Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Αγία Πετρούπολη, 06.06.2019)

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Αγία Πετρούπολη, 06.06.2019)

Πέμπτη, 06 Ιουνίου 2019

Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλου σε συνέχεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, S. Lavrov (Αγία Πετρούπολη, 06.06.2019)ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βρισκόμαστε στο Παλάτι του Κωνσταντίνου, ένα ιστορικό παλάτι που άνοιξε το 2003. Η Ελλάδα ως προεδρεύουσα τότε στην Ευρωπαϊκή Ένωση είχε την τιμητική της σε αυτό το παλάτι και πραγματικά, υπάρχει μια ιστορία που τη συνδέει και με το χώρο αυτό, αλλά και γενικότερα με το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, του οποίου είστε παλιός επισκέπτης, καθώς το έχετε επισκεφθεί τουλάχιστον τρεις, τέσσερεις φορές. Είχατε μια, νομίζω, περιεκτική συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, τον κ. Lavrov. Δύο λόγια παρακαλώ.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Οι ιστορικοί δεσμοί της χώρας μας με τη Ρωσία είναι πάντα παρόντες, και σε αυτό το κτίριο και γενικά. Είχα μια πολύ ουσιαστική συζήτηση, σε θερμό κλίμα, με τον ομόλογό μου Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Ξέρετε ότι οι χώρες μας έχουν παραδοσιακά, ιστορικά, πολύ καλές σχέσεις που βασίζονται σε κοινά στοιχεία ιστορίας και πολιτισμού. Και είναι πάντοτε το πολιτικό μας σπίτι η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιδιώκουμε όμως να παίξουμε ένα ρόλο γέφυρας ανάμεσα σε αυτήν και στη Ρωσική Ομοσπονδία. Άλλωστε, οποιοδήποτε σύστημα περιφερειακής ασφάλειας στην Ευρώπη δεν εντάσσει σε αυτό τη Ρωσία, δεν μπορεί να έχει προοπτικές επιτυχίας και σταθερότητας.

Συζητήσαμε, λοιπόν, διμερή και περιφερειακά θέματα, την κατάσταση στην περιοχή μας και τις δυνατότητες συνεργασίας στο πολιτικό, αλλά και στο οικονομικό επίπεδο. Συζητήσαμε την ανάγκη να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο εκείνες οι πρωτοβουλίες που φέρνουν τους δυο λαούς μας εγγύτερα, πρωτοβουλίες σχετικές με τον πολιτισμό και την ιστορία. Είχαμε, επίσης, συζητήσεις και σε πιο τεχνικό επίπεδο. Συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε στο πλαίσιο του Κοινού Σχεδίου Δράσης που έχουμε με τη Ρωσική Ομοσπονδία να γίνουμε ακόμα πιο συγκεκριμένοι στη συνεργασία μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα οικονομικά θέματα και στη συμμετοχή μας εδώ, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ, όπου η Ελλάδα παίρνει μέρος τα τελευταία πέντε, έξι χρόνια και επιδιώκει να έχει μια συμμετοχή όχι μόνο παρουσίας, αλλά και πιο ουσιαστικής συνεργασίας στο διμερές οικονομικό επίπεδο.

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός μας ήταν παρών το 2015 εδώ ανάμεσα στους ηγέτες που συμμετείχαν στη συζήτηση με τον Πρόεδρο Putin. Και εγώ προσωπικά, όπως αναφέρετε, τα τελευταία τρία χρόνια είμαι συστηματικά παρών εδώ, εκπροσωπώντας την οικονομική μας διπλωματία. Δεν είναι το μόνο όμως φόρουμ στο οποίο προωθούμε τις διμερείς οικονομικές σχέσεις . Υπάρχει η Μικτή διυπουργική Επιτροπή που συνήλθε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Συζήτησε το πώς θα μπορούμε να έχουμε κοινές επιχειρήσεις -ελληνικές και ρωσικές- σε τομείς στους οποίους εμείς έχουμε ενδιαφέρον να προωθήσουμε τα προϊόντα μας, βλέπε τον αγροτο-διατροφικό τομέα. Υπήρχαν σημαντικές επενδύσεις, εκατοντάδων εκατομμυρίων, ρωσικών επιχειρήσεων, ιδίως στον τομέα του τουρισμού και των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Να θυμίσω, επίσης, ότι η χώρα μας ήταν η πρώτη που υπέγραψε ένα μνημόνιο συνεργασίας με την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση που είναι ο οικονομικός φορέας ολοκλήρωσης των πρώην σοβιετικών Δημοκρατιών που τώρα θέλουν να εγκαταστήσουν ένα ευρωπαϊκό-ασιατικό, οικονομικό χώρο στην επικράτειά τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είσαστε ο Υπουργός που τότε υπέγραψε αυτό το πρωτόκολλο τον Ιούνιο του 2017, παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε ξεκινήσει... ήταν για την Ελλάδα μία πρωτοβουλία που την έφερνε μπροστά. Γιατί, έτσι κι αλλιώς, ο ευρωπαϊκός αυτός χώρος και ο ασιατικός θα συνεργαστούν...

Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: Η χώρα μας, παραδοσιακά ακολουθεί μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στο πολιτικό και στο οικονομικό πεδίο. Έχετε δίκιο να λέτε ότι είμαστε πρωτοπόροι στο πεδίο αυτό, όπως ήμασταν πρωτοπόροι για παράδειγμα στην υπογραφή του πρώτου πρωτοκόλλου συνεργασίας μίας δυτικής χώρας με την Κίνα, ως προς τον κοινό καθορισμό στόχων, στο πλαίσιο του “Δρόμου του Μεταξιού”, One Belt – One Road. Και το χαρακτηριστικό είναι ότι, και στις δύο αυτές περιπτώσεις, ακολούθησαν άλλες χώρες. Φάνηκε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή όχι μόνο δεν είναι αντίθετη με τα γενικότερα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συμβάλλει στο ρόλο αυτό της γέφυρας, του να είμαστε, δηλαδή, ένας θετικός παράγοντας που θα φέρει το κοινό μας πολιτικό σπίτι, που είναι η Ευρώπη, εγγύτερα σε άλλους μεγάλους πολιτικούς και οικονομικούς παίκτες. Ευχαριστώ.