Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας V. Jeremic

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας V. Jeremic

Τετάρτη, 18 Μάιος 2011

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή του με τον ΥΠΕΞ της Σερβίας V. Jeremic Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Καλωσορίζω πολύ θερμά στην Αθήνα τον Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας και πολύ καλό φίλο Vuk Jeremic. Καλώς ήρθες.

Δυστυχώς έχασα την ευκαιρία να έρθω στο Βελιγράδι πρόσφατα με αφορμή τα εγκαίνια του ανακαινισμένου πύργου της Nebojsa που μαρτύρησε ο Ρήγας Φεραίος. Έμαθα όμως ότι ήταν μια εξαιρετική και συγκινητική τελετή με τη συμμετοχή των δύο Προέδρων μας, του Κάρολου Παπούλια και του Boris Tadic. Το μνημείο που ανακαινίστηκε με τη συμμετοχή και των δύο κρατών θα μείνει εκεί για να θυμίζει για πάντα τις ιστορικές μας σχέσεις, τη φιλία μας αλλά και το κοινό μας μέλλον.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις μπορώ να επαναλάβω για άλλη μία φορά και με ασφάλεια ότι είναι άριστες και έχουν μια συνεχώς αυξητική πορεία. Θα αναφερθώ σε ένα μόνο τομέα, τον τουρισμό, που είναι και επίκαιρος, μιας και έχει ξεκινήσει στην Ελλάδα η τουριστική περίοδος. Βλέπουμε με μεγάλη ικανοποίηση την αύξηση της ροής των επισκεπτών από τη Σερβία. Σε αυτό συνέβαλε και η άρση του καθεστώτος θεωρήσεων, θέλω όμως να πιστεύω ότι έχει να κάνει και με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρονται στη χώρα μας και σε πολύ καλές τιμές.

Θα ήθελα να τονίσω ότι η Σερβία έχει κάνει το τελευταίο διάστημα εντυπωσιακά βήματα προόδου στην Ευρωπαϊκή της πορεία. Την ενθαρρύνουμε και την υποστηρίζουμε για να συνεχίσει με τον ίδιο δυναμισμό που έχει επιδείξει ως σήμερα και είναι σημαντικό να έχουμε τέτοια επιτυχημένα παραδείγματα στην περιοχή μας. Λειτουργούν ως κίνητρο για όλους, επιταχύνουν το βηματισμό όλων των Δυτικών Βαλκανίων, όχι μόνο της Σερβίας, προς τον στόχο, που μην ξεχνάμε ότι είναι κοινός: είναι η ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, εργάζεται συστηματικά προς αυτή την κατεύθυνση και ετοιμάζεται από τώρα για να συνδέσει την Προεδρεία της στην Ε.Ε., το 2014, όπως είχε κάνει και το 2003, με την ουσιαστική προώθηση του στόχου αυτού. Να δούμε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια σύντομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μία ακόμη πρόσφατη εξέλιξη μας κάνει αισιόδοξους ότι η πορεία της περιοχής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεδομένη. Αναφέρομαι εδώ στις απευθείας επαφές Βελιγραδίου-Πρίστινας. Χρειάζεται πολιτικό θάρρος, χρειάζεται συναίσθηση ευθύνης. Αυτό είναι βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουμε στην περιοχή μας, και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελλάδα φυσικά στέκεται στο πλευρό και των δύο πλευρών, βρίσκεται στο πλευρό βεβαίως της Σερβίας και επενδύει πολλές ελπίδες στο διάλογο αυτό.

Όλα αυτά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε σήμερα και στην συνάντησή μας αμέσως μετά. Για άλλη μία φορά, Vuc, πολύ θερμό καλωσόρισμα εδώ στην Αθήνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ
: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για δημοσίευμα που είδαμε σήμερα, σε ελληνική εφημερίδα, σχετικά με διαρροή του Wikileaks, που αναφέρεται στο Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.

Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ: Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι δεν πρόκειται να σχολιάσουμε τις διαρροές των τηλεγραφημάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, τα λεγόμενα Wikileaks, και για εμένα είναι αυτό θέμα αρχής, θεωρώ ότι η δημοσιοποίηση εμπιστευτικής διπλωματικής αλληλογραφίας είναι καταδικαστέα και υπονομεύει και την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής.

Ως προς το θέμα του Αγαθονησίου και του Φαρμακονησίου όμως, ή οποιουδήποτε άλλου σημείου της ελληνικής επικράτειας, θέλω να ξεκαθαρίσω –και το ξαναλέω με τον πιο εμφατικό τρόπο– ότι δεν ανεχόμαστε αμφισβήτηση και δεν υπάρχει αμφιβολία ούτε για σπιθαμή ελληνικής γης. Αυτό όλοι, και ιδιαίτερα οι φίλοι μας στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, πρέπει να το βάλουν επιτέλους καλά στο μυαλό τους.