Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της 1ης Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας (Λευκωσία, 04 Ιουνίου 2019)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της 1ης Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας (Λευκωσία, 04 Ιουνίου 2019)

Τρίτη, 04 Ιουνίου 2019

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Γ. Κατρούγκαλου, με το πέρας της 1ης Τριμερούς Υπουργικής Συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αρμενίας (Λευκωσία, 04 Ιουνίου 2019)Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Είμαι και εγώ επίσης πολύ ικανοποιημένος με αυτή την πρώτη Υπουργική Συνάντηση μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αρμενίας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω, καταρχάς, τον Νίκο για την υποδειγματική φιλοξενία, και τους Νίκο και Zohrab για την πολύ γόνιμη συζήτηση που είχαμε.

Οι τρεις χώρες μας μοιράζονται κοινές ιδέες, είναι χώρες ειρηνικές που πιστεύουν ότι το Διεθνές Δίκαιο και ο σεβασμός στην πολυμέρεια αποτελούν τη βάση των διεθνών σχέσεων. Και, φυσικά, μοιραζόμαστε μεταξύ μας μία μακρά ιστορία. Προσβλέπουμε στη βελτίωση τόσο των οικονομικών όσο και των πολιτικών σχέσεών μας.

Το επόμενο βήμα θα είναι η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής μεταξύ των ηγετών των χωρών μας και, όπως ήδη είπε ο Νίκος, σκοπεύουμε να βοηθήσουμε, όσο μπορούμε, την Αρμενία στις ευρωπαϊκές της προοπτικές. Οι σχέσεις ΕΕ-Αρμενίας απετέλεσαν ένα από τα κύρια θέματα της συζήτησής μας. Υποσχεθήκαμε στον Αρμένιο ομόλογό μας ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχουμε θετικά αποτελέσματα το ταχύτερο δυνατόν για τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αρμενίας και από πλευράς μας θα προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα μετά τις εκλογές με την επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ της ΕΕ και της Αρμενίας. Συζητήσαμε, επίσης, τη συνεργασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών.

Επαναβεβαίωσα την ισχυρή μας υποστήριξη και αλληλεγγύη προς την Κύπρο σε σχέση με τις πρόσφατες προκλήσεις και παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία και διαβεβαίωσα τον Κύπριο ομόλογό μου για την υποστήριξή μας στις επόμενες συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εν κατακλείδι, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τους φίλους και συναδέλφους μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου, τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Zohrab Mnatsakanyan, για την πολύ εποικοδομητική συνάντηση σήμερα και προσβλέπω σε ακόμα καλύτερες συναντήσεις μας στο μέλλον.

Συμφωνία των Πρεσπών - Απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα πολιτών
Επιστημονική Ημερίδα/Συμφωνία των Πρεσπών: Νομικά Ζητήματα
Η Συμφωνία των Πρεσπών
(το κείμενο)
Τhe Prespa Agreement
(the official text)
Climate Change Impacts on Cultural Heritage
International Conference
June 21-22, 2019
Work and Holiday Visa
Work and Holiday Visa
η Ευρώπη σου Εθνική Έκθεση Διαβούλευσης για το μέλλον της Ευρώπης
Εθνική Έκθεση
Δημόσιοι Διαγωνισμοί Διαύγεια: Υπουργείο Εξωτερικών - Ανάρτηση Αποφάσεων στο Διαδίκτυο
Golden Visa Programme
Σπουδές στην Ελλάδα - Study in Greece
Ελληνική Κυβέρνηση

Συνδεθείτε μαζί μας στο Facebook Δείτε τις φωτογραφίες μας στο Flickr Ακολουθήστε μας στο Twitter Δείτε τα βίντεο μας στο YouTube Τελευταία νέα σε RSS