Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση του ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Abbas (Ν. Υόρκη, 20.09.11)

Δήλωση του ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Abbas (Ν. Υόρκη, 20.09.11)

Τετάρτη, 21 Σεπτέμβριος 2011

Δήλωση του ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη μετά την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μ. Abbas (Ν. Υόρκη, 20.09.11)

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Συζητήσαμε το όραμα των Παλαιστινίων να αποκτήσουν κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο και για τις πολύ λεπτές διαπραγματεύσεις, τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα και με τους Παλαιστίνιους και με τους Ισραηλινούς. Συναντήθηκα πριν από λίγο και με τους άλλους 26 υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. Είναι μια λεπτή διαδικασία που ελπίζουμε ότι θα αποφέρει καρπούς, ώστε να υπάρξουν πραγματικές διαπραγματεύσεις, μετά από ο,τιδήποτε και να γίνει στον ΟΗΕ. Όχι όμως αόριστες διαπραγματεύσεις, αλλά με στόχο την πραγματική επίλυση του προβλήματος, τη δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους, το οποίο να ζει με ειρήνη και ασφάλεια δίπλα σε ένα κράτος του Ισραήλ. Αυτό πρέπει επιτέλους να το πετύχουμε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το κράτος της Παλαιστίνης θα αναγνωριστεί εδώ στη Γενική Συνέλευση; Πώς το βλέπει η Ελλάδα;

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Αυτές είναι οι συζητήσεις που γίνονται τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορέσει αυτή η προσπάθεια, όχι μόνο να μην μπλοκάρει, αλλά να προωθήσει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Και να στείλει ένα σαφές και δυνατό μήνυμα παντού ότι έχει δικαίωμα η Παλαιστίνη σε ένα κράτος, όπως έχει δικαίωμα και το Ισραήλ στην ασφάλεια. Αυτό είναι που συζητάμε αυτή τη στιγμή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει διαμορφωθεί ενιαία θέση της ΕΕ;

Σ.ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Εγώ δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει κάποια ‘σύγκρουση τρένων’ όπως έλεγαν πάρα πολλοί. Το σημαντικό δεν είναι εδώ μόνο να έχει η ΕΕ ενιαία θέση, αλλά να μπορέσει με αξιοπιστία και δυναμισμό και ενωμένη, να προωθήσει αυτή τη διαδικασία. Προσβλέπουν πια όλοι σε εμάς - εκεί που πριν μερικά χρόνια μας αγνοούσαν σαν Ευρώπη - ως καταλύτες της διαδικασίας αυτής. Και αυτό προσπαθώ και εγώ, και άλλοι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών να το διασφαλίσουμε.