Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 19.11.2018)

Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 19.11.2018)

Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018

Δήλωση Αν. Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. (Βρυξέλλες, 19.11.2018)Είχαμε σήμερα στο Συμβούλιο πολλά θέματα, ξεκινώντας από την επικύρωση της συμφωνίας για το Brexit, που είναι ένας τίμιος συμβιβασμός που καλύπτει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 27, αλλά και του ΗΒ. Δηλώσαμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας στην Ισπανία που έχει ένα ειδικό ζήτημα με το Γιβραλτάρ.

Όλα τα άλλα θέματα που αντιμετώπισε το Συμβούλιο συνδέονται γύρω από ένα σημαντικό αίτημα: να είναι η ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα στιβαρή και όσο το δυνατόν πιο αυτόνομη. Αυτό υποστηρίξαμε στη διάρκεια της συνεδρίασης αυτής,  και σε ό,τι αφορά την Ουκρανία, και σε ό,τι αφορά τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη - όπου υποστηρίξαμε βέβαια και την ανάγκη των ευρωπαϊκών προοπτικών των Δυτικών Βαλκανίων ως ελπίδας για το μέλλον τους -  και φυσικά για την Υεμένη που αντιμετωπίζει μία βαθύτατη ανθρωπιστική κρίση.

Είχα την ευκαιρία να συναντηθώ και με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, κ. Le Drian, και της Κύπρου, κ. Χριστοδουλίδη, στο πλαίσιο των ίδιων ζητημάτων, για την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα, και ιδιαίτερα φυσικά με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, για τα εθνικά θέματα που συμμεριζόμαστε με την Κύπρο.

Συντονίζουμε τη δράση μας με την Κύπρο για να αντιμετωπίσουμε και θέματα τρέχοντα, όπως είναι το αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να προχωρεί σε εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, και για τον συντονισμό μας σε όλα τα υπόλοιπα εθνικά ζητήματα. Και θα συνεχίσουμε στενά να συνεργαζόμαστε με άξονα τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, αποκρούοντας κάθε «θόρυβο» που αμφισβητεί δικαιώματα που βασίζονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, σε διεθνείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι χώρες μας.

Σας ευχαριστώ πολύ.