Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων

Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων

Τρίτη, 11 Ιανουάριος 2011

Ομιλία ΥΠΕΞ κ. Δ. Δρούτσα στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου Ιμβρίων Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι Πρόεδροι των διαφόρων Συλλόγων,
Κυρίες και Κύριοι,

Είναι πολύ μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη τιμή για εμένα, και το εννοώ αυτό, που συμμετέχω στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συλλόγου, ο οποίος, εάν δεν κάνω λάθος, έκλεισε φέτος 65 χρόνια δραστήριας ζωής. Όλες αυτές οι εντυπωσιακές δραστηριότητες είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, και ενθαρρυντικές για το μέλλον. Είναι πολλά λοιπόν τα χρόνια ζωής του Συλλόγου σας, χρόνια προσφοράς αγώνων και οράματος.

Πρώτα να βοηθήσετε τους Ιμβρίους που έφθαναν στην Ελλάδα να εγκατασταθούν και να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Ύστερα να σώσετε την ταυτότητά του νησιού και να κρατήσετε τον Ελληνισμό στην Ίμβρο ζωντανό. Και όντως, σήμερα για πρώτη φορά, μετά από δεκαετίες ο Ελληνισμός στην Ίμβρο ήρθε να κάνει τα πρώτα βήματα για να ξαναπατήσει στα πόδια του. Για άλλη μία φορά πραγματικά έχω μείνει εντυπωσιασμένος από όλα αυτά που άκουσα και σήμερα για τις σημαντικές δραστηριότητες του Συλλόγου σας.

Θα ήθελα όμως σήμερα που είμαστε όλοι μαζί, να ευχηθούμε καλή χρονιά, υγεία και μακροημέρευση στον συμπατριώτη σας στον Πνευματικό μας Πατέρα, στον Πνευματικό Πατέρα για όλο τον Ελληνισμό, για την Ορθοδοξία, στον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Είχα πριν από λίγες μέρες για άλλη μία φορά τη χαρά να συνομιλήσω τηλεφωνικώς για ευχές, για τα χρόνια πολλά και να με ενημερώσει για την επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στο οποίο αναφερθήκατε στο χαιρετισμό σας.

Θα ήθελα να πω ότι και σε αυτή την συνομιλία που είχα με τον Παναγιότατο είπαμε για μια ακόμη φορά ότι από κοινού θα επισκεφθούμε την Ίμβρο. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα, που ο Παναγιότατος με κάλεσε να επισκεφθούμε μαζί την Ίμβρο. Είναι κάτι το οποίο πάντα είχα υπ’ όψη μου να κάνω και θα το κάνουμε σύντομα.

Είχα επίσης την ευκαιρία να συναντηθώ με το Προεδρείο σας δύο φορές, αυτή τη χρονιά – η μία δυστυχώς με δυσάρεστη αφορμή. Γνώρισα όμως καλά το έργο σας, το οποίο στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Είναι έργο ιερό, εμπνευσμένο, και θέλω να ξέρετε και να πιστέψετε ότι σας ακούμε με μεγάλη προσοχή και ότι η πολιτεία, παρά τη δύσκολη συγκυρία που όλοι ζούμε, θα βρίσκεται στο πλάι σας σε κάθε βήμα.

Δεν είμαι φίλος των πολλών λόγων, αλλά των πράξεων και πιστέψτε με, θα δείτε πράξεις πολλές. Μόλις προχθές, την Παρασκευή, επέστρεψα από την Τουρκία, όπου συνόδευσα τον Πρωθυπουργό στις συναντήσεις που είχε με τον Τούρκο Πρωθυπουργό. Ο κ. Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος που θέλει να αποκαταστήσει τις αδικίες του παρελθόντος - μολονότι η ιστορία δυστυχώς δεν ξαναγράφεται, είναι ένας άνθρωπος που χαιρετίζει τη διαφορετικότητα γιατί και ο ίδιος επλήγη από την πολιτική της μη ανοχής. Με την Τουρκία λοιπόν επιχειρούμε να οικοδομήσουμε μία νέα σχέση και ήδη, σε ένα χρόνο, κάναμε πολλά, βάλαμε νέες γερές βάσεις για τη συνεργασία μας. Πυκνώσαμε τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και μπορώ να πω ότι η σχέση έχει περάσει σε μία φάση που χαρακτηρίζεται πρωτίστως από την ειλικρίνεια. Έχουμε βαριά ιστορία με την Τουρκία, έχουμε και σύγχρονα προβλήματα. Ναι, δεν έχουν λυθεί τα προβλήματα. Έχουμε όμως το θάρρος και τη βούληση να προχωρήσουμε. Υπάρχει τεράστια ανεκμετάλλευτη δυναμική, μία δυναμική που πρέπει που οφείλουμε να απελευθερώσουμε. Αυτός είναι ο προσανατολισμός. Ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης, χωρίς να υπολογίζουμε το λεγόμενο πολιτικό κόστος, χωρίς να υπολογίζουμε στερεότυπα και χωρίς να ακούμε τις Κασσάνδρες που θέλουν να ζωγραφίζουν όλα με μελανά χρώματα. Αλλά αυτό θέλω να το τονίσω, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Ελλάδας, της πατρίδας μας. Παρακαλώ να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, καμία παρερμηνεία. Ό,τι και να ακούτε, ό,τι και να λέγεται. Όλα γίνονται με ανοικτό μυαλό, αλλά πάντα προς το συμφέρον της Ελλάδας. Πάντα με σεβασμό στα δίκαια και τα συμφέροντά μας και είμαι σίγουρος ότι και ιδιαίτερα εσείς στηρίζετε τις προσπάθειες και τους αγώνες.

Είμαι σίγουρος ότι οι Ίμβριοι ανά τον κόσμο θα κρατήσουν τη φλόγα του Ελληνισμού αναμμένη.

Θα ήθελα να τονίσω κάτι τελευταίο: η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι ασκεί εξωτερική πολιτική με όραμα αλλά και ρεαλισμό, αλλά πάνω από όλα η Κυβέρνηση ασκεί εξωτερική πολιτική με αυτοπεποίθηση. Μιλάμε καθαρή γλώσσα, λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, όπου και αν βρισκόμαστε. Η Ελλάδα διεκδικεί και παίρνει ό,τι δικαιούται.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου στην προχθεσινή ομιλία στους Τούρκους Πρέσβεις. Είναι το απόσπασμα αυτό που αναφέρεται σε εσάς, τους Ιμβρίους που κρατάτε ζωντανό τον δεσμό με την πατρίδα σας. Το απόσπασμα λέει τα εξής «Στους τομείς του σεβασμού των μειονοτικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας, στους οποίους αποδίδουμε κορυφαία σημασία λόγω Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελληνικής μειονότητας έχουν γίνει θετικά βήματα προόδου. Ευελπιστούμε ότι αυτά θα συνεχιστούν ώστε οι άνθρωποι που απέμειναν στην Τουρκία αλλά και όσοι αποφασίσουν να επιστρέψουν, να νοιώσουν πραγματικά καλοδεχούμενο τμήμα της Τουρκικής κοινωνίας».

Ας ελπίσουμε το 2011 τα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού να γίνουν πραγματικότητα και η Τουρκία να κάνει θαρραλέα βήματα για να αγκαλιάσει τις μειονότητές.

Για άλλη μία φορά, ήταν και είναι μεγάλη δική μου τιμή που είμαι σήμερα μαζί σας. Επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ και εγώ καλή χρονιά, πάντα με υγεία και δύναμη στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάμε όλοι μας στην Ελλάδα και για άλλη μία φορά να τονίσω ότι προσβλέπω στη δική μου επίσκεψη, ελπίζω πολύ σύντομα, στο δικό σας νησί την Ίμβρο μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Σας ευχαριστώ πολύ.