Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Λιβάνου A. Mansour (14.10.2011)

Δηλώσεις ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Λιβάνου A. Mansour (14.10.2011)

Παρασκευή, 14 Οκτώβριος 2011

A. MANSOUR: ...

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, κ. Adnan Mansour για τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε και τις ουσιαστικές συνομιλίες που είχαμε και τις οποίες θα συνεχίσουμε και κατά το γεύμα. Είμαι πάντα πολύ χαρούμενος, αγαπητοί φίλοι, όταν μου δίνεται η ευκαιρία να επισκεφθώ αυτήν την όμορφη και ιστορική πόλη της Βηρυτού που τα τελευταία χρόνια βίωσε αδίκως μεγάλες αναταραχές. Ωστόσο, ο λαός του Λιβάνου επανειλημμένως έχει επιδείξει την ικανότητα προσαρμογής του αλλά και την αποφασιστικότητά του να ξεπερνάει και να προχωρά. Η Ελλάδα έχει προσφέρει σταθερή και ενεργή στήριξη στο Λίβανο, και κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών του 2006, τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, κάτι που είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζεις Adnan.

Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο υπό την ιδιότητά μου ως Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αλλά και ως Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να μπορέσω να μεταφέρω στους ομολόγους μου την τεράστια σημασία της εδραίωσης μιας μελλοντικής επωφελούς συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και Λιβάνου. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών μας, συζητήσαμε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και εκφράσαμε την κοινή μας επιθυμία για τη δημιουργία, το συντομότερο δυνατό, ενός παλαιστινιακού κράτους. Έχουν περάσει πάρα πολλά χρόνια και αυτό δεν είναι πια ανεκτό. Θέλουμε ένα παλαιστινιακό κράτος και θέλουμε επίσης να υπάρχει ειρήνη και σταθερότητα για το Ισραήλ και για ολόκληρη την περιοχή.

Όπως το γνωρίζετε, είχαμε σημαντικές αλλαγές και στη χώρα μου, την Ελλάδα. Αυτές οι αλλαγές στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, είναι αλλαγές που θα βοηθήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη να εξέλθουν από τη δύσκολη οικονομική κατάσταση και θα μας κάνουν πιο ισχυρούς. Αυτή ακριβώς η δύναμη και η αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζουν σήμερα το Λίβανο. Θέλουμε να μπορούμε να επενδύσουμε στο μέλλον του Λιβάνου. Θέλουμε να συνομιλούμε με το Λίβανο ως φίλοι και σύμμαχοι. Σε αυτή την περιοχή έχουμε συμβιώσει για εκατοντάδες χρόνια. Οι λαοί μας συνδέονται παραδοσιακά με εξαιρετικά στενούς ιστορικούς δεσμούς. Και βρίσκομαι εδώ για να μεταφέρω αυτό το μήνυμα Adnan, ότι δηλαδή εμείς και εσείς σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περισσότερο αυτούς τους δεσμούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρός μας έχει επίσης προσκαλέσει τον Πρόεδρό σας στην Ελλάδα και ελπίζουμε αυτή ότι η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (ερώτηση εκτός μικροφώνου)

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ: Εκφράσαμε την αμοιβαία επιθυμία και το ενδιαφέρον μας να προωθήσουμε τη συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών των δύο χωρών. Ούτε ο Υπουργός σας αλλά και ούτε κι εγώ είμαστε επιχειρηματίες, αλλά μπορούμε να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να ενημερωθούν για τα συμφέροντά τους και να γνωριστούν μεταξύ τους. Και για αυτό το λόγο ήρθα εδώ στο Λίβανο σήμερα, μαζί με μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου αποτελούμενη από εκπροσώπους σημαντικών βιομηχανικών και εξαγωγικών οργανισμών της Ελλάδας. Μαζί μας είναι επίσης και μέλη του ελληνικού κοινοβουλίου από διαφορετικές πολιτικές παρατάξεις. Θέλουμε να εμβαθύνουμε αυτή τη σχέση και αναλαμβάνω τη δέσμευση να συνεχίσω να εργάζομαι προς αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ πολύ.