Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα (Αθήνα, 4.1.2018)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα (Αθήνα, 4.1.2018)

Πέμπτη, 04 Ιανουαρίου 2018

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, μετά το πέρας σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, Α. Τσίπρα (Αθήνα, 4.1.2018)Ν. Κοτζιάς: Καλή σας ημέρα και Χρόνια Πολλά. Νομίζω ότι η χρονιά αυτή θα είναι η χρονιά που θα λύσουμε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες, που το εθνικό συμφέρον επιτάσσει να βρούμε παραγωγικές λύσεις.

Κουβεντιάσαμε για τα ζητήματα των Βαλκανίων, για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στην μεγαλύτερη ευμάρεια και παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων.

Όσον αφορά στην Αλβανία, συζητήσαμε τα θέματα που έχουν ενταχθεί στο πακέτο λύσεων με τη γείτονα αυτή χώρα και νομίζω ότι έχουμε κάνει καλά και θετικά βήματα τις τελευταίες εβδομάδες.

Όσον αφορά στη FYROM, αφορούσε περισσότερο στο ονοματολογικό. Στο ονοματολογικό, η Κυβέρνηση, όπως έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει, στηρίζει και διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, κάτι εξάλλου που είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι. Είμαστε υπέρ μία συνεννόησης με όλα τα κόμματα και τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, με κάθε προσωπικότητα και με κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται και θέλει λύσεις στα ζητήματα που απασχόλησαν τη χώρα, ώστε να ανοίξουμε ένα καλύτερο μέλλον, χωρίς προβλήματα του παρελθόντος να καταδυναστεύουν την πολιτική αυτού του τόπου.

Δημοσιογράφος: Είστε αισιόδοξος; Yπάρχει καλό κλίμα;

Ν. Κοτζιάς: Πάντα είμαι αισιόδοξος.