Κυριακή, 22 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. N. Κοτζιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14.11.2016)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. N. Κοτζιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14.11.2016)

Δευτέρα, 14 Νοέμβριος 2016

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών κ. N. Κοτζιά στην τηλεόραση της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14.11.2016)Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (Βρυξέλλες, 14 Νοεμβρίου), προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις στην ΕΡΤ:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιο είναι το μήνυμα από το χθεσινό άτυπο δείπνο των 28;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η ΕΕ προσπάθησε να επαναπροσδιορίσει και να αναζητήσει τους στόχους της συνεργασίας στο ευρωατλαντικό επίπεδο. Το ίδιο αντικείμενο συζητήθηκε σήμερα για μία άλλη χώρα, για την Τουρκία, από άλλη σκοπιά ασφαλώς. Εξέτασε την πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων και αξιολόγησε την κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Στη συνέχεια είχαμε μία συζήτηση για τις Βαλκανικές χώρες και ορισμένες σχετικές δραστηριότητες, κατά την οποία έγινε αναφορά σε ορισμένα ζητήματα που έχουν προκύψει με την Αλβανία και με την περιοχή, γενικά, των Βαλκανίων. Τέλος, κάναμε μία συζήτηση για τη Λιβύη και τη Συρία, όπου η κατάσταση εξακολουθεί να είναι ασταθής και περίπλοκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο ζήτημα της Αλβανίας η ολλανδική πλευρά θεωρεί ότι η ενταξιακή διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει μετά τις εκλογές στη γείτονα. Η δική μας θέση σε αυτό;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Η δική μας θέση είναι ότι η Αλβανία πρέπει να ικανοποιήσει και τις πέντε προϋποθέσεις - και όχι μόνο τη μία που αφορά στη δικαστική μεταρρύθμιση- για να έχει ουσία η διαδικασία ένταξής της στην ΕΕ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφορικά με την Τουρκία, υπήρξε κάποια πρόοδος ή κάποια δέσμευση των Ευρωπαίων στο να διατηρηθούν τα βασικά κριτήρια που ζητούν ως προς τη συζήτηση για τις θεωρήσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Επειδή εδώ και 24 χρόνια συμμετέχω, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία, έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν περίοδοι με πολύ φιλική διάθεση -θα έλεγα καμιά φορά ακόμη και παράλογη- έναντι της Τουρκίας και περίοδοι, όπως σήμερα, που η κριτική απέναντι σε αυτή τη χώρα δεν είναι πάντα παραγωγική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαπιστώσατε μία επιφύλαξη, από την πλευρά των εταίρων, ως προς τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, αναφορικά κυρίως με τις ευρωαμερικανικές σχέσεις;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι, ως συνήθως, όποιος παρακολουθεί την πολιτική ζωή σε μία χώρα μέσω των δημοσκοπήσεων, μετά εντυπωσιάζεται για το πόσο έξω πέφτουν οι δημοσκοπήσεις.