Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Σερβίας V. Jeremic μετά τη συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 02.12.11)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Σερβίας V. Jeremic μετά τη συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 02.12.11)

Παρασκευή, 02 Δεκεμβρίου 2011

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Δήμα και ΥΠΕΞ Σερβίας V. Jeremic μετά τη συνάντησή τους (ΥΠΕΞ, 02.12.11)

Σ. ΔΗΜΑΣ: Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα τον Υπουργό Εξωτερικών της φίλης Σερβίας ο οποίος είναι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που υποδέχομαι στην Αθήνα. Θα ήθελα για μία ακόμη φορά να τονίσω τους δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών, των Ελλήνων και των Σέρβων. Θα ήθελα, επίσης, να διαβεβαιώσω τον Σέρβο ομόλογό μου ότι παρακολουθούμε με προσοχή τις προσπάθειες του σερβικού λαού για την ένταξή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσπάθειες οι οποίες είχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα και πρόοδο και βεβαίως η Ελλάδα, συνεχίζοντας την πολιτική την οποία παγίως έχει, θα υποστηρίξει αυτήν την πορεία της Σερβίας. Είναι πολύ σημαντικό το ότι έχει συσταθεί πρόσφατα η Επιτροπή Συνεργασίας Σερβίας και Ελλάδας, η οποία είχε μία πρώτη Συνεδρίαση πριν από λίγες ημέρες, στις 25 Νοεμβρίου και η οποία θα βοηθήσει σημαντικά στην προώθηση των διμερών μας σχέσεων αλλά και την ενταξιακή πορεία της Σερβίας.

Θα ήθελα, τέλος, να πω σχετικά με τη διαδικασία, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βελιγραδίου-Πρίστινας, ότι στηρίζουμε αυτήν τη διαδικασία, έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου και πιστεύουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τέλος, ως προς τα επεισόδια στο βόρειο Κόσοβο πιστεύουμε ότι θα πρέπει να αποθαρρύνονται αυτού του είδους οι επιθέσεις και είμαι βέβαιος ότι και η Σερβική Κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση.

Και πάλι χαίρομαι πάρα πολύ για την επίσκεψή σας. Εύχομαι κάθε επιτυχία σε εσάς και στο σερβικό λαό.

V. JEREMIC: Ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Θα ήθελα να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση που βρίσκομαι στην Αθήνα. Είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι ο πρώτος Υπουργός Εξωτερικών που σας επισκέπτεται εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας. Αυτό αποτελεί απόδειξη των στενών και φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Δεν υπάρχουν διαφορές απόψεων όταν πρόκειται για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας αλλά και για τις σχέσεις της ευρύτερης περιοχής μας και της Ευρώπης. Ήταν βεβαίως ένας δρόμος που έχει χαραχτεί στο βάθος των αιώνων και της ιστορίας και συνεχίζουμε και τώρα προς την ίδια κατεύθυνση. Η σημερινή συγκυρία, δεν είναι η πρώτη κρίση που πλήττει τα Βαλκάνια, ασφαλώς δεν θα είναι και η τελευταία, όμως, ένα κοινό σημείο ήταν ότι Ελλάδα και Σερβία ήταν πάντοτε στην ίδια πλευρά.

Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο που θα ληφθούν σπουδαίες αποφάσεις για την Ευρώπη γενικότερα. Οι αποφάσεις αυτές θα αφορούν στο σχήμα που θα έχει ενδεχομένως η Ευρώπη στις δεκαετίες που έρχονται. Με λύπη μου διαπιστώνω, όμως, ότι το θέμα της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν βρίσκεται στο τραπέζι των αρχηγών κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν πρόκειται όμως για τους φίλους μας στην Ελλάδα, για τους συναδέλφους μας εδώ, θέλω ακόμα μία φορά να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για την αμέριστη συμπαράσταση προς την κατεύθυνση αυτή. Από πλευράς μας, θα κάνουμε τα πάντα, οπωσδήποτε, να το πετύχουμε κι αυτό. Πιστεύω ότι η ευρωπαϊκή διαδικασία θα είναι από τα βασικά θέματα μεταξύ των δύο χωρών και θα αποτελέσει μία γερή βάση για την ανάπτυξη των σχέσεών μας.

Ελπίζω ότι θα συνεχιστεί η προ-ενταξιακή διαδικασία για τις χώρες των Βαλκανίων, δυστυχώς, όμως, αυτό δεν συμβαίνει σήμερα. Οπωσδήποτε, όμως, η χώρα μου, η Σερβία, είναι αφοσιωμένη στην ειρήνη, στη συνέχιση των προσπαθειών και στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμα μία φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελληνική Κυβέρνηση για τη φιλοξενία της και ιδιαιτέρως και προσωπικά τον κύριο Υπουργό για τη θερμή υποδοχή του.