Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δήλωση Πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Παρασκευή, 11 Μάρτιος 2011

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την κοινή μας απόφαση γύρω από τα θέματα της Βόρειας Αφρικής και της Λιβύης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια κοινή στάση, μια κοινή φωνή, για την καταδίκη της βίας στη Λιβύη, αλλά βεβαίως και του ίδιου του καθεστώτος, και αποφασίζει να πάρει ενισχυμένα μέτρα κυρώσεων.

Δηλώσαμε και την υποστήριξή μας στις δημοκρατικές αλλαγές στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη βούλησή μας να σταθούμε δίπλα στους λαούς όλης αυτής της περιοχής, στη μετάβασή τους προς τη Δημοκρατία, για την υλοποίηση των οραμάτων τους, για μια κοινωνία ανοιχτή, δημοκρατική, ελεύθερη, μια κοινωνία δικαιοσύνης.

Τονίσαμε την ετοιμότητά μας να στηρίξουμε με ανθρωπιστική βοήθεια όλες τις περιοχές, ιδιαίτερα βεβαίως το λαό της Λιβύης, αλλά και πολλούς από τους πρόσφυγες άλλων χωρών, οι οποίοι φεύγουν από τη Λιβύη. Μια ανθρωπιστική βοήθεια, στην οποία η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο με τις προσπάθειές της, για παράδειγμα με τη μεταφορά περίπου 15 χιλιάδων Κινέζων, αλλά και πολλών άλλων ξένων υπηκόων από τη Λιβύη. Όπως και σήμερα, με τη μεταφορά των τριών Ολλανδών από τη Λιβύη στην Ελλάδα και, αργότερα, στην Ολλανδία.

Αυτό δείχνει τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια, για τη στήριξη της ανθρωπιστικής βοήθειας. Και θα ήθελα να μεταφέρω τις ευχαριστίες του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, ο οποίος μου είπε συγκινημένος το πρωί, ότι μεταφέρει τις ευχαριστίες ολόκληρου του λαού, όλων των πολιτών της Ολλανδίας, προς την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Ελληνικό λαό, για τις προσπάθειες και την επιτυχή επιχείρηση.

Κάτι ακόμα, ιδιαίτερα σημαντικό για εμάς, είναι η απόφασή μας να έχουμε μέχρι τον Ιούνιο ένα συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης και διαχείρισης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ρευμάτων, που μπορεί να προκύψουν. Και βέβαια, τόνισα και πάλι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, έχοντας την πίεση περίπου 90% των λαθρομεταναστών, που περνούν προς την Ευρώπη από τη χώρα μας. Και είχαμε διαβεβαιώσεις για κοινή πολιτική απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, αλλά βεβαίως και την έκτακτη ανάγκη να έχουμε συγκεκριμένες πολιτικές για την κατάσταση που υπάρχει στη Βόρεια Αφρική.

Τέλος, τόνισα την ανάγκη να στηριχθούν οι χώρες που βρίσκονται στο μέτωπο αυτών των εξελίξεων. Η Ελλάδα αποτελεί μια χώρα σταθερότητας για την Ευρώπη, αλλά αυτό σημαίνει ότι και η απόφασή μας σήμερα το απόγευμα, οι αποφάσεις μας για την Ευρωζώνη, είναι πολύ σημαντικές, για να σταθεροποιήσουμε ολόκληρη την Ευρωζώνη, μαζί βεβαίως και την Ελλάδα. Και αυτή τη μάχη θα δώσουμε τώρα.