Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη – Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα

Διεθνής Διάσκεψη για τη Λιβύη – Δηλώσεις ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα

Τετάρτη, 30 Μάρτιος 2011

Ολοκληρώθηκε στις 29.03.2011 η Διεθνής Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο για την κατάσταση στη Λιβύη, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότεροι από 40 Υπουργοί Εξωτερικών από όλο τον κόσμο, ο ΓΓ του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ αλλά και εκπρόσωποι του Αραβικού Συνδέσμου.

Μετά το πέρας της Διάσκεψης ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Τρεις ήταν οι στόχοι της Διάσκεψης του Λονδίνου:

1. Η διεθνής κοινότητα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για την εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβούλιου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ιδιαίτερα για την άμεση παύση του πυρός και το τέλος της βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού της Λιβύης.

2. Δεσμευτήκαμε για άλλη μία φορά για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο λαό της Λιβύης και,

3. Ξεκίνησε μία πολιτική διαδικασία για την επόμενη μέρα, για να μπορέσει ο λιβυκός λαός να πάρει το μέλλον του στα χέρια του.

Αυτές οι αποφάσεις αντικατοπτρίζουν πλήρως τις ελληνικές θέσεις. Θέλω να τονίσω τη σημασία της νομιμοποίησης εκ μέρους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτό επιβεβαιώθηκε και από την παρουσία στη Διάσκεψη του ΓΓ του ΟΗΕ.

Παράλληλα υπενθυμίζω ότι η Ελλάδα και ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή τόνισαν την ανάγκη για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης και για το μέλλον της περιοχής.

Σε όλες αυτές τις διαδικασίες, η Ελλάδα έχει φωνή, έχει παρουσία και θα συμβάλλει αξιοποιώντας τις σχέσεις της και την επιρροή της στην περιοχή.