Παρασκευή, 6 Δεκεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ (Ιεροσόλυμα, 28.07.2019)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ (Ιεροσόλυμα, 28.07.2019)

Κυριακή, 28 Ιουλίου 2019

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών  Ν. Δένδια κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ (Ιεροσόλυμα, 28.07.2019)Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ, έχετε μία σειρά επαφών εδώ στα Ιεροσόλυμα με την πολιτική ηγεσία της χώρας. Εκτός από τα διμερή ζητήματα έχετε συζητήσει και περιφερειακά. Ποια είναι τα πρώτα συμπεράσματα από τις επαφές που έχετε;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καταρχήν είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που ήρθα στο Ισραήλ. Είμαι ευτυχής που είδα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον κ. Ρίβλιν, θα δω τον Πρωθυπουργό κ. Νετανιάχου, είδα τον ομόλογό μου, Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατζ. Από εκεί και πέρα, καταρχήν, σε διμερές επίπεδο, οι σχέσεις μας με το Ισραήλ είναι εξαιρετικές σε όλους τους τομείς: πολιτικά, πολιτιστικά, εμπορικά, σε θέματα καινοτομίας. Επίσης είναι σημαντικές στο τριμερές επίπεδο. Ελλάς – Κύπρος – Ισραήλ, το οποίο εμείς προσπαθούμε να διευρύνουμε , να γίνει 3 + 1, δηλαδή μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, για ορισμένα θέματα. Αλλά θα παραμένει το τριμερές. Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι για εμάς έχει μεγάλη σημασία η εδώ ενημέρωση για όσα συμβαίνουν  στην Κύπρο.
Αύριο θα συνοδεύσω τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο. Και νομίζω ότι πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα προς τους Τούρκους:  Ότι είναι απαράδεκτη η παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Δημοσιογράφος: Ενισχύουν τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου οι τριμερείς συνεργασίες που είναι σε εξέλιξη; Και ποια ήταν η αντίδραση την οποία  είχατε και εισπράξατε από το Ισραήλ  σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις;

N. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νομίζω καταρχήν ότι αυτονόητα η σχέση της Ελλάδας προς το Ισραήλ λειτουργεί ως σταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή. Είναι πάρα πολύ σημαντική και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψη του τις όχι καλές σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία. Από εκεί και πέρα  είναι πάντα χρήσιμη ευκαιρία να εξηγεί κάποιος στους Ισραηλινούς φίλους μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα σε σχέση με την τουρκική προκλητικότητα.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ.