Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, κατά την προσέλευσή του στην Ι.Μ. Κύκκου και μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρο και την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου στην Ελληνική Πολιτεία (Λευκωσία, 14.09.2018)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, κατά την προσέλευσή του στην Ι.Μ. Κύκκου και μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρο και την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου στην Ελληνική Πολιτεία (Λευκωσία, 14.09.2018)

Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018

Δηλώσεις ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιά, κατά την προσέλευσή του στην Ι.Μ. Κύκκου και μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Κύκκου, Νικηφόρο και την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου στην Ελληνική Πολιτεία (Λευκωσία, 14.09.2018)Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Είμαι ευτυχισμένος που χάρη στην Μονή και στη σοφία των ηγουμένων της, θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία όμορφη Ελληνική Πρεσβεία και μία όμορφη Ελληνική κατοικία για τον Πρέσβη μας.
Είμαι ευτυχής που στο κέντρο της Λευκωσίας θα κυματίζει η ελληνική σημαία και ο ελληνισμός χάρη στη Μονή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε δύσκολες μάχες μπροστά μας κ. Υπουργέ.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τώρα έχουμε καλή μάχη μπροστά μας. Ευχαριστώ.

Δηλώσεις μετά την υπογραφή της συμφωνίας παραχώρησης οικοπέδου στην Ελληνική Πολιτεία

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Έχω χαρά και συγκίνηση για τις σχέσεις και την εκπροσώπησή μας εδώ στην Κύπρο. Και αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και έχουμε αφετηρία εσάς. Η αγωνία μας είναι να λυθεί το Κυπριακό. Αλλά να λυθεί με τρόπο δίκαιο, δημιουργικό και προς όφελος του λαού της Κύπρου. Και όχι τρίτων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νιώθετε ότι υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις, επειδή μιλήσατε και με τον κ. Çavuşoğlu τελευταία μία-δύο φορές, κ. Υπουργέ;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Οι ενδείξεις δεν υπάρχουν από μόνες τους, τις ενδείξεις θα πρέπει να τις δημιουργούμε. Σε τέτοια προβλήματα, όμως, όπως είναι το Κυπριακό, δεν αρκεί μόνο να δημιουργούμε εμείς, πρέπει να υπάρχει ανταπόκριση και από τους άλλους που συμμετέχουν στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε επί τούτου κάνει κάποια προσπάθεια προετοιμασίας με τον κ. Çavuşoğlu;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Το 2016 είχα τονίσει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία για να διερευνήσουμε αν πράγματι μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία, γιατί δε θεωρώ παραγωγικό να πηγαίνουμε σε διαπραγματεύσεις που οδηγούν σε αδιέξοδα, όπως σε δημοψηφίσματα που δεν έχουν να απαντήσουν θετικά στις προτάσεις που γίνονται. Από αυτή τη σκοπιά, ελπίζω η συζήτηση που είχαμε στη Σμύρνη με τον κ. Çavuşoğlu, ότι θα επιδιώξουμε να δούμε αν μπορεί να υπάρχει σύγκλιση -εγώ δε λέω λύση- πριν ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της άμεσης διαπραγμάτευσης, να υπάρξει καλύτερο πνεύμα από ότι στο παρελθόν από την άλλη πλευρά. Αλλά γι’ αυτό δεν μπορώ να σας εγγυηθώ. Εγώ μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα το παλέψουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δέχεται η Τουρκία όμως να προσέλθει σε έναν διάλογο που να διερευνήσει αυτά ακριβώς…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Τα γεγονότα τα δημιουργούμε και δεν τα προφητεύουμε. Αλλιώς θα ήμουν άγιος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει αλλάξει κάτι από το ναυάγιο του Crans Montana μέχρι σήμερα; Πώς βλέπετε τα πράγματα;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δε θα έλεγα ότι είναι ναυάγιο το Crans Montana γιατί για πρώτη φορά, κατά τη δική μας εκτίμηση, μετά από μια διαπραγμάτευση του Κυπριακού πάμε στην επόμενη με καλύτερες θέσεις από ότι την προηγούμενη. Συνήθως στο Κυπριακό, κάθε διαπραγμάτευση ήταν σε συνθήκες χειρότερες από την προηγούμενη. Τώρα έχουμε πάνω στο τραπέζι το ζήτημα των εγγυήσεων και της ασφάλειας. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ το έχει αποδεχθεί, το έχει υιοθετήσει στη διάρκεια του Crans Montana, άρα είμαστε σε καλύτερη θέση από ότι προηγουμένως, είμαστε σε δημιουργική πλεύση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σήμερα εδώ στο Μετόχι με τον Πανιερώτατο, κλείνει με τον καλύτερο τρόπο τελικά αυτή η μικρή περιπέτεια;

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Νομίζω ότι σήμερα παίρνουμε δύναμη, έμπνευση με μεγαλύτερη πίστη να δουλέψουμε για τη λύση του Κυπριακού. Αυτή είναι η ουσία της σημερινής συνάντησης, αυτή είναι η ουσία των μικρών δώρων που ανταλλάξαμε –σημαντικών για μένα. Αυτή είναι η ουσία του μεγάλου δώρου που μας έγινε, το οικόπεδο πάνω στο οποίο θα χτιστεί η ελληνική Πρεσβεία. Το όνειρό μας δεν είναι μόνο να δούμε μια όμορφη, λειτουργική και παραγωγική ελληνική Πρεσβεία. Το όνειρό μας είναι αυτή Πρεσβεία να είναι σε μια ελεύθερη, ενωμένη Κύπρο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, έχουμε και μια συνεχή αναδιάταξη δεδομένων στην περιοχή. Χθες επισκεφθήκατε το Ισραήλ, συναντηθήκατε με τον κ. Netanyahu…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Εγώ λέω ότι η πολιτική είναι πικρή, αλλά ποτέ βαρετή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο σκοπιανό με την ομιλία χθες του κ. Zaev στο Ευρωκοινοβούλιο…

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Δεν είναι χώρος τώρα για συζήτηση τρίτων πραγμάτων. Στην Κύπρο μιλάω για το Κυπριακό, γιατί πολλές φορές μέμφομαι πολλούς Έλληνες πολιτικούς ή δημόσια πρόσωπα, τα οποία μιλούν για τα πάντα στη διεθνή σκηνή εκτός από την Κύπρο και την απελευθέρωσή της.