Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Κοινές Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με ομόλογό του Ιταλίας, A. Alfano, μετά τη συνάντησή τους (Ρώμη, 20.12.2017)

Κοινές Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με ομόλογό του Ιταλίας, A. Alfano, μετά τη συνάντησή τους (Ρώμη, 20.12.2017)

Τετάρτη, 20 Δεκεμβρίου 2017

Κοινές Δηλώσεις Υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, με ομόλογό του Ιταλίας, A. Alfano, μετά τη συνάντησή τους (Ρώμη, 20.12.2017)Α. ALFANO: Δυστυχώς έχω την ώρα των ερωτήσεων στο Κοινοβούλιο, ως εκ τούτου δεν είναι δυνατόν να καθυστερήσω. Συνεπώς, από πλευράς μου μόνο ένα «tweet», για να μιλήσω για τις εξαιρετικές σχέσεις με την Ελλάδα, για να αναφερθώ στη σημασία των δύο συμφωνιών που υπογράφηκαν σήμερα, να εκφράσω ευγνωμοσύνη προς το συνάδελφο Νίκο για τη στήριξη που μας παρέσχε στο θέμα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων - μια στήριξη πολύ σημαντική - για να τονίσω τις συνεργασίες μας, που μπορούν να έχουν μια γόνιμη ανάπτυξη, τόσο στον ενεργειακό τομέα, όσο και σε άλλα πεδία που ανοίγονται για περαιτέρω ανάπτυξη με την Ελλάδα.

Αλλά και να υπογραμμίσω ότι ο δεσμός μας είναι ιστορικός και ότι η ιστορία συνήθως δημιουργεί πεπρωμένο. Συνεπώς, η ιστορία και το πεπρωμένο της Ελλάδας και της Ιταλίας βρίσκονται στην ίδια κατεύθυνση, είναι ευθυγραμμισμένα προς ένα μέλλον κοινής ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας, εντός του πλαισίου της ΕΕ. Αυτό είναι το νόημα της συμφωνίας, που ενισχύθηκε το Σεπτέμβριο στην Κέρκυρα, αυτό είναι το νόημα όσων είπαμε σήμερα.

Δεν θα μπορέσω να απαντήσω σε ερωτήσεις επειδή πρέπει να μεταβώ στο Κοινοβούλιο, πρέπει να σπεύσω. Δράττομαι της ευκαιρίας για να ευχαριστήσω τον Τύπο που είναι παρών και επιπλέον τον Έλληνα συνάδελφό μου.

Ν. ΚΟΤΖΙΑΣ: Ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω τον φίλο μου, τον Αντζελίνο, να ευχαριστήσω και τους διερμηνείς. Είχαμε μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σήμερα, συνέχεια της συζήτησης που κάναμε στην Κέρκυρα στη συνάντηση των δύο κυβερνήσεων και κατ΄ιδίαν. Αυτό που έχουμε αποφασίσει είναι να συνεχίσουμε με επιμέλεια και συστηματικά να αναπτύσσουμε τις σχέσεις Ελλάδος-Ιταλίας, του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προς όφελος των λαών των δύο κρατών.

Έχουμε μια σειρά από σχέδια για ανάπτυξη της σχέσης μας στον τομέα της ενέργειας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, της οικονομίας, της πολιτικής διαβούλευσης ανάμεσα στα δύο υπουργεία.

Ευχαριστώ πάρα πολύ τον συνάδελφό μου για τη φιλοξενία του, ευχαριστώ και εσάς. Η Βουλή προηγείται κάθε άλλης ενέργειας δύο υπουργών που είναι κοινοβουλευτικοί άνδρες. Αντζελίνο, σ΄ευχαριστώ.