Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο Μαυροβούνιο (27-28.01.2011)

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο Μαυροβούνιο (27-28.01.2011)

Τετάρτη, 26 Ιανουάριος 2011

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Δ. Δρούτσα στο Μαυροβούνιο (27-28.01.2011)

Την Πέμπτη 27 και την Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011, ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο. Η επίσκεψη πραγματοποιείται με αφορμή την άτυπη συνάντηση Υπουργών της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης (SEECP), αλλά έχει συγχρόνως και διμερή χαρακτήρα, καθώς ο Έλληνας Υπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας του Μαυροβουνίου, με σκοπό την προαγωγή των διμερών σχέσεων, αλλά και την υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας του Μαυροβουνίου.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 27 τρ., ο κ. Δρούτσας θα συναντηθεί, κατά σειρά, με τον ομόλογο του Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης Μίλαν Ρότσεν, με τον Πρωθυπουργό Ίγκορ Λούξιτς, με τον Πρόεδρο της Βουλής Ράνκο Κριβόκαπιτς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φιλίπ Βουγιάνοβιτς. Επίσης, την ίδια μέρα, στις 15.00 τοπική ώρα, ο Υπουργός θα εκφωνήσει ομιλία στη Διεύθυνση Δημόσιας Διοίκησης του Μαυροβουνίου σε επιλεγμένο ακροατήριο από ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και διπλωμάτες που χειρίζονται την προσέγγιση του Μαυροβουνίου με το κοινοτικό κεκτημένο με τίτλο: «Φέρνοντας την Ευρώπη στην καρδιά των Βαλκανίων: Η ιστορία του Μαυροβουνίου». Δηλώσεις στον Τύπο θα πραγματοποιηθούν στις 12.30 τοπική, μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών.

Την Παρασκευή 28 τρ. ο κ. Δρούτσας θα συμμετάσχει στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της SEECP στην πόλη Μπούντβα. Στην παρέμβασή του, ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχει τη δυνατότητα να τονίσει ότι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας αποτελεί βασική συνιστώσα της πολιτικής της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια και ότι λειτουργεί ως όχημα για την ενσωμάτωση των χωρών της ΝΑ Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Ειδικά η SEECP, στη σύσταση της οποίας είχε πρωτοστατήσει η Ελλάδα το 1996, είναι το μόνο «γηγενές» σχήμα συνεργασίας, προερχόμενο αποκλειστικά από τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Τέλος, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Δρούτσας θα έχει συναντήσεις με ομολόγους του.