Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο Άγιον Όρος (3-4.06.2011)

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο Άγιον Όρος (3-4.06.2011)

Σάββατο, 04 Ιούνιος 2011

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο Άγιον Όρος (3-4.06.2011)

Το Άγιον Όρος επισκέφθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, χθές και σήμερα, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Ι.-Α. Ζέπο και τον Διοικητή του Αγίου Όρους Α. Κασμίρογλου. "Το Άγιον Όρος το τιμούμε. Είμαστε κοντά Σας, όπως και Εσείς σ’ εμάς" ήταν τα λόγια του Υπουργού στην αντιφώνησή του προς τον Πρωτεπιστάτη Γέροντα Παύλο Λαυριώτη και τα Μέλη της Ιεράς Κοινότητας, που τον υποδέχθηκαν στο Πρωτάτο.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών προεδρεύει της διυπουργικής Επιτροπής, που συνεστήθη με εντολή του Πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου, «για τη μελέτη και προώθηση της προστασίας του Αγίου Όρους και λοιπών ζητημάτων Αθωνικής Πολιτείας». Κατά τη συνάντηση αποφασίστηκε η δημιουργία γραμματείας που θα λειτουργεί και θα υποστηρίζει το έργο της Επιτροπής και θα παρακολουθεί την εκτέλεση των αποφάσεών της.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη χερσόνησο του Άθω, ο Υπουργός επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Ξενοφώντος, όπου έτυχε θερμής υποδοχής από τον Ηγούμενο Αρχιμ. Αλέξιο και την Αδελφότητα της Μονής. Ο Ηγούμενος καλωσορίζοντας τον Υπουργό, τόνισε ότι «είναι μεγάλη χαρά για εμάς που επισκέπτεστε σήμερα το Μοναστήρι μας». Στην αντιφώνησή του ο κ. Δρούτσας, υπογράμμισε ότι «η ιστορική πορεία της μοναστικής Πολιτείας του Άθω, κατέδειξε με αδιάσειστα στοιχεία την συμβολή, συμμετοχή, αλληλεγγύη, προσφορά και ιδιαιτέρως την προθυμία για κάθε θυσία των οικιστών της, στις δύσκολες περιστάσεις που, κατά καιρούς, πέρασε η Χώρα μας.» «Είμαστε ευγνώμονες γι’ αυτό, όπως για το ότι, στον Ελληνικό χώρο περιλαμβάνεται ο εξαίσιος Άθως με την τεράστια και μεγάλης σημασίας πολιτιστική κληρονομιά, η οποία συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην παρουσία και προσφορά των οικιστών του», επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών.