Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Επίσκεψη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο Άγιο Όρος, Αντιφώνηση

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Σ. Λαμπρινίδη στο Άγιο Όρος, Αντιφώνηση

Σάββατο, 08 Οκτώβριος 2011

Σ. ΛΑΜΠΡΙΝΙΔΗΣ:  Πανοσιολογιώτατε άγιε Πρώτε, σεβαστοί Πατέρες, αισθάνομαι την ανάγκη να σας εκφράσω τις ολόθερμες ευχαριστίες και τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη μου, για τη συγκινητική παρουσία και συμμετοχή σας στην υποδοχή μου, και παρακαλώ να μου επιτρέψετε ως ταπεινός προσκυνητής του ιερού αυτού τόπου και χώρου να ζητήσω την ευλογία σας.

Πανοσιολογιώτατε άγιε Πρώτε, τονίσατε πράγματι το ιστορικό και εξαιρετικά συμβολικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται η επίσκεψή μου, καθώς γιορτάζουμε τα 20 χρόνια της Πατριαρχείας του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατέρα, που είναι παρών, εδώ στο Άγιο Όρος. Η στιγμή αυτή είναι και για εμένα προσωπικά ιδιαίτερα σημαντική και συγκινητική.

Αλλά θέλω να σας ενημερώσω ότι η αγάπη μου και το ενδιαφέρον μου για τον ιερό αυτόν τόπο, θα εκφραστεί και σε μία επίσκεψη που θα είναι ξεχωριστή από αυτή που γίνεται τώρα.  Θα είναι μια επίσκεψη στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε διεξοδικά για όλα τα θέματα και για τη συνεργασία μας. 

Θέλω, φυσικά, να μεταφέρω το σεβασμό και την αγάπη του Πρωθυπουργού. Σύντομα άλλωστε θα είναι μαζί μας, αλλά επιτρέψτε μου να το κάνω. Γνωρίζετε άλλωστε, πολύ καλά, πόσο βαθειά στην καρδιά του  έχει το Άγιο Όρος.

Εσείς, Άγιοι Πατέρες, οι οποίοι συγκροτείτε τη συλλογική Διοικητική Αρχή και την πλέον επίσημη εκπροσώπηση του Αγιωρίτικου πληθυσμού γνωρίζετε ότι η συγκυρία για την πατρίδα είναι δύσκολη.

Η πορεία της μοναστικής πολιτείας του Άθω μέσα στους αιώνες έχει καταδείξει σε όλη την οικουμένη, αλλά πρωτίστως στη συλλογική συνείδηση του έθνους τη συμβολή, τη συμμετοχή, την αλληλεγγύη, την προσφορά, και ιδιαιτέρως την προθυμία για κάθε θυσία των Αγίων Πατέρων, στις δύσκολες στιγμές που κατά καιρούς πέρασε η Ελλάδα.

Σήμερα, η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, όπως και ο ομιλών, ως καθ’ ύλην αρμόδιος του Άγιου Όρους, το γνωρίζουμε και είμαστε υπερήφανοι που ο Ελλαδικός χώρος περιλαμβάνει τη χερσόνησο του Άθω.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα σας και τις ανάγκες της Αθωνικής Πολιτείας. Θα είμαστε κοντά σας. Εγώ προσωπικά θα είμαι κοντά σας, θα κάνω ό,τι είναι στις δυνατότητες μου, θα κάνουμε ό,τι είναι στις δυνατότητες μας και θα σταθούμε πάντοτε μαζί σας.

Σας ευχαριστώ και ζητώ τις ευλογίες σας.