Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Επίσκεψη ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα

Παρασκευή, 25 Φεβρουάριος 2011

Επίσκεψη ΥΠΕΞ Αζερμπαϊτζάν στην Αθήνα Δ. Δρούτσας: «Η δέσμευση της χώρας μας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέσει το Αζερμπαϊτζάν με την Ιταλία, μέσω της Τουρκίας, παραμένει ισχυρή. Ο TGI είναι ένα ώριμο έργο και νομίζω ότι η ελκυστικότητά του ενισχύεται ακόμη περισσότερο από την προοπτική που υπάρχει να διακλαδωθεί και με το σύστημα της Βουλγαρίας».

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν Elmar Mammadyarov πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αθήνα την Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της οποίας συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Υπουργό Εξωτερικών.

Η πλέον πρόσφατη συνάντηση των δύο Υπουργών ήταν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, το Σεπτέμβριο του 2010, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Αστάνα τον Δεκέμβριο 2010. Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αζέρου Πρόεδρου κ. Ilham Aliyev στην Αθήνα έγινε τον Φεβρουάριο του 2009, ενώ τον προσεχή Απρίλιο προγραμματίζεται επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια στο Μπακού. Στο πλαίσιο της επίσκεψης ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουβέλη στο Μπακού, στις 1-3 Φεβρουαρίου 2011, ως συμπροέδρου της 3ης Συνόδου της Μικτής Διϋπουργικής Επιτροπής Οικονομικής, Βιομηχανικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας Ελλάδος-Αζερμπαϊτζάν, υπογράφηκε Πρωτόκολλο που αφορά την εν γένει εξέλιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Η πυκνή αυτή ανταλλαγή επισκέψεων αποτελεί δείκτη του εντεινόμενου ρυθμού με τον οποίο διευρύνεται η ελληνο-αζερική διμερής συνεργασία με σταθερούς ρυθμούς τα τελευταία χρόνια. Ειδική έμφαση δίνεται στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, εν όψει της μελλοντικής αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν. Στο πλαίσιο αυτό, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών τόνισε στο συνομιλητή του τα πλεονεκτήματα του αγωγού ITGI (Italy – Turkey – Greece Interconnector) με το σχεδιαζόμενο παρακλάδι του IGB (Interconnector Greece – Bulgaria) που αποτελεί ίσως το ωριμότερο έργο του Νότιου Ενεργειακού Διαδρόμου που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.