Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, «Gymnich» (Βαλέττα, 28/4/2017)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, «Gymnich» (Βαλέττα, 28/4/2017)

Παρασκευή, 28 Απρίλιος 2017

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στο πλαίσιο της Άτυπης Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, «Gymnich» (Βαλέττα, 28/4/2017)Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα στη Μάλτα ξεκινήσαμε το άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών με μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση για τις σχέσεις Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καταλήξαμε ότι δεν θέλουμε να σπάσουμε αυτή τη σχέση. Θα πρέπει να βρούμε τρόπους να συνεχιστεί, αλλά και η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συμβάσεις και τις σχέσεις καλής γειτνίασης, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Νομίζω ότι το μήνυμα που θα πάρει η Τουρκία θα είναι σαφές και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών αξιών και αρχών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Συζητήθηκε η έκρυθμη κατάσταση στα Σκόπια;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Για τα Σκόπια δεν έχει γίνει, μέχρι στιγμής, συζήτηση. Μόνο η κα Φεντερίκα Μογκερίνι παρατήρησε τη σοβαρότητα του θέματος και εγώ έκανα ένα σχόλιο, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται αυτό που τους είχα πει πριν από δυόμισι χρόνια, δηλαδή ότι χρειάζεται να υπάρχει μια κουλτούρα συνεννόησης και συμβιβασμών, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα στο εσωτερικό αυτής της χώρας. Επίσης, είπα ότι αυτό το προσόν λείπει και από την Τουρκία και επειδή πάρα πολλοί συζητάνε για τα εσωτερικά της γειτονικής χώρας και τις εξελίξεις μετά από το δημοψήφισμα, τους υπενθύμισα ότι η Τουρκία έχει μια συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική, επί της οποίας πρέπει να επιδεικνύουν αλληλεγγύη σε εμάς.