Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (02.01.2012)

Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (02.01.2012)

Δευτέρα, 02 Ιανουάριος 2012

Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (02.01.2012)

Σ. ΔΗΜΑΣ: Καλή Χρονιά. Εύχομαι το 2012 να είναι καλύτερο από το 2011 και να μπουν οι βάσεις για να μπορέσει η πατρίδα μας να γυρίσει στην ανάκαμψη, στην ανάπτυξη, σε περισσότερες θέσεις εργασίας και στον περιορισμό της ανεργίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τί συζητήσατε με τον Πρόεδρο;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις. Η γνώμη του, οι συμβουλές του και οι απόψεις του είναι πολύτιμες για εμένα και για τη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Συζητήσαμε λοιπόν διάφορα θέματα, τα οποία είναι επίκαιρα, και κυρίως για τις σχέσεις μας με τις γειτονικές χώρες, στα Δυτικά Βαλκάνια, την πρωτοβουλία την οποία έχει το Υπουργείο Εξωτερικών για την προώθηση της συνεργασίας και των ενταξιακών προσπαθειών των διαφόρων χωρών στα Δυτικά Βαλκάνια και μία συνάντηση την οποία θα έχουμε στη Θεσσαλονίκη, το Φεβρουάριο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχετικά με τις δηλώσεις του κυρίου Yilmaz που έκανε πρόσφατα για τους εμπρησμούς, προβήκατε σε κάποια διαβήματα. Πιστεύετε ότι είναι αρκετό αυτό για να πάρουμε απαντήσεις;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Περιμένουμε να δούμε τί απαντήσεις θα έχουμε. Είναι ένα θέμα το οποίο, από τα χείλη ενός τέως Πρωθυπουργού, επανήλθε στη δημοσιότητα και αναμφίβολα η ευαισθησία του ελληνικού λαού είναι πολύ μεγάλη στο θέμα αυτό. Εμείς θέλουμε καλές, εξαιρετικές σχέσεις με τη γείτονα Τουρκία, αλλά αυτού του είδους οι πράξεις, όποτε και αν έγιναν, αναμφίβολα, εάν δε διαλευκανθούν, δηλητηριάζουν το κλίμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Χθες, ο κύριος Παπούλιας είπε για επίθεση που δέχεται ο κύριος Παπαδήμος. Στήριξη ο κύριος Παπαδήμος έχει από τα τρία κόμματα που απαρτίζουν τον Κυβερνητικό συνασπισμό, για να μη δέχεται αυτές τις επιθέσεις;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Νομίζω ότι η Κυβέρνηση του κυρίου Παπαδήμου έχει την ευρύτερη δυνατή στήριξη από τα κόμματα της Βουλής, έχει κοινοβουλευτική στήριξη από 250 και πλέον Βουλευτές και μεγάλη αποδοχή από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός έχει στηρίξει τις ελπίδες του στην επιτυχία αυτής της Κυβέρνησης και δε δικαιούμεθα να μην κάνουμε ό,τι περάνει από το χέρι μας για να επιτύχει αυτή η Κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το θέμα της παρέμβασης της δημόσιας…

Σ. ΔΗΜΑΣ: Αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα Ορθοδοξίας, αλλά αναμφίβολα το θέμα αυτό, το οποίο έχει ανακύψει, δεν είναι της αρμοδιότητος του Υπουργείου Εξωτερικών. Ευχαριστώ πολύ. Χρόνια πολλά.