Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Υπουργείου Εξωτερικών

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Υπουργείου Εξωτερικών

Τρίτη, 18 Ιανουάριος 2011

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας Υπουργείου Εξωτερικών Βασικά σημεία

κ. Δημήτρης Δρούτσας:
· Ο χρόνος που πέρασε ήταν ένας χρόνος δύσκολος, με προκλήσεις αλλά και με επιτυχίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική, καθώς ανέκτησε την υπερηφάνεια και την αυτοπεποίθησή της, χάρη και στο δικό σας έργο.

· Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά και τη συνεργασία του περασμένου χρόνου. Γνωρίζετε ότι πιστεύω ειλικρινά στις δυνατότητες και ικανότητες του κάθε στελέχους του Υπουργείου Εξωτερικών και ελπίζω κι εγώ από τη δική μου πλευρά ότι έχω καταφέρει να αποδεικνύω καθημερινά, ότι σας θέλω δίπλα μου, ότι βασίζομαι σε εσάς, βασίζομαι αποκλειστικά σε εσάς και θα ήθελα να πω ότι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι όλα να γίνονται με τη διαφάνεια και αξιοκρατία που χρειάζεται.

κ. Γιώργος Παπανδρέου:
· Είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, γνωστούς και συνεργάτες στη μάχη που έχουμε δώσει και παλαιότερα, αλλά που δίνουμε και τώρα για τη χώρα μας, για την εικόνα μας, την αξιοπιστία μας, αλλά και για τη νέα δυναμική που θέλουμε εμείς να δώσουμε στις διεθνείς μας σχέσεις.

· Είναι μια δύσκολη εποχή θυσιών, κόπων και πόνου όλων, βεβαίως, και δικών σας. Αλλά χωρίς εσάς, σίγουρα, η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας δεν θα ήταν εφικτή. Ήδη, με πρωτοβουλίες μας του τελευταίου έτους, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ βελτιωμένη και ισχυρή εικόνα, σε σχέση με παλαιότερα.

· Σήμερα, έχουμε και πάλι μπροστά μας, αυτή τη φορά, θα έλεγα, μεγαλύτερες και πολυσύνθετες προκλήσεις στις οποίες εσείς καλείστε να παίξετε έναν καθοριστικό ρόλο

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας

κ. Δ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ
: Επιτρέψτε μου μόνο λίγα λόγια. Πέρασε άλλος ένας χρόνος, ένας χρόνος δύσκολος, με πολλές προκλήσεις, τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού, πιστεύω όμως πως ήταν και μια χρονιά με επιτυχίες για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Προωθήσαμε τα συμφέροντα της Ελλάδας, πήραμε πρωτοβουλίες, δώσαμε φωνή πάλι στην Ελλάδα και νομίζω προωθήσαμε την εξωτερική μας πολιτική με όραμα και ρεαλισμό. Μια εξωτερική πολιτική εκ νέου με εθνική υπερηφάνεια, θα μου επιτρέψετε όμως να τονίσω, με σωστή, με υγιή εθνική υπερηφάνεια, μια εξωτερική πολιτική με νέα αυτοπεποίθηση, με αυξημένο κύρος, με αξιοπιστία την οποία επανακτήσαμε και την επανακτήσαμε και χάρη και στο δικό σας σημαντικό έργο, για το οποίο θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και από αυτό το βήμα πάρα πολύ.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν βεβαίως δυσκολίες και εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών - δυστυχώς όλοι οι Έλληνες πολίτες αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες - γνωρίζω ότι υπάρχει μερικές φορές ένα αίσθημα αδικίας, κατά κάποιον τρόπο, γιατί μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά, εάν θέλετε, αλλά όλοι μας γνωρίζουμε την κατάσταση που είχε να αντιμετωπίσει η πατρίδα μας. Ήταν αναγκαίες οι γρήγορες, οι πιεστικές αποφάσεις και θα ήθελα και σε αυτό το σημείο, για άλλη μία φορά να σας ευχαριστήσω όλους σας για τη συνεργασία, για την κατανόηση και πολλές φορές και για την ανοχή που έχετε επιδείξει και σε αυτόν τον τομέα.

Είχα την ευκαιρία να πω επανειλημμένως ότι δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να δίνουμε χρήματα, να δίνουμε αυξήσεις, αντιθέτως είμαστε αναγκασμένοι να περικόπτουμε. Από την άλλη πλευρά, είναι νομίζω υποχρέωσή μας να προσφέρουμε σε κάθε Έλληνα πολίτη αυτό που μπορούμε: μία πιο ανθρώπινη καθημερινότητα, μεγαλύτερη αξιοπρέπεια όταν αντιμετωπίζει τις δημόσιες υπηρεσίες, στον τομέα της υγείας, της παιδείας και σε αυτό να είστε σίγουροι ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες τομές. Και εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, αυτό που μπορούμε να κάνουμε από κοινού άμεσα είναι να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, ώστε να γίνει η δουλειά σας ακόμα πιο αποτελεσματική. Αναφέρομαι εδώ, σε αυτά που ήδη έχουν ξεκινήσει με τη δική σας τη συμβολή - τα γνωρίζετε όλοι - το νέο οργανόγραμμα, τον εκμοντερνισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, για να μπούμε στη νέα εποχή της τεχνολογίας - όλα αυτά που κάνουμε από κοινού.

Πάλι θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά και τη συνεργασία του περασμένου χρόνου. Γνωρίζετε ότι πιστεύω ειλικρινά στις δυνατότητες και ικανότητες του κάθε στελέχους, του κάθε υπαλλήλου του Υπουργείου Εξωτερικών - το αποδεικνύετε άλλωστε και καθημερινά αυτό - και ελπίζω κι εγώ από τη δική μου πλευρά ότι έχω καταφέρει να αποδεικνύω καθημερινά, ότι σας θέλω δίπλα μου, ότι βασίζομαι σε εσάς, βασίζομαι αποκλειστικά σε εσάς και θα ήθελα να πω ότι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε είναι όλα να γίνονται με τη διαφάνεια και αξιοκρατία που χρειάζεται.

Έχουμε σήμερα τη μεγάλη τιμή να είναι μαζί μας ο Πρωθυπουργός. Τον καλωσορίζω. Νομίζω ότι όλοι ξέρουμε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει μία ιδιαίτερη θέση στην καρδιά σας, αλλά πιστεύω πως και η σημερινή σας παρουσία εδώ, στο Υπουργείο Εξωτερικών, κύριε Πρόεδρε, είναι και έμπρακτη έκφραση της μεγάλης σημασίας που αποδίδετε στα εθνικά θέματα, έκφραση έμπρακτη της μεγάλης σημασίας που αποδίδετε στο έργο του Υπουργείου Εξωτερικών και στο έργο του κάθε υπαλλήλου και στελέχους του Υπουργείου Εξωτερικών. Σας ευχαριστώ και πάλι για την παρουσία σας και να ευχηθώ κι εγώ καλή χρονιά, βεβαίως σε όλους, με δύναμη, με υγεία.

κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Φίλες και φίλοι, όταν πήρα την πρόσκληση από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον Δημήτρη Δρούτσα, να έρθω σήμερα στη γιορτή του Υπουργείου, ήταν δύσκολο να αρνηθώ. Πρώτα απ’ όλα, γιατί πέρυσι τέτοια εποχή, δεν κατάφερα να έρθω, παρότι ήμουν τότε και Υπουργός Εξωτερικών, επειδή τρέχαμε - όχι ότι έχουμε σταματήσει να τρέχουμε.

Πέρα απ’ αυτό, όμως, είναι χαρά μου να βρίσκομαι ανάμεσα σε φίλους, σε γνωστούς, σε συνεργάτες, γιατί σας θεωρώ όλους στενούς συνεργάτες, τόσο από τα παλιά, όσο και νέους συνεργάτες, στη μάχη που έχουμε δώσει και παλαιότερα, αλλά που δίνουμε και τώρα για τη χώρα μας, για την εικόνα μας, την αξιοπιστία μας, για τη νέα εμπιστοσύνη που θέλει ο Ελληνικός λαός, αλλά και για τη νέα δυναμική που θέλουμε εμείς να δώσουμε στις διεθνείς μας σχέσεις.

Εγώ ήθελα να είμαι κοντά σας αυτές τις ανθρώπινες στιγμές, για να σας ευχαριστήσω για τη δουλειά που κάνετε. Είναι μια δύσκολη εποχή - το είπε και ο Δημήτρης Δρούτσας - θυσιών, κόπων και πόνου όλων, βεβαίως, και δικών σας. Αλλά χωρίς εσάς, σίγουρα, η ανάκτηση της αξιοπιστίας μας δεν θα ήταν εφικτή.

Ήδη, με πρωτοβουλίες μας του τελευταίου έτους, πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει μια πολύ βελτιωμένη και ισχυρή εικόνα, σε σχέση με παλαιότερα. Και αυτό οφείλεται και στη δική σας δουλειά, και στις δικές σας προσπάθειες.

Βεβαίως, έχουμε αποδείξει και παλαιότερα ότι μπορούμε. Μπορέσαμε και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και στο χώρο των Βαλκανίων, και στην ευρύτερη περιοχή, και με τις αποφάσεις του Ελσίνκι, και με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, να είμαστε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως μέλος. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διεκδικούμε και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας, όπως την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πολλά άλλα.

Σήμερα, έχουμε και πάλι μπροστά μας, αυτή τη φορά, θα έλεγα, μεγαλύτερες και πολυσύνθετες προκλήσεις. Γιατί δεν πρόκειται μόνο για αμιγώς, κλασικά εξωτερικά θέματα, αλλά γιατί αυτά εμπλέκονται με τη διεθνοποιημένη οικονομία και περιβάλλον, όπως και με το φυσικό περιβάλλον και τα πολλά και μεγάλα θέματα της ανθρωπότητας, που αντιμετωπίζουμε, ένα από τα οποία είναι στο επίκεντρο και της δικής μας κρίσης - η διεθνής οικονομική κρίση, η κρίση στην Ευρωζώνη, αλλά βεβαίως και η δική μας, εσωτερική κρίση, την οποία υπερβαίνουμε με μεγάλες αλλαγές και προσπάθειες.

Σε όλα αυτά, καλείστε να παίξετε έναν καθοριστικό ρόλο. Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνετε. Εγώ ήθελα να είμαι κοντά σας, αυτή την ανθρώπινη στιγμή, για να σας ευχαριστήσω, αλλά και για να σας ευχηθώ καλή χρονιά, καλή δύναμη, σε εσάς, τα παιδιά σας και τις οικογένειές σας. Θα είμαι κοντά σας. Καλή μας επιτυχία.