Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Αυστραλίας Κ. Rudd μετά τη συνάντησή τους

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Αυστραλίας Κ. Rudd μετά τη συνάντησή τους

Τετάρτη, 02 Φεβρουάριος 2011

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Αυστραλίας Κ. Rudd μετά τη συνάντησή τους Βασικά σημεία:

· Η Αυστραλία και οι Αυστραλοί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στους Έλληνες. Αυτό οφείλεται ειδικά στους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς μας που ζουν και ευημερούν στην Αυστραλία, που αγαπούν και τις δύο πατρίδες τους, εξίσου.

· Υπάρχει μεγάλο περιθώριο να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα στις διμερείς μας σχέσεις, ξεκινώντας από τις οικονομικές μας σχέσεις. Μας ενδιαφέρει, βεβαίως, ιδιαίτερα να προσελκύσουμε επενδύσεις σε επιλεγμένους τομείς και μπορώ να πω ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να προωθούμε, έχει γίνει πολύ ελκυστικό.

· Βλέπουμε με πόνο και ανησυχία την Αίγυπτο να σπαράσσεται τις τελευταίες ημέρες από βαθιά πολιτική κρίση. Η Ελλάδα – και αυτό είναι σαφές – θα σταθεί στο πλάι της Αιγύπτου καθώς αναγεννιέται.

· Είμαστε σε στενή επαφή με διάφορους παράγοντες της περιοχής, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε τις όποιες απαραίτητες πρωτοβουλίες για να συμβάλλουμε στη σταθερότητα της περιοχής.

· Το ζητούμενο από αυτή την αλλαγή είναι η Αίγυπτος να βγει πιο ισχυρή, πιο σταθερή, πιο δημοκρατική, πιο ενωμένη και προϋπόθεση για να τα καταφέρει είναι να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, στο διάλογο και τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά πρώτα και κύρια του λαού, με σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αιγύπτου χωρίς ξένες επεμβάσεις.

· Το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Μουμπάρακ μπορεί να αποτελέσει νέο σημείο είτε αντιπαράθεσης είτε εφαλτήριο για δημοκρατικό διάλογο. Πιστεύω ακράδαντα, και νομίζω ότι όλοι μας το πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η Αίγυπτος έχει ανάγκη το δεύτερο.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων:

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θα ήθελα να καλωσορίσω, πολύ θερμά, έναν πολύ καλό φίλο της χώρας μας, της Ελλάδας, από μία πολύ φίλη χώρα, τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, τον κύριο Kevin Rudd.

Αγαπητέ Kevin, καλώς ήρθες στην Αθήνα. Θα διαπιστώσεις νομίζω, αγαπητέ Kevin, κατά τη διάρκεια της παραμονής σου, ότι η Αυστραλία και οι Αυστραλοί είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στους Έλληνες. Αυτό οφείλεται ειδικά στους δεκάδες χιλιάδες ομογενείς μας που ζουν και ευημερούν στην Αυστραλία, που αγαπούν και τις δύο πατρίδες τους, εξίσου. Είναι αυτό βεβαίως μία πολύ σημαντική διάσταση των σχέσεών μας, την οποία θα εξετάσουμε μετά μαζί, αλλά την οποία νομίζω θα έχεις και την ευκαιρία να συζητήσεις και περαιτέρω με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών, το Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος είναι και θεσμικά αλλά και συναισθηματικά, αν μου επιτραπεί να το πω αυτό, ως Έλληνας της Αυστραλίας, ο πλέον αρμόδιος.

Θα ήθελα με τη ευκαιρία αυτή και να ευχαριστήσω για το γεγονός ότι τα ελληνικά θα είναι μία από τις τρεις πρώτες γλώσσες που θα διδάσκονται στα σχολεία της Αυστραλίας. Αυτό είναι νομίζω ένα δείγμα για τη σημασία που έχει η ελληνική ομογένεια στην Αυστραλία.

Επιτρέψτε μου να πω ότι και η συμπάθεια που τρέφουν οι Έλληνες για τους Αυστραλούς έχει τις ρίζες της στην ιστορία. Σε αυτήν η Αυστραλία και οι Αυστραλοί έχουν ξεχωριστή θέση, διότι πολέμησαν δίπλα στους προγόνους μας, στους μεγάλους αγώνες του περασμένου αιώνα. Και να ξέρεις, Kevin, ότι τους Αυστραλούς ήρωες τους θυμόμαστε και τους τιμούμε σαν τους δικούς μας πεσόντες, παντού σε όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη όπου δόθηκε, πριν από 70 ακριβώς χρόνια, η μεγάλη μάχη που επηρέασε καθοριστικά την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έως τη Λήμνο, όπου ο τοπικός πληθυσμός περιέθαλψε τους τραυματίες από τη μάχη των Δαρδανελίων. Νομίζω, ξέρεις πολύ καλά ότι παντού, σε όλη την Ελλάδα, υπάρχουν μνημεία που θυμίζουν την αιματηρή προσφορά σας στο ιδανικό της ελευθερίας. Να ξέρεις ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες πάντα θα είναι δίπλα στην Αυστραλία και γνωρίζω - μόλις είχα και την ευκαιρία να με ενημερώσεις - την αγωνία που βεβαίως έχεις αυτές τις ώρες, που νιώθεις λόγω του τυφώνα που πλησιάζει τη βορειοανατολική Αυστραλία και εύχομαι από την καρδιά μου όλα να πάνε καλά.

Θα έχουμε στη συνέχεια την ευκαιρία να συζητήσουμε πολλά θέματα διμερή αλλά και τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. Υπάρχει μεγάλο περιθώριο να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα στις διμερείς μας σχέσεις, ξεκινώντας από τις οικονομικές μας σχέσεις. Μας ενδιαφέρει, βεβαίως, ιδιαίτερα να προσελκύσουμε επενδύσεις σε επιλεγμένους τομείς και μπορώ να πω ότι το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, με τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές που έχουμε εφαρμόσει και συνεχίζουμε να προωθούμε, έχει γίνει νομίζω πολύ ελκυστικό. Για αυτόν το λόγο σε ευχαριστώ πολύ Kevin που φρόντισες, κατά την επίσκεψή σου εδώ στην Αθήνα, να συμπεριλάβεις στο πρόγραμμά σου και μεγάλο αριθμό άλλων συναντήσεων με αρμόδιους Υπουργούς οι οποίοι χειρίζονται ιδιαίτερα τα θέματα οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Επίσης είχα την ευκαιρία και θα έχω ακόμα την ευκαιρία να ενημερώσω διεξοδικά τον Kevin για τα ειδικά θέματα που αφορούν την Ελλάδα εδώ στην περιοχή, όπως την πρωτοβουλία μας για την ένταξη των βόρειων γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τις προσπάθειες που κάνουμε για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας - και σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω πολύ την Αυστραλία για τη θέση την οποία έχει τηρήσει μέχρι σήμερα - θα τον ενημερώσω επίσης για τις σχέσεις μας με την Τουρκία και για το Κυπριακό και βεβαίως θα μιλήσουμε διεξοδικά και για τις τελευταίες εξελίξεις στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην Αίγυπτο.

Θα μου επιτρέψεις Kevin και θα μου επιτρέψετε κυρίες και κύριοι να πάρω λίγο χρόνο ακόμα για να πω δύο λόγια για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο και πώς τις βλέπει η Ελλάδα. Ο δεσμός της Ελλάδας με την Αίγυπτο, ο δεσμός του ελληνικού λαού με τον αιγυπτιακό λαό, είναι βαθύς όπως και η ιστορία μας, είναι δεσμός στενός, αδελφικός και η φιλία που μας ενώνει ισχυρή. Βλέπουμε με πόνο και ανησυχία την Αίγυπτο να σπαράσσεται τις τελευταίες ημέρες από βαθιά πολιτική κρίση, κρίση που έχει τις ρίζες της στο αίτημα του λαού, στο δίκαιο αίτημα του λαού και ιδιαίτερα των νέων της Αιγύπτου για αλλαγή, για μεταρρυθμίσεις, για σεβασμό στις βασικές ελευθερίες και το δικαίωμα στο όνειρο ενός καλύτερου μέλλοντος.

Το ζητούμενο από αυτή την αλλαγή είναι η Αίγυπτος να βγει πιο ισχυρή, πιο σταθερή, πιο δημοκρατική, πιο ενωμένη και προϋπόθεση για να τα καταφέρει είναι να βασιστεί στις δικές της δυνάμεις, στο διάλογο και τη συναίνεση όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά πρώτα και κύρια του λαού, με σεβασμό στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Αιγύπτου χωρίς ξένες επεμβάσεις. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο πως η βία ποτέ δεν μπορεί να δώσει λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και πιστεύω ότι η ίδια η Αίγυπτος και ο αιγυπτιακός λαός μπορεί να δώσει απάντηση στη βία των πρώτων ημερών. Η Ελλάδα –και αυτό είναι σαφές θα σταθεί στο πλάι της Αιγύπτου καθώς αναγεννιέται. Θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες που κάνει να οικοδομήσει μία νέα κοινωνία, μία νέα σχέση εμπιστοσύνης του κράτους προς τον πολίτη, πάντα με σεβασμό στην ιστορία της και το στρατηγικό της ρόλο για την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σε περιόδους κρίσης νομίζω το πιο δύσκολο είναι η αρχή, να αρχίσει ο διάλογος, ο απαραίτητος αυτός διάλογος που θα οδηγήσει στη συναίνεση και για το λόγο αυτό οι ηγέτες όλων των πολιτικών δυνάμεων πρέπει να βάλουν μπροστά το συμφέρον του συνόλου και να επιδιώξουν συνεννόηση που θα ανοίξει το δρόμο για την επόμενη ημέρα. Αυτό πρέπει να γίνει με σταθερό βηματισμό και γνώμονα την αποκατάσταση της ομαλότητας και τη μετάβαση στη νέα εποχή και πιστεύω ότι η χθεσινή ομιλία, το χθεσινό διάγγελμα του Προέδρου Μουμπάρακ μπορεί να αποτελέσει νέο σημείο είτε αντιπαράθεσης είτε εφαλτήριο για δημοκρατικό διάλογο. Πιστεύω ακράδαντα, και νομίζω ότι όλοι μας το πιστεύουμε ακράδαντα, ότι η Αίγυπτος έχει ανάγκη το δεύτερο.

Η Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, κι εγώ προσωπικά είμαστε σε στενή επαφή με διάφορους παράγοντες της περιοχής, σε συνεχή επαφή, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και εμείς τις όποιες απαραίτητες πρωτοβουλίες για να συμβάλλει και η Ελλάδα στη σταθερότητα της περιοχής.

Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω στους Έλληνες της Αιγύπτου τον σεβασμό μου για το θάρρος και τη ψυχραιμία τους. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της αιγυπτιακής κοινωνίας και αποτελούν τη ζωντανή έκφραση του ισχυρού δεσμού που δένει τις δύο χώρες μας. Σε αυτούς που γύρισαν στην πατρίδα υπό την πίεση των γεγονότων εκφράζω την συμπαράστασή μας και την ελπίδα ότι σύντομα η Αίγυπτος θα επιστρέψει στην ειρήνη ώστε και εκείνοι να γυρίσουν στον τόπο τους, πρέπει όλοι να είναι σίγουροι ότι η Ελλάδα είναι στο πλευρό τους, είναι στο πλευρό τους με έργα. Θα μου επιτρέψετε και από αυτό εδώ το βήμα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου και τις ευχαριστίες μου σε όλους που συνέβαλαν στο Υπουργείο Εξωτερικών για τον χθεσινό πετυχημένο επαναπατρισμό των ομογενών μας από την Αλεξάνδρεια και να συγχαρώ και να ευχαριστήσω και προσωπικά τον Υφυπουργό Εξωτερικών, το Δημήτρη Δόλλη, ο οποίος σε συνεργασία με όλα τα στελέχη του Υπουργείου Εξωτερικών συντόνισε αυτήν την δύσκολη αλλά και απαραίτητη αποστολή. Βεβαίως τα συγχαρητήριά μου και ευχαριστίες μου και στην Πολεμική Αεροπορία, η οποία για άλλη μία φορά απέδειξε την ετοιμότητά της και τον επαγγελματισμό της στη διεκπεραίωση αυτής της αποστολής.

Αγαπητέ Kevin, ζητώ κατανόηση που πήρα τόσο χρόνο, αλλά οι εξελίξεις είναι σημαντικές, αφορούν την άμεση γειτονιά μας και τις παρακολουθούμε πολύ στενά, αλλά να σε καλωσορίσω για άλλη μια φορά πολύ θερμά εδώ στην Αθήνα και προσβλέπω στη συνέχιση των συνομιλιών μας αλλά και στην συνέχιση της τόσο στενής συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει.

K. RUDD: Σε ευχαριστώ Δημήτρη, για την πάρα πολύ θερμή υποδομή που μου επιφυλάξατε εδώ στην Ελλάδα και στην Αθήνα. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό τον κύριο Παπανδρέου για τη συνάντηση που είχαμε, όπου είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μια σειρά από διμερή ζητήματα και επίσης ζητήματα που αφορούν και την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης χαίρομαι που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα όπου γεννήθηκε η δημοκρατία, όπως ξέρουμε, και εξελίχθηκε. Πάντα είχαμε στενές σχέσεις μεταξύ μας οι δύο χώρες και θα παραμείνουν στενές στο μέλλον. Η αναφορά σας στη μάχη της Κρήτης πριν από 70 χρόνια μαρτυρεί το γεγονός ότι οι Αυστραλοί είχαν λάβει μέρος σε αυτήν τη μάχη, πέθαναν εδώ, υπέρ της δημοκρατίας και της ελευθερίας και αυτό αποτελεί και ένα αναπόσπαστο μέρος των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Μη ξεχνάμε επίσης ότι πολλοί Έλληνες έχουν αποφασίσει να ζήσουν πλέον στην Αυστραλία. Σήμερα έχουμε περίπου 1.000.000 Έλληνες που ανήκουν στον Ελληνισμό της Αυστραλίας και συνεισφέρουν και αυτοί με τον τρόπο τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στις κοινωνικές σχέσεις, στο χώρο της νομικής άσκησης και σε πολλούς άλλους τομείς. Η Αυστραλία υποστηρίζει πλήρως το πρόγραμμα ανάπτυξης της Ελλάδας, υποστηρίζει πλήρως το πρόγραμμα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης που έχει αποφασίσει ο Πρωθυπουργός ο κύριος Παπανδρέου. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για το μέλλον της χώρας. Υποστηρίζουμε λοιπόν την ελληνική κυβέρνηση στις προσπάθειές της, διότι θεωρούμε ότι η Ελλάδα είναι ένα πολύ σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως εκ τούτου του μέλλοντος της Ευρώπης.

Θα ήθελα επίσης να εκφράσω τις ευχαριστίες μου στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό των Εξωτερικών για την αμέριστη συμπαράστασή σας και υποστήριξή σας για τις πρόσφατες εξελίξεις που είχαμε στην Αυστραλία όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές που έχουν πλήξει και τη δική μου περιοχή, το Queensland. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και τους Έλληνες της Αυστραλίας στο δικό μου το κρατίδιο, στην πόλη μου, στην εκλογική μου περιφέρεια, ακόμα και στην τοπική μου εκκλησία, στον Αϊ Γιώργη, όπου οι Έλληνες αποτελούν ένα αναπόσπαστο μέρος αυτών που βοηθούν σε αυτήν την κρίση.

Συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό και με τον Υπουργό των Εξωτερικών τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπως και στην Τουρκία που βρέθηκα πριν από δύο ημέρες, συζήτησα αυτό το θέμα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας και με τον Υπουργό των Εξωτερικών. Όπως καταλαβαίνετε, στην Αυστραλία υπάρχουν όχι μόνο και πολλοί Έλληνες, υπάρχουν και πολλοί Αιγύπτιοι. Έχουμε συζητήσει επίσης και το θέμα της βοήθειας που μπορεί να χρειαστεί ούτως ώστε να βοηθήσουμε αυτούς που θέλουν να φύγουν από το Κάιρο και από την Αλεξάνδρεια. Ήθελα επίσης να συγχαρώ τον Υφυπουργό των Εξωτερικών, τον κύριο Δόλλη, για την εξαιρετική δουλειά που έχει κάνει τις τελευταίες 48 ώρες.

Συμφωνώ με τον Υπουργό των Εξωτερικών της Ελλάδας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές προκλήσεις που έχουμε τώρα στην Αίγυπτο. Επίσης, έχουμε επισημάνει ξεκάθαρα τη θέση μας, όσον αφορά την Αίγυπτο, ότι οπωσδήποτε θα πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις, πολιτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά να γίνουν με ειρηνικό τρόπο και καλούμε και τις ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις της αστυνομίας και της ασφάλειας να απέχουν της βίας, όσον αφορά τους διαδηλωτές.

Εξάλλου, γενικότερα στον αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή η δύναμη της Δημοκρατίας διαφαίνεται πλέον και είναι κάτι που πρέπει κανείς να δώσει τη δέουσα προσοχή. Εμείς στην Αυστραλία πιστεύουμε ότι η Δημοκρατία είναι κάτι που πρέπει να εφαρμόζεται παντού, όχι μόνο σε μία χώρα ή σε μία συγκεκριμένη κουλτούρα ή σε έναν πολιτισμό. Δεν πιστεύουμε ότι στον αραβικό κόσμο είναι μόνο δύο τινά, δηλαδή μόνο να υπάρχει ο ισλαμικός κόσμος ή ο μουσουλμανισμός, ισλαμισμός, ή να υπάρχει κάποια εξουσία που να μην είναι δημοκρατική. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ο τρίτος δρόμος. Ο τρίτος δρόμος λοιπόν που είναι ανοικτός και προσφέρεται και στις κυβερνήσεις και στους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Βεβαίως, αυτές οι εξελίξεις στην Αίγυπτο και σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου θα έχουν κάποια επίπτωση, θα μπορούσαν να έχουν επίπτωση, όσον αφορά την ειρηνευτική διαδικασία μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Θα ήθελα, με αυτήν την ευκαιρία, να καλέσω τους φίλους μας στο Τελ Αβίβ και στη Ραμάλα, να αδράξουν αυτήν την ευκαιρία για να επέλθει κάποια επίλυση του προβλήματός τους. Επίσης, όσον αφορά τις διάφορες εξελίξεις στο Σινά, πρέπει να σας υπενθυμίσω ότι και η Αυστραλία έχει εκεί στρατεύματα ειρηνευτικά και αποτελούμε μέρος αυτής της δύναμης που βρίσκεται εκεί.

Τελειώνοντας, θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει, όσον αφορά διάφορα ζητήματα, και τις πρωτοβουλίες που αφορούν και την Τουρκία και την Κύπρο και την πρώην Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας. Χθες είχα συνομιλίες με τον Υπουργό των Εξωτερικών της Τουρκίας, τον κ. Davutoglou. Πιστεύουμε εμείς σαν φίλοι αυτής της περιοχής, και όλων των χωρών της περιοχής, ότι τώρα υπάρχει μία καινούρια ευκαιρία να φτάσετε σε κάποια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και όσον αφορά το θέμα της Κύπρου. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε κι εμείς τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους να δουν τις σημερινές καταστάσεις ως μία ευκαιρία για επίλυση.

Επεσκέφθην τη χώρα σας λοιπόν εγώ σήμερα ως Υπουργός των Εξωτερικών της Αυστραλίας. Την τελευταία φορά που είχα έρθει, είχα έρθει με τη σύζυγό μου και με τα παιδιά μου, σε ένα FIAT 500 και ταξιδεύαμε σε όλη την Ελλάδα για αρκετές ημέρες και βλέπω με κάποια χαρά ότι η κατάσταση όσον αφορά την κίνηση εδώ στην Αθήνα δεν έχει αλλάξει καθόλου. Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν οδηγώ ο ίδιος. Είναι μία πανέμορφη χώρα, οι Αυστραλοί αγαπούν αυτή τη χώρα και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ στην Ελλάδα. Σας ευχαριστώ.