Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Ισραήλ κ. A. Liberman

Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Ισραήλ κ. A. Liberman

Πέμπτη, 13 Ιανουάριος 2011

Δηλώσεις ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα και ΥΠΕΞ Ισραήλ κ. A. Liberman Βασικά στοιχεία

κ. Δ. Δρούτσας:
· Οι δύο Πρωθυπουργοί αποφάσισαν να δώσουν ακόμα περισσότερο βάθος στη διμερή μας σχέση, να την «θωρακίσουν» και θεσμικά και γι' αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών και από τις δύο πλευρές και ο Avigdor και εγώ, έχουμε αναλάβει να συντονίσουμε αυτή την προσπάθεια και την πρώτη σύνοδο που θα γίνει εντός του επομένου τριμήνου.

· Ήδη έχει γίνει μία καλή προετοιμασία από υπηρεσιακούς φορείς. Νομίζω το φάσμα, οι δυνατότητες και οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί. Να αναφέρω ενδεικτικά την οικονομική συνεργασία, πιθανές επενδύσεις από το Ισραήλ εδώ στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως και τους τομείς τουρισμού και πολιτισμού. Είδαμε ήδη το περασμένο καλοκαίρι μία θεαματική, αν μου επιτραπεί αυτή η λέξη, αύξηση του αριθμού των τουριστών από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Εδώ νομίζω είναι ένας τομέας που μπορούμε να συνεργαστούμε πάρα πολύ ουσιαστικά, είναι όμως και ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης, είναι και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας όπου το Ισραήλ, μπορώ να πω, παίζει πρωτοπόρο ρόλο και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ από αυτήν την συνεργασία. Και βεβαίως είναι και ο τομέας της ενέργειας, σε πολλές μορφές.

· Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω, με κάθε ευκαιρία, την επιθυμία μας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος, μίας λύσης που θα βασίζεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Είναι αλήθεια ότι και εμείς ανησυχούμε για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η ειρηνευτική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να δοθεί ώθηση από όλες τις πλευρές, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος, είναι αναγκαίο αυτό, είναι όμως και απαραίτητο όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν αυτή την προοπτική.

κ. Α. Liberman:
· Θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω θερμά την Ελλάδα για την πολύτιμη βοήθειά της κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την χώρα μου. Δεν υπάρχει ούτε ένας ισραηλινός πολίτης ο οποίος να μην έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη βοήθεια που η ελληνική Αεροπορία έδωσε για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών.

· Γνωρίζουμε και δίνουμε έμφαση στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, θα είμεθα δε ιδιαίτερα ευτυχείς εάν η Ελλάδα μπορεί ακόμα περισσότερο να βοηθήσει στη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτνιάζουσες προς αυτό χώρες.

· Η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων αποτελεί αναμφισβήτητα μία πρόκληση για τον χρόνο που έρχεται. Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς μου εδώ ο σκοπός μου είναι να μιλήσω για διμερή θέματα τα οποία άπτονται και της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και θέματα ενέργειας και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των δηλώσεων


κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Θέλω να καλωσορίσω θερμά σήμερα στην Αθήνα τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, τον κύριο Avigdor Liberman. Γνωρίζετε ήδη ότι τον τελευταίο χρόνο οι ανταλλαγές επισκέψεων με το Ισραήλ έχουν πυκνώσει και αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι αποτέλεσμα της αμοιβαίας μας βούλησης για αναβάθμιση των σχέσεών μας σε όλους τους τομείς.

Χθες το βράδυ, όπως έχετε ήδη πληροφορηθεί, οι δύο Πρωθυπουργοί, ο κύριος Παπανδρέου και ο κύριος Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική συνομιλία, κατά την οποία αποφάσισαν να δώσουν ακόμα περισσότερο βάθος στη διμερή μας σχέση, να την «θωρακίσουν», αν θέλετε, και θεσμικά, γι' αυτό το λόγο θα δημιουργηθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας με τη συμμετοχή πολλών Υπουργών και από τις δύο πλευρές και, ο Avigdor και εγώ, έχουμε αναλάβει να συντονίσουμε αυτή την προσπάθεια και την πρώτη σύνοδο που θα γίνει εντός του επομένου τριμήνου.

Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να πω για άλλη μια ακόμα φορά, και θέλω να το τονίσω αυτό, ότι η στενότερη αυτή συνεργασία μας με το κράτος του Ισραήλ θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, όχι μόνο για τους δύο λαούς μας αλλά και για το σύνολο των λαών της Ανατολικής Μεσογείου, για όλη την περιοχή.

Επιτρέψτε μου να δώσω ένα παράδειγμα αυτής της προσέγγισης. Οι καταστροφικές πυρκαγιές που όπως ξέρουμε έπληξαν πρόσφατα το Ισραήλ και κόστισαν ακόμα και ανθρώπινες ζωές, μας συγκίνησαν όλους. Έχουμε και εμείς ανάλογες πικρές εμπειρίες και γι' αυτό θεωρήσαμε χρέος μας να αποστείλουμε βοήθεια για την γρήγορη κατάσβεσή τους και τον περιορισμό των καταστροφικών συνεπειών τους. Πιστεύω λοιπόν, ότι θα είναι ιδιαίτερα επωφελές εάν διευρύναμε την συνεργασία μας στον τομέα της πρόληψης και καταστολής φυσικών καταστροφών σε περιφερειακό επίπεδο και γι' αυτό προτείναμε μία πρωτοβουλία, ελληνική πρωτοβουλία, τη δημιουργία μιας δύναμης άμεσης ανάπτυξης για την αντιμετώπισή τους στο μέλλον, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής. Το σχέδιο αυτό συζητήθηκε χθες και από τους δύο Πρωθυπουργούς και σήμερα θα κάνουμε μια καλή συζήτηση και τα πρώτα βήματα για την ουσιαστική πρόοδο και την υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας.

Όπως ξέρετε, οι εξελίξεις σε αυτή την περιοχή ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα, όπως τονίζω σε κάθε παρέμβασή μου πρόκειται για την άμεση γειτονιά της Ελλάδας και τον περασμένο Οκτώβριο είχα την ευκαιρία να αποκτήσω ιδία αντίληψη για τα τεκταινόμενα συνομιλώντας με όλους τους ηγέτες της περιοχής. Διαπίστωσα, με μεγάλη ικανοποίηση, ότι η Ελλάδα είναι παντού παρούσα και μπορεί να έχει λόγο και ρόλο εποικοδομητικό, για το λόγο αυτό είχα εξαγγείλει τότε την πρόθεσή μου να ορίσω έναν ειδικό απεσταλμένo της Ελλάδας, της χώρας μας, για την περιοχή και, αγαπητέ Avigdor, θα μου επιτρέψεις να πω ότι ο Πρέσβης Νικολαΐδης, ο οποίος ανέλαβε αυτόν τον ρόλο του Ειδικού Απεσταλμένου της χώρας μας για την περιοχή, έχει μακρά διπλωματική εμπειρία και απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης μου.

Με αυτές λοιπόν τις σκέψεις, καλωσορίζω και πάλι θερμά στην Αθήνα τον κύριο Liberman και θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε εν συνεχεία εκτενώς μαζί με τους συνεργάτες μας. Για άλλη μία φορά, καλωσόρισες Avigdor στην Αθήνα.

κ. A. LIBERMAN: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Υπουργέ. Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που επισκέπτομαι την Ελλάδα. Νομίζω πως είναι αυτή η έκτη συνάντησή μας τον τελευταίο χρόνο, χωρίς ν' αναφέρω επίσης τις πολλαπλές τηλεφωνικές μας συνομιλίες, είμαι δε ευτυχής που αποτελώ κι εγώ μέρος και μέλος αυτής της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών μας, οι οποίες έφθασαν στο αποκορύφωμά τους με την επίσκεψη του κυρίου Παπανδρέου στο Ισραήλ και την επίσκεψη του κυρίου Νετανιάχου στην Ελλάδα. Βεβαίως και οι δύο είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι, ιδιαίτερα ευτυχείς και δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες και την εργασία μας ώστε να φέρουμε ακόμα πιο κοντά τις δύο χώρες, να επιτελέσουμε την σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα για άλλη μία φορά να ευχαριστήσω θερμά την Ελλάδα για όλη την βοήθειά της, την πολύτιμη βοήθειά της, κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών οι οποίες έπληξαν την χώρα μου. Δεν υπάρχει ούτε ένας Ισραηλινός πολίτης ο οποίος να μην έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη βοήθεια που η Ελληνική Αεροπορία έδωσε για την κατάσβεση των πυρκαγιών αυτών. Δράττομαι δε της ευκαιρίας να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως και εσάς, κύριε Υπουργέ, και την ελληνική κυβέρνηση για όλα όσα κάνει τον τελευταίο καιρό, τα οποία είδαμε γενικά στην περιοχή για την ειρήνευση και την καλή γειτνίαση.

Σε πρακτικό επίπεδο, επίσης, η συνεργασία μας ήταν αγαστή. Είδαμε ότι τον τελευταίο καιρό το επίπεδο της ροής τουριστών έχει αναπτυχθεί, έχει ανέλθει σε μεγάλα επίπεδα, είναι μεγάλη αυτή η συνεργασία στον τουριστικό τομέα, καθώς επίσης θα ήθελα να χαιρετίσω και τη συνεργασία και τη μεγαλύτερη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στα δύο Υπουργεία μας. Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών μας είναι πάρα πολύ σημαντική και τη χαιρετίζω ιδιαιτέρως.

Συμφωνήσαμε επίσης στη δημιουργία διαφόρων Επιτροπών και διαφόρων ομάδων οι οποίες πρόκειται να επισκεφθούν ένθεν και ένθεν τις δύο χώρες, ελπίζω δε ότι θα υπάρξουν στο εγγύς μέλλον πολλές περισσότερες επισκέψεις τόσο από πλευράς των Υπουργών Πολιτισμού όσο και από πλευράς των Υπουργών Εμπορίου, Βιομηχανίας και άλλων παραγωγικών Υπουργείων. Η σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων αποτελεί αναμφισβήτητα μία πρόκληση για τον χρόνο που έρχεται. Επίσης γνωρίζουμε και δίνουμε έμφαση στις σχέσεις που έχει η Ελλάδα με όλες τις άλλες χώρες της περιοχής, θα είμεθα δε ιδιαίτερα ευτυχείς εάν η Ελλάδα μπορεί ακόμα περισσότερο να βοηθήσει στη σύσφιξη σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτνιάζουσες προς αυτό χώρες.

Κατά τη διάρκεια της επισκέψεώς μου εδώ ο σκοπός μου είναι να μιλήσω για διμερή θέματα τα οποία άπτονται και της κλιματικής αλλαγής, καθώς επίσης και θέματα ενέργειας και γενικότερα θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον.

Παράλληλα δε να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις σκέψεις των δύο Πρωθυπουργών μας για την δημιουργία κοινών ομάδων οι οποίες θα αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και ευελπιστώ σε μία καρποφόρα συνέχεια της μεταξύ μας συνεργασίας. Ευχαριστώ.

κ. ΓΡ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Θα υπάρξουν δύο ερωτήσεις. Ο κύριος Παπαθανασίου.

κ. Φ. ΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: [δεν ακούγεται - η ερώτηση αφορά στην εμβάθυνση των διμερών σχέσεων στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας].

κ. A. LIBERMAN: Ευελπιστούμε ότι θα ξεκινήσουμε μέσα σε τρεις μήνες την πρώτη συνάντηση, ως κυβέρνηση. Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημά σας, γενικότερα θα έλεγα ότι αυτό άπτεται του οικονομικού θέματος, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να τα δούμε, να τα διερευνήσουμε για να μπορέσουμε να έχουμε μία εμπεριστατωμένη άποψη. Δράττομαι της ευκαιρίας για να πω ότι είναι προς όφελος όλων και θα θέλαμε να ξεκινήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την οικονομική συνεργασία με την Ελλάδα.

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Να προσθέσω κι εγώ ότι, από ό,τι συζήτησαν και οι δύο Πρωθυπουργοί χθες κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η πρώτη συνάντηση θα γίνει σύντομα, όπως είπε και ο κύριος Liberman, μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η πρώτη συνάντηση μάλλον θα γίνει στο Ισραήλ, αυτό ήταν και το πνεύμα της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας και αυτά είναι θέματα που θα συζητήσουμε σήμερα όπως και τα θέματα, τους τομείς της συνεργασίας. Ήδη έχει γίνει μία καλή προετοιμασία από υπηρεσιακούς φορείς και άλλους, νομίζω το φάσμα, οι δυνατότητες και οι τομείς συνεργασίας είναι πολλοί, πάρα πολλοί τομείς υπάρχουν. Να αναφέρω ενδεικτικά την οικονομική συνεργασία, πιθανές επενδύσεις από το Ισραήλ εδώ στην Ελλάδα, αλλά βεβαίως και τους τομείς τουρισμού, πολιτισμού. Είδαμε ήδη το περασμένο καλοκαίρι μία θεαματική, αν μου επιτραπεί αυτή η λέξη, αύξηση του αριθμού των τουριστών από το Ισραήλ στην Ελλάδα. Εδώ νομίζω είναι ένας τομέας που μπορούμε να συνεργαστούμε πάρα πολύ ουσιαστικά, είναι όμως και ο τομέας της αγροτικής ανάπτυξης, είναι και ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας όπου το Ισραήλ, μπορώ να πω, παίζει πρωτοπόρο ρόλο και η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ από αυτήν την συνεργασία. Και βεβαίως είναι και ο τομέας της ενέργειας, σε πολλές μορφές, αλλά ακριβώς αυτά είναι θέματα, τα οποία θα εξετάσουμε σε βάθος και στη σημερινή μας συνάντηση με τον κύριο Liberman, αλλά και στη συνέχεια για την προετοιμασία της πρώτης συνάντησης αυτού του νέου θεσμικού οργάνου που έχουμε αποφασίσει.

κ. ΓΡ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Η κυρία Πουλίδου.

κα Χ. ΠΟΥΛΙΔΟΥ: [δεν ακούγεται - η ερώτηση αφορά στη σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε μια περίοδο που το Ισραήλ επικρίνεται από τη διεθνή κοινότητα]

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Δεν θα κουραστώ ποτέ να επαναλαμβάνω, με κάθε ευκαιρία, την επιθυμία μας για εξεύρεση δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του Παλαιστινιακού ζητήματος, μίας λύσης που θα βασίζεται, όπως όλοι γνωρίζουμε, στην ύπαρξη δύο ανεξάρτητων κρατών που θα συνυπάρχουν με ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή. Είναι αλήθεια ότι και εμείς ανησυχούμε για το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει αυτή τη στιγμή η ειρηνευτική διαδικασία. Πιστεύουμε ότι είναι ανάγκη να δοθεί ώθηση από όλες τις πλευρές, ώστε να συνεχιστεί ο διάλογος, είναι αναγκαίο αυτό, είναι όμως και απαραίτητο όλα τα μέρη να απέχουν από μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν αυτή την προοπτική, ενέργειες όπως αυτή που αναφέρατε, δεν πρέπει να συμβαίνουν και τελικά δεν είναι προς το συμφέρον και του ίδιου του Ισραήλ και δεν δημιουργούν έννομα αποτελέσματα. Θέλω να πω ότι, και απολύτως λογικό, ότι δεν συμπίπτουν πάντα απόλυτα οι θέσεις μας σε όλα τα θέματα, σκοπός όμως των συζητήσεών μας, όπως και της σημερινής, είναι να μιλάμε ανοικτά, με ειλικρίνεια για όλα τα θέματα, ακόμα και για αυτά στα οποία αποκλίνουν οι απόψεις μας και θα μου επιτρέψετε να τονίσω και ένα τελευταίο, διότι πολλές φορές υπάρχει αυτό το ερώτημα. Η Ελλάδα μπορώ να πω έχει την εμπιστοσύνη του αραβικού κόσμου, έχει και την εμπιστοσύνη του Ισραήλ, δείχνει νομίζω, ακριβώς αυτή η συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με το Ισραήλ, αυτή την εμπιστοσύνη που οικοδομούν οι δύο χώρες μας μεταξύ τους. Πιστεύω ότι είναι λίγες οι χώρες που μπορούν να ισχυριστούν αυτό το πράγμα, ότι υπάρχει σχέση εμπιστοσύνης με το σύνολο της περιοχής. Νομίζω ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε ακολουθήσει, η Ελλάδα έχει ακολουθήσει, με συνέπεια μία πολιτική αρχών και ακριβώς αυτή είναι η προστιθέμενη αξία της Ελλάδας για την περιοχή, της ελληνικής παρουσίας στην περιοχή, της ελληνικής συνεισφοράς και ιδιαίτερα τώρα, δεδομένης της κατάστασης στην Μέση Ανατολή.

κ. ΓΡ. ΔΕΛΑΒΕΚΟΥΡΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ.