Πέμπτη, 6 Μαΐου 2021
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα Νικολά Ντιμιτρόφ (16.09.2020)

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα Νικολά Ντιμιτρόφ (16.09.2020)

Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020

Δήλωση Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Αρμόδιο για Ευρωπαϊκά θέματα Νικολά Ντιμιτρόφ (16.09.2020)Με μεγάλη χαρά υποδέχτηκα σήμερα τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας και Γενικό Διαπραγματευτή για την διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κύριο Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Συμφωνήσαμε με τον κύριο Ντιμιτρόφ ότι η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία για την υποβοήθηση της ενταξιακής διαδικασίας θα γίνει πιο εντατική το επόμενο διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι άμεσα θα συγκληθούν οι επιτροπές που έχουν προσδιοριστεί από τη συμφωνία των Πρεσπών, για να δημιουργήσουν το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε και βέβαια να λύσουν θέματα τα οποία εκκρεμούν από το προηγούμενο διάστημα.

Παράλληλα, θα περάσουμε και θα κυρώσουμε από τη Βουλή την συμφωνία για την παροχή τεχνικής βοήθειας προς τη Βόρεια Μακεδονία στην ενταξιακή της διαδικασία και στη συνέχεια θα βρεθούμε Επικεφαλής και οι δύο, μεγάλων αντιπροσωπειών μέσα στα τέλη του φθινοπώρου στα Σκόπια για να στείλουμε ακριβώς αυτό το μήνυμα. Ότι η ενταξιακή διαδικασία δεν είναι κάτι που σταμάτησε στο Ζάγκρεμπ στη Σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, αλλά είναι κάτι που ξεκίνησε από εκεί κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε.

Η Ελλάδα έχει να επωφεληθεί από την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει και να προσφέρει σ’αυτή τη διαδικασία. Προσέρχεται σε αυτή τη διαδικασία με καλό πνεύμα, με πνεύμα συνεργασίας, με την  παράμετρο -που πάντοτε βάζει- για τη σωστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, μα πάνω από όλα για την ανάπτυξη των διμερών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων, ώστε να αισθανθούμε πραγματικά ότι η γειτονιά μας αναβαθμίζεται. Στρατηγικός στόχος πάντα της χώρας μας ήταν να συνορεύει με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάτι τέτοιο θα πετύχουμε μέσα από την υποβοήθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση.