Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (14.12.2011)

Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (14.12.2011)

Τετάρτη, 14 Δεκέμβριος 2011

Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (14.12.2011)

Σ. ΔΗΜΑΣ: Είχαμε μία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εξ άλλου τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τα έχει χειριστεί για πολλά χρόνια και τα κατέχει με τον καλύτερο τρόπο, τα ξέρει από πρώτο χέρι, γι’ αυτό και η συμβουλή του είναι πολύτιμη. Τον ενημέρωσα για τις τελευταίες εξελίξεις, για τις συνεδριάσεις των Συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ που έγιναν στις Βρυξέλλες, όπως και για τη Συνεδρίαση του ΟΑΣΕ στο Βίλνιους της Λιθουανίας και για τις διάφορες συναντήσεις τις οποίες είχα με ομόλογούς μου Υπουργούς από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, αλλά και άλλες χώρες.

Στο θέμα των Συμβουλίων, οι αποφάσεις, το μήνυμα το οποίο εστάλη προς τα Σκόπια είναι ξεκάθαρο, ότι το θέμα της ονομασίας πρέπει να λυθεί με διαπραγματεύσεις στα Ηνωμένα Έθνη, με τη διαδικασία η οποία έχει καθοριστεί κι όχι στις δικαστικές αίθουσες. Ελπίζουμε ότι και η Κυβέρνηση των Σκοπίων θα δεχτεί να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις, ώστε να καταλήξουμε σε ένα αμοιβαία αποδεκτό όνομα, το οποίο θα χρησιμοποιείται σε όλες τις περιπτώσεις, erga omnes, και το οποίο θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις στις οποίες αναφέρθηκα προηγουμένως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός από το «σκοπιανό» τί άλλα θέματα συζητήσατε;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Συζητήσαμε και για το θέμα της οικονομικής κατάστασης και για τα θέματα τα οποία απασχολούν αυτή τη στιγμή την Ευρώπη και τις εξελίξεις τις οποίες είχαμε μετά το Συμβούλιο Κορυφής. Πιστεύουμε ότι η Ευρώπη θα βρει τις λύσεις στα προβλήματα που υπάρχουν και ότι, αναμφίβολα, η χώρα μας θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες. Έχουμε τις ικανότητες, έχουμε τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μην περάσουμε ξανά αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάμε τώρα. Σας ευχαριστώ πολύ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πρέπει να παραταθεί ο βίος της Κυβέρνησης Παπαδήμου και μέχρι πότε;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι αυτά έχουν συζητηθεί εν εκτάσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τί λέτε;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Η δική μου η γνώμη είναι ότι πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Εγώ στο θέμα της εξωτερικής πολιτικής έχω μία σαφέστατη θέση, ότι η εξωτερική πολιτική δε γνωρίζει μεταβατικές περιόδους, η εξωτερική πολιτική είναι συνεχής και πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην οικονομική πολιτική όμως;

Σ. ΔΗΜΑΣ: Στην οικονομική πολιτική νομίζω ότι αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων θα εκτελεστούν. Ευχαριστώ πολύ.