Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη και ΥΦΥΠΕΞ Ισραήλ D. Ayalon (22.11.2011)

Δηλώσεις ΥΦΥΠΕΞ Δ. Δόλλη και ΥΦΥΠΕΞ Ισραήλ D. Ayalon (22.11.2011)

Τρίτη, 22 Νοέμβριος 2011

Δ. ΔΟΛΛΗΣ: Ο κύριος Ayalon είναι ο πρώτος Υπουργός ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα μετά από την ψήφο εμπιστοσύνης που έλαβε η νέα Κυβέρνηση. Ο Υπουργός Ayalon είναι παλιός γνώριμος και παλιός φίλος της Ελλάδας από τον καιρό που ήταν στο Υπουργείο Εξωτερικών και μετά Πρέσβης στην Ουάσιγκτων και, φυσικά τώρα, που είναι Υφυπουργός Εξωτερικών.

Η συνεργασία μας, ως Υφυπουργοί, άρχισε όταν ανέλαβε από την μεριά του Ισραήλ να συντονίσει τη μελλοντική συνάντηση των Υπουργικών Συμβουλίων και εγώ, εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά το βασικότερο σημείο στο οποίο έχουμε συνεργαστεί και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε είναι πάνω στην Ελληνική και την Εβραϊκή διασπορά. Οι άνθρωποί μας ζουν σε διάφορα μέρη του κόσμου, συνεργάζονται, γνωρίζονται και φυσικά σήμερα είχαμε την ευκαιρία, πέρα από το γεγονός του να καλωσορίσουμε έναν φίλο, ο οποίος έχει σταθεί στο πλευρό μας στο παρελθόν, και να συζητήσουμε μια ενδιαφέρουσα πρόταση την οποία αρχίσαμε τη συζήτηση στη Νέα Υόρκη. Η πρόταση αυτή είναι για το 1ο Συνέδριο της Ελληνικής και Εβραϊκής Διασποράς. Αποφασίσαμε το Μάη στη Θεσσαλονίκη οι δύο Κυβερνήσεις να στηρίξουν μια συνάντηση της Ελληνικής διασποράς και της Εβραϊκής διασποράς. Αυτές οι συναντήσεις δεν είναι απλώς συναντήσεις οι οποίες γίνονται για να βρεθούμε μόνο, είναι συναντήσεις οι οποίες θα βοηθήσουν να προωθήσουμε από κοινού τα θέματα που μας απασχολούν και φυσικά πιστεύουμε να δώσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο σε αυτό το Συνέδριο, που να συνεχιστεί. Ο κύριος Ayalon και εγώ συζητήσαμε την πιθανότητα υποτροφιών της διασποράς σε Έλληνες και σε Εβραίους νέους που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να σπουδάσουν αλλά επίσης και να έχουν την εμπειρία στην Ελλάδα και στο Ισραήλ.

Το δεύτερο σημείο της συζήτησής μας ήταν η λεγόμενη G-to-G, δηλαδή η προετοιμασία μας για την πιθανή συνάντηση των δύο Υπουργικών Συμβουλίων, όπως είχε ανακοινωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Ο κύριος Ayalon εξέφρασε την επιθυμία, αν είναι δυνατόν, να βρούμε κοινές ημερομηνίες, ετοιμάζουμε τον ανάλογο φάκελο προς τον Πρωθυπουργό και θα απαντήσουμε στο εγγύς μέλλον. Η επίσκεψη αυτή φυσικά δίνει τη δυνατότητα να πούμε ότι η συνεργασία των δύο κρατών μας, των δύο λαών μας, συνεχίζεται. Δεν είναι μόνο μία συνεργασία κυβερνήσεων, αλλά είναι συνεργασία του απλού κόσμου, είναι συνεργασία Ελλήνων, είναι συνεργασία Εβραίων, ή ζουν στην Ελλάδα ή στο Ισραήλ ή ζουν στη διασπορά ανά τον κόσμο, και γι’ αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κύριο Ayalon, έναν φίλο, έναν Υπουργό ο οποίος στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος και στάθηκε στις δύσκολες αυτές στιγμές που περάσαμε.

Σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

D. AYALON: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ κύριε Δόλλη. Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή που είμαι ο πρώτος ξένος αξιωματούχος που υποδέχεστε στην Ελλάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα. Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση και είμαστε σίγουροι ότι θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε όλοι στο Δυτικό κόσμο σήμερα.

Πράγματι, βρίσκομαι εδώ για να σας εκφράσω την πραγματική μας υποστήριξη αλλά και να ευχαριστήσω τον ελληνικό λαό, την κυβέρνηση της Ελλάδας, για την πολύ καλή συνεργασία που έχουμε. Είναι ακόμη χαραγμένη στη μνήμη μας με έντονα συναισθήματα η συνδρομή της Ελλάδας, της πρώτης χώρας που μας βοήθησε στην κατάσβεση της φοβερής πυρκαγιάς στο όρος Καρμέλ κατά την οποία κινδύνεψαν η πόλη της Χάιφα και άλλες κοινότητες. Ήσασταν οι πρώτοι που καταφθάσατε και πραγματικά εντυπωσιαστήκαμε από την αποτελεσματικότητα των πιλότων και των πυροσβεστών της Ελλάδας.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών μας είναι αυτονόητη καθώς μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και πιστεύω ότι όλη η ανθρωπότητα πρέπει να ευχαριστεί ακόμη τον ελληνικό λαό για τη μεγάλη συμβολή του στην ανθρωπότητα, στον τομέα της φιλοσοφίας, των τεχνών και των επιστημών. Εμείς, ο εβραϊκός λαός, χαρίσαμε στην ανθρωπότητα την ηθική και το μονοθεϊσμό καθώς και την πίστη και πιστεύω ότι μαζί ο ελληνικός και ο εβραϊκός πυλώνας αποτελούν τα πιο γερά θεμέλια της χριστιανοεβραϊκής κληρονομιάς των δυτικών πολιτισμών.

Το γεγονός ότι μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, αλλά και η εγγύτητά μας από γεωγραφικής άποψης, μας καθιστούν επίσης φυσικούς φίλους και συμμάχους, καθώς θέλουμε πάρα πολύ να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία των λαών μας, τη σοφία και τις ικανότητες τους προς όφελος της ανάπτυξης της περιοχής στους τομείς του ενεργειακού εφοδιασμού, έτσι ώστε να υπάρξει διαφοροποίηση μέσω της ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της επιστήμης, της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, της γεωργίας, του εμπορίου και των επενδύσεων, και σε όλους αυτούς τους τομείς που κρίνονται αναγκαίοι σε αυτή τη νέα εποχή της τεχνογνωσίας και της τεχνολογίας. Και όπως είπε και ο κ. Δόλλης, συμφωνήσαμε πλήρως ως προς την ανάπτυξη μιας καινοτόμου συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο μεταξύ της ελληνικής και της ισραηλινής ή εβραϊκής διασποράς. Ως εκ τούτου, διαθέτουμε ένα θαυμάσιο μηχανισμό και θεσμό για τη συνεργασία αυτή, κάτι που θα είναι προς δικό μας όφελος, αλλά και προς όφελος όλης της ανθρωπότητας και η συνεργασία στο πλαίσιο του GtoG θα συνεχιστεί και λάβαμε και όλες τις σχετικές διαβεβαιώσεις.

Όπως σε κάθε μεγάλη δημοκρατία, όταν οι κυβερνήσεις αλλάζουν, οι αξίες και οι πρακτικές παραμένουν οι ίδιες και έτσι η συνέχεια θα είναι αδιάλειπτη και προφανής.

Και επίσης έχω την τιμή να προσκαλέσω τον Υφυπουργό κ. Δόλλη στο Ισραήλ όταν του το επιτρέψει το πρόγραμμά του και εύχομαι αυτό να γίνει στο πολύ άμεσο μέλλον.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την καταπληκτική φιλοξενία που μου επιφυλάξατε.