Τρίτη, 20 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Επίσκεψη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη σε Ιορδανία (13.10.11)

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη σε Ιορδανία (13.10.11)

Πέμπτη, 13 Οκτώβριος 2011

Ο Υπουργός Εξωτερικών  Σταύρος Λαμπρινίδης βρίσκεται σήμερα 13.8.2011 στην Ιορδανία που αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στις χώρες της περιοχής μετά τη χθεσινή του επίσκεψη την Αίγυπτο.  Ο κ. Λαμπρινίδης συνοδεύεται από αντιπροσωπεία βουλευτών μελών του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, τον Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών καθώς και από εκπροσώπους θεσμικών φορέων του επιχειρηματικού κόσμου.

Κατά τη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών με τον Ιορδανό ομόλογό του κ. Nasser Judeh, οι δύο Υπουργοί συζήτησαν για τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων των δύο χωρών καθώς και για θέματα περιφερειακού ενδιαφέροντος, το Μεσανατολικό και την «Αραβική Άνοιξη».

Μετά τη συνάντηση τους ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε ότι η Ιορδανία αποτελεί χώρα με καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Παλαιστινιακό, αλλά και ευρύτερα στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επιπλέον, ανέφερε ότι η Ελλάδα και η Ιορδανία έχουν μακρά παράδοση φιλικών σχέσεων πάνω στις οποίες μπορεί να οικοδομηθεί περαιτέρω συνεργασία σε διάφορους τομείς. Στο πλαίσιο αυτό, σημαντικές ήταν οι συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι επιχειρηματικών φορέων με Ιορδανούς ομολόγους τους.

Ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Λαμπρινίδη για την επίσκεψη του και δήλωσε ότι πρέπει να εξετασθούν τρόποι διεύρυνσης των ιστορικών σχέσεων Ελλάδος και Ιορδανίας, των οποίων οι διμερείς σχέσεις είναι σε άριστο επίπεδο.  Ο κ. Judeh αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο της Ελλάδος και καλωσόρισε τις προσπάθειές της για την επίτευξη προόδου στο Παλαιστινιακό ζήτημα, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες, Ελλάδα και Ιορδανία, μοιράζονται κοινό όραμα για την εμπέδωση της ειρήνης και την ανάπτυξη της περιοχής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών και τα μέλη του ΕΣΕΠ είχαν ακόμα συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Ιορδανίας, τον Πρόεδρο της Γερουσίας και του Κοινοβουλίου, καθώς και με την Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής και τα μέλη του Συλλόγου Ελληνο-ιορδανικής φιλίας, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Υπουργό Σχεδιασμού και Αναπτυξιακής Συνεργασίας της χώρας και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ΄.

Δείτε το κείμενο κοινών δηλώσεων ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη και ΥΠΕΞ Ιορδανίας N. Judeh