Σάββατο, 24 Αυγούστου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στo Πρακτορείο Independent Balkan News Agency και στο δημοσιογράφο, Σ. Σιδέρη (Σόφια, 01.06.2016)

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στo Πρακτορείο Independent Balkan News Agency και στο δημοσιογράφο, Σ. Σιδέρη (Σόφια, 01.06.2016)

Τετάρτη, 01 Ιουνίου 2016

Δήλωση Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στo Πρακτορείο Independent Balkan News Agency και στο δημοσιογράφο, Σ. Σιδέρη (Σόφια, 01.06.2016)Ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (South East European Cooperation Process - SEECP), στη Σόφια της Βουλγαρίας, προέβη στην κάτωθι δήλωση στο δημοσιογράφο του Πρακτορείου Independent Balkan News Agency, Σπύρο Σιδέρη:

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Σήμερα ήταν η συνάντηση των Προέδρων, Πρωθυπουργών και Εκπροσώπων των κρατών-μελών της Διακυβερνητικής, της Διαβαλκανικής Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Συζητήσαμε τα ίδια αντικείμενα, όπως και χθες, με περισσότερη πολιτική χροιά. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, ζητήματα υψηλής τεχνολογίας, ασφάλειας, τρομοκρατίας.

Από πλευράς μας, προσθέσαμε και υιοθετήθηκε η ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του πολιτισμού και της συνεργασίας στην εκπαίδευση και την έρευνα. Και επίσης, συμφωνήθηκε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και ειδικά προγράμματα και δράσεις που να αφορούν στη νεολαία, να κάνουν πιο ελκυστική την όλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για τη νεολαία. Μορφές τέτοιας συνεργασίας θα μπορούσε να είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου, μουσικής, η Ολυμπιάδα είτε για μαθηματικά είτε για υψηλές τεχνολογίες, η δημιουργία δυνατοτήτων άμιλλας ανάμεσα σε νέους επιχειρηματίες – οι startups που λέμε – στη νέα τεχνολογία. Όπως ξέρετε εδώ, ο χώρος που βρισκόμαστε είναι ένας χώρος νέας τεχνολογίας στον οποίο δουλεύουν χιλιάδες εργαζόμενοι και συνεργάζονται με υψηλής τεχνολογίας επιχειρήσεις τόσο της Βουλγαρίας όσο και του εξωτερικού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στις χώρες της ΝΑ Ευρώπης ώστε να κάνουν ένα δημιουργικό πυρήνα ανάδειξης ολόκληρης της Ευρώπης;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Αυτό νομίζω που συμφωνήσαμε είναι ότι ιδιαίτερα στους νέους τομείς παραγωγής χρειάζεται να υπάρξει ανάπτυξη σε όλες τις χώρες ώστε να δημιουργηθεί η κατάλληλη και κρίσιμη μάζα προκειμένου να γίνει ελκυστική η περιοχή για την προσέλκυση μαζικών σε τομείς της νέας τεχνολογίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάτι διαφορετικό στις συναντήσεις που είχατε εδώ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι η σημαντικότερη συνάντηση είναι η τετραμερής που κάναμε. Εδώ και πάρα πολύ καιρό η Ελλάδα δουλεύει σε αυτήν την κατεύθυνση. Τετραμερής είναι η Βουλγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία, η Ελλάδα. Είναι μια άτυπη δηλαδή, μια μη θεσμοποιημένη συνεργασία, η οποία όμως επαναλαμβάνεται σταθερά, όπως συμφωνήσαμε, και θα αφορά θέματα συνεργασίας αυτών των τεσσάρων κρατών ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο εμφανής η παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας, από τη σκοπιά της ανάπτυξης των κοινωνικών και οικονομικών προγραμμάτων αλλά και από τη σκοπιά ζητημάτων που συνδέονται με την εξωτερική πολιτική. Το πνεύμα της τετραμερούς είναι ότι δεν μπορούν τρίτες χώρες, ακόμα και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσπαθούν να αποφασίζουν για την περιοχή χωρίς να ακούγεται -και πολύ συχνά να λαμβάνεται ως κυρίαρχος- ο λόγος των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βαλκανική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Να είστε καλά.