Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια (22.11.2011)

Δήλωση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια (22.11.2011)

Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2011

Σ. ΔΗΜΑΣ: Είχαμε μία πολύ χρήσιμη και εποικοδομητική συζήτηση με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον ευχαριστώ για την πολύ καλή ενημέρωση που μου έκανε για το θέμα της πορείας των συνομιλιών. Συζητήσαμε επίσης και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και θέματα της ευρύτερης περιοχής.

Η Ελλάδα στηρίζει την προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου. Είμαστε προσηλωμένοι στην κοινή μας επιδίωξη για μία βιώσιμη, λειτουργική, δίκαιη λύση, η οποία θα είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αξίες και αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εναρμονισμένη με το Κοινοτικό κεκτημένο.

Στη συζήτησή μας μιλήσαμε βέβαια για τα προβλήματα τα οποία έχει η ευρύτερη περιοχή και την ανάγκη για σταθερότητα.

Γνωρίζετε ότι η Τουρκία δε συμβάλλει στην εξεύρεση αυτής της λύσης, η οποία είναι απαραίτητη στο Κυπριακό και γι’ αυτό δεν είμαστε και αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει μία λύση, η οποία να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες που απαιτούνται για την εκμετάλλευση όλων των δυνατοτήτων τις οποίες έχουν οι χώρες μας.

Νομίζω ότι, από τα θέματα τα οποία συζητήσαμε, η Τουρκία θα μπορούσε να κάνει μερικά βήματα για να υπάρξει πρόοδος στις συνομιλίες. Θα πρέπει να απέχει και να αποφεύγει δηλώσεις και ενέργειες σχετικά με την αποκλειστική οικονομική ζώνη, οι οποίες δεν είναι εποικοδομητικές, είναι αντίθετες προς το Διεθνές Δίκαιο και συμβάλλουν στην ένταση στην περιοχή. Πιστεύω ότι πρέπει η Τουρκία να κάνει εκείνες τις ενέργειες, ώστε να σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες.

Εμείς στηρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία με όλες μας τις δυνάμεις. Στηρίζουμε τις διαπραγματευτικές προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια και θέλουμε να στείλουμε αυτό το μήνυμα: θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις, ο ελληνισμός στην Κύπρο, στην Ελλάδα, θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά χρειάζεται και η αναθεώρηση, εκ μέρους της Τουρκίας, των ενεργειών και δηλώσεων τους.

Σας ευχαριστώ πολύ.