Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, N. Δένδια, μετά το πέρας της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Ελσίνκι, 29.08.2019)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, N. Δένδια, μετά το πέρας της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Ελσίνκι, 29.08.2019)

Πέμπτη, 29 Αυγούστου 2019

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, N. Δένδια, μετά το πέρας της Άτυπης Συνάντησης «Gymnich» των Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. (Ελσίνκι, 29.08.2019)Σήμερα, στο πλαίσιο της άτυπης συνάντησης Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, είχα την ευκαιρία να συναντήσω τους ομολόγους μου και να συνομιλήσω μαζί τους για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Καταρχάς, συζητήσαμε για τις υβριδικές απειλές και τους τρόπους αντιμετώπισης τους.

Αναφερθήκαμε στην τεταμένη κατάσταση στον Περσικό Κόλπο και την αναζήτηση τρόπων προστασίας της ναυσιπλοΐας. Ως γνωστόν, η Ελλάδα, ως χώρα ποντοπόρου ναυτιλίας, έχει ένα τεράστιο ενδιαφέρον σε αυτό το θέμα.

Ακολούθως, είχα σειρά διμερών επαφών με τους ομολόγους μου, τον κ. Maas, τον κ. Χριστοδουλίδη, την κα. Ζαχαρίεβα και τον κ. Ντιμιτρώφ.

Η συνάντηση, μάλιστα, με τον κ. Maas συμπίπτει με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Βερολίνο. Εκφράσαμε από κοινού τη βούλησή μας για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων μας και αποδέχθηκα την πρόσκλησή του να πάω στο Βερολίνο.

Με τον κ. Ντιμιτρώφ είχαμε την πρώτη μας συνάντηση κατά την οποία συζητήσαμε για τις πτυχές εφαρμογής της συμφωνίας των Πρεσπών. Κατέστησα απολύτως σαφές στον κ. Ντιμιτρώφ ότι η Ελλάδα θα επιμείνει στην αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας.

Με την κα. Ζαχαρίεβα συμφωνήσαμε να συναντηθούμε στη Σόφια στις 10 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να ενημερώσω τους ομολόγους μου για την τουρκική προκλητικότητα και τα προβλήματα που η Τουρκία δημιουργεί στο Αιγαίο καθώς και για την επιθετικότητά της εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.