Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Εκθέσεις για τα 2.500 Χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

Εκθέσεις για τα 2.500 Χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα

Πέμπτη, 09 Δεκέμβριος 2010

Εκθέσεις για τα 2.500 Χρόνια από τη Μάχη του Μαραθώνα Στο πλαίσιο της φετινής επετείου για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη του Μαραθώνα το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, διοργανώνουν με τη συνδρομή των Πρεσβειών και των Προξενικών Αρχών της Ελλάδος στο εξωτερικό, από τις 15 Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2010, ταυτόχρονη διεθνή έκθεση αρχειακού υλικού από τη συλλογή του κ. Γιώργου Δολιανίτη, μελετητή και συγγραφέα και κατόχου μιας εκ των μεγαλύτερων συλλογών παλαιών σπανίων εκδόσεων στην Ελλάδα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σελίδες παλαιών βιβλίων καθώς και χαρακτικά που εστιάζουν τόσο στον τρόπο, με τον οποίο τα διεθνή ιδεολογικά κινήματα του 18ου και 19ου αιώνα (ποιητές, συγγραφείς και καλλιτέχνες) εμπνεύστηκαν από τη Μάχη του Μαραθώνα, όσο και στην ιστορική εξέλιξη του Μαραθωνίου Δρόμου. Στόχος της έκθεσης είναι να αναδείξει τη σημασία της Μάχης για την παγκόσμια ιστορία και την επίδραση που είχε στη διαμόρφωση του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού, και παράλληλα, να προβάλει το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας ως αναπόσπαστο κομμάτι του παρελθόντος της.

Η Μάχη του Μαραθώνα αποτελεί ιστορικό γεγονός που αναδείχθηκε σε παγκόσμιο σύμβολο των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αρετής. Σηματοδότησε την συγκρότηση της Αθηναϊκής Δημοκρατίας καθώς και την έναρξη του «χρυσού αιώνα» των Αθηνών, συμβάλλοντας στη συνέχεια στη δημιουργία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Η πολιτική σημασία της Μάχης υπογραμμίστηκε ιδιαίτερα και προσέλαβε επιπλέον συμβολισμούς και νοήματα, κατά την περίοδο που ορίζουν η Αμερικανική και η Γαλλική επανάσταση, ο Διαφωτισμός και ο Ρομαντισμός. Τέλος, άφησε παρακαταθήκη τον μαραθώνιο δρόμο, το μόνο ολυμπιακό αγώνισμα με ιστορικές καταβολές και τοπωνύμιο, που εξελίχθηκε σε τρόπο ζωής, με χιλιάδες διοργανώσεις σε όλον τον κόσμο.

Η διεθνής αυτή έκθεση πραγματοποιείται σε εκθεσιακούς χώρους που προσφέρουν οι Αρχές των χωρών στις οποίες εδρεύουν οι συμμετέχουσες στην έκθεση Πρεσβείες. Επίσης, το αρχειακό υλικό ψηφιοποιήθηκε και διατέθηκε στις Αρχές μας από κλειστό διαδικτυακό τόπο, ώστε να αποφευχθούν έξοδα αποστολής και ασφάλισης.

Εγκαίνια της έκθεσης έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στις πόλεις Αλγέρι, Βιέννη, Βαρσοβία, Βίλνιους, Τελ-Αβίβ, Πρετόρια, Πεκίνο, Μπρατισλάβα,  Μπακού, Λουξεμβούργο, Ερεβάν, Σεράγεβο,  Βελιγράδι, Μασσαλία, Ζάγκρεμπ, Οδησσό και Βουκουρέστι.