Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 66ης Γ.Σ. του ΟΗΕ (Ν. Υόρκη, 21.09.11)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 66ης Γ.Σ. του ΟΗΕ (Ν. Υόρκη, 21.09.11)

Πέμπτη, 22 Σεπτέμβριος 2011

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο της 66ης Γ.Σ. του ΟΗΕ (Ν. Υόρκη, 21.09.11)

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: «Είχαμε όπως πάντα μία εξαιρετική συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου, κ. Χριστόφια. Συζητήσαμε για τα πάντα και φυσικά και για το θέμα της ημέρας που είναι αυτή η ανακοίνωση για την υφαλοκρηπίδα, της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και κατεχομένων. Είναι γνωστό ότι είναι μια πράξη παντελώς παράνομη, άνευ ουσίας, καμίας ισχύος, που αποδεικνύει αν μην τι άλλο πόσο απομακρύνεται η Τουρκία από το διεθνές δίκαιο και το ρόλο που θα έπρεπε να παίζει στην περιοχή, που είναι, όχι ένας ρόλος χωροφύλακα που μάλιστα παραβιάζει το νόμο, αλλά μιας χώρας που θα μπορούσε να συμβάλει στη σταθερότητα σε μια περιοχή σήμερα όπως η δική μας, μια περιοχή με πάρα πολλές εστίες προβλημάτων. Είναι καταδικαστέα προφανώς αυτή η πράξη. Δηλώνω και πάλι, όπως δήλωσα και στον Πρόεδρο, ότι έχει την αμέριστη στήριξή μας στο μόνο τρόπο, στη μόνη διέξοδο από όλα αυτά τα προβλήματα, που είναι να λυθεί το Κυπριακό. Και να λυθεί με τον τρόπο που ορίζουν τα ΗΕ, όπως έχει δείξει με τις πράξεις του και τις προτάσεις του ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Αυτή τη στήριξη την είχε και θα την έχει αμέριστη και δυναμική. Ήταν μεγάλη μου χαρά που σας είδα κ. Πρόεδρε και ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία και την τιμή της συνάντησης».

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ: «Πάντα και δική μου χαρά κ. Υπουργέ. Η ταύτιση των απόψεων θεωρείται και πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Η Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στήριγμά μας. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες και για την Ελλάδα και την Κύπρο χρειάζεται να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κατά απόλυτο τρόπο. Θα ευχαριστήσω για αυτή τη στήριξη και την κατανόηση και για τις κοινές ενέργειες που προβαίνουμε για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική προκλητικότητα και την επεκτατική τουρκική πολιτική. Αυτό που κάνει η Τουρκία ως απάντηση – ας πούμε έτσι – στην καθ’ όλα νόμιμη έρευνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της, είναι μία πρόκληση – δεν θέλω να χρησιμοποιήσω επίθετα – η οποία είναι εντελώς απαράδεκτη διότι παρανομεί πάνω στην παρανομία. Και εννοώ ότι κλείνει συμφωνία με ένα ψευδοκράτος το οποίο έχει καταδικαστεί, ομόφωνα, δύο φορές από το Συμβούλιο Ασφαλείας και από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και από ξεχωριστά κράτη. Και με το ψήφισμα 541 όταν ανακήρυξαν το ψευδοκράτος και με το 550 όταν αντάλλαξαν πρεσβευτές με το ψευδοκράτος. Άρα θεωρώ ότι τούτη η ενέργεια είναι συνέχιση εκείνων των παράνομων ενεργειών και ως τέτοια βεβαίως την καταγγέλλουμε. Θα την καταγγείλω και από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης στην ομιλία μου αύριο. Βεβαίως εγώ θα προκαλέσω και την Τουρκία, διότι αυτό που κάνει είναι αστήρικτο με βάση την κοινή λογική. Αν η Τουρκία θέλει όντως η Τουρκοκυπριακή κοινότητα να δρέψει καρπούς από αυτό το δώρο της φύσης προς την Κύπρο, θα πρέπει να πείσει, ή αν θέλετε να οδηγήσει άμεσα τον κ. Έρογλου να καταλήξει σε συμφωνία με τον συνομιλητή του. Εκείνο που θέλω να εγγυηθώ και που εγγυάται και η μέχρι σήμερα σύγκλιση στα θέματα οικονομίας είναι ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν έχουν να χάσουν τίποτα. Αντιθέτως έχουν να κερδίσουν πολλά. Διότι τα θέματα αυτά της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης. Και η κεντρική κυβέρνηση, μέσα από τον προϋπολογισμό θα διανέμει στις δύο κοινότητες, στις δύο συνιστώσες πολιτείες, τα έσοδα από αυτή την εκμετάλλευση, από αυτές τις ενέργειες. Το μήνυμα και προς τους Τουρκοκύπριους και προς την Τουρκία είναι να βρούμε λύση το συντομότερο δυνατό, αλλά εγώ θα έλεγα και ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγγυώμαι ότι και πριν τη λύση, εάν δεν θελήσει η Τουρκία να δείξει καλή θέληση, εάν θα έχουμε εισοδήματα, αυτά τα εισοδήματα θα δούμε με ποιον τρόπο θα τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό και των δύο κοινοτήτων. Αυτό πρέπει να είναι καθαρό και εφόσον είναι έτσι τα πράγματα, η πρόκληση της Τουρκίας γίνεται διπλά απαράδεκτη. Από εκεί και πέρα, θα έχω συνάντηση με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στο καθιερωμένο γεύμα – ήδη ανταλλάσουμε απόψεις με μόνιμα μέλη του ΣΑ. Δεν είμαι άνθρωπος των μεγάλων λόγων, όπως ξέρετε. Βολιδοσκοπούμε, να δούμε ποιες πιθανές αντιδράσεις είναι δυνατό να έχουμε και από τα μέλη του ΣΑ. Ευχαριστώ πολύ κ. Υπουργέ, θερμά χαιρετίσματα στον Πρωθυπουργό.