Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Αμστερνταμ, 05-06.02.2016)

Δήλωση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Αμστερνταμ, 05-06.02.2016)

Σάββατο, 06 Φεβρουάριος 2016

Δήλωση ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης Gymnich των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (Αμστερνταμ, 05-06.02.2016)«Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πρώτης μέρας της άτυπης συνάντησης Gymnich, είχαμε με τους ομολόγους μου, μια συζήτηση για το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη, αλλά και για τις σχέσεις μας με το Ιράν, υπό το φως της πρόσφατης άρσης των κυρώσεων.

Σήμερα, είχαμε μια συζήτηση για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση καταρχάς ανάμεσα στα υποψήφια προς ένταξη κράτη-μέλη των Δυτ. Βαλκανίων και στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που βρίσκονται στο διάδρομο των Δυτικών Βαλκανίων. Το θέμα αυτό, άλλωστε, αποτέλεσε και το αποκλειστικό ζήτημα κατά τη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ και των ομολόγων τους από τα υποψήφια προς ένταξη κράτη. Τονίσαμε με έμφαση  ότι είναι αναγκαίο τα σύνθετα προβλήματα να βρουν σύνθετες λύσεις και για το σκοπό αυτό πρέπει να υλοποιηθούν όλες οι αποφάσεις που έχουμε λάβει σε σειρά συναντήσεων και οι οποίες δεν εφαρμόζονται.

Από πλευράς μας, κατέστη σαφές προς όλους ότι δεν οφείλει μόνο η Ελλάδα απαντήσεις. Απαντήσεις οφείλουν, επίσης, όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι δεν έχει ακόμη δοθεί στην Ελλάδα η αναγκαία βοήθεια, η οποία προβλέπεται στις αποφάσεις όλων των συναντήσεων που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα».