Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Γ. Συριόπουλο (Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2016)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Γ. Συριόπουλο (Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2016)

Δευτέρα, 14 Μάρτιος 2016

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στο δημοσιογράφο Γ. Συριόπουλο (Βρυξέλλες, 14 Μαρτίου 2016)Σε συνέχεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Σήμερα είχαμε την τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συζητήσαμε για σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής, κυρίως για το Ιράν, τη Ρωσία, τη Λιβύη και τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Γαλλίας για τη Μέση Ανατολή.

Συζητήσαμε και επιμείναμε, από ελληνικής πλευράς, για την ανάγκη διεξαγωγής ενός εκτεταμένου διαλόγου με τη Ρωσία, τα αποτελέσματα του οποίου θα είναι δεσμευτικά. Παρά τις όποιες αντιρρήσεις και προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την πολιτική της, δεν μπορούμε να πάψουμε να προσπαθούμε να είμαστε σε συζήτηση και σε συνεργασία μαζί της.

Το ίδιο είπαμε και για το Ιράν, ότι δηλαδή το Ιράν είναι ένα κράτος το οποίο προσβλέπει στην ανάπτυξη των σχέσεών του με τη Δύση και ιδιαίτερα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι' αυτό, θα πρέπει να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας, τις οποίες περιέγραψα ως «προσέγγιση μέσα από την αλλαγή», να προσεγγίσουμε δηλαδή το Ιράν για να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας και να αλλάξουμε τις όποιες συνθήκες, πολιτικές και κοινωνικές, υπάρχουν σε αυτές τις χώρες».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ενόψει της Συνόδου Κορυφής για τη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης- Τουρκίας, οι επαφές που είχατε στο περιθώριο…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: «Είναι φυσιολογικό, όντας εδώ με τους Υπουργούς Εξωτερικών της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης να έχουμε μια σειρά συζητήσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν και θα προετοιμάσουν τη λήψη, όσο το δυνατόν, καλύτερων αποφάσεων την Πέμπτη και την Παρασκευή».