην Ελλάδα δημιουργήσαμε, επίσης, ένα περιφερειακό σύστημα σταθερότητας και συνεργασίας, τη Διάσκεψη της Ρόδου.

Ωστόσο, εκτιμούμε ιδιαιτέρως τον ρόλο της Ιορδανίας σε αυτό το εγχείρημα, τον ρόλο της όχι μόνο στην προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή αλλά και στην πολύ ανθρώπινη διάσταση της υποδοχής εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, τόσο ιστορικά όσο και κατά τη διάρκεια των σύγχρονων συρράξεων.

Τέλος, δεν πρόκειται μόνο για τη σταθερότητα και την ασφάλεια. Η προώθηση της ευημερίας είναι προς το κοινό μας συμφέρον και συζητήσαμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουμε πιο παραγωγικοί και πιο επικεντρωμένοι στην προώθηση των κοινών προσπαθειών των οικονομιών μας.  Συμφωνήσαμε να δημιουργήσουμε τριμερείς επιτροπές στους τομείς της Ενέργειας, του Τουρισμού και του Εμπορίου, να μην περιοριστούμε μόνο σε συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο αλλά και να προγραμματίσουμε την οργάνωση ενός φόρουμ του ιδιωτικού τομέα, καθώς αναγνωρίζουμε πλήρως ότι ο ιδιωτικός τομέας παράγει πλούτο.

Και το κυριότερο, αποφασίσαμε να δώσουμε σε αυτό το σχήμα συνεργασίας μια πιο συγκεκριμένη και δομημένη συνέχεια. Συμφωνήσαμε και αποδεχτήκαμε την πρόταση του Νίκου (Χριστοδουλίδη) να συσταθεί η Μόνιμη Γραμματεία του εδώ στη Λευκωσία.

Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα προόδου και προετοιμάσαμε το έδαφος για τη συνάντηση, κατά το πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, των ηγετών των τριών χωρών, προωθώντας περαιτέρω αυτό το αμοιβαία, και για τα τρία μέρη, επωφελές εγχείρημα.  
Σας ευχαριστώ”

Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS