Σάββατο, 21 Απριλίου 2018
greek english french
Αρχική arrow Επικαιρότητα arrow Πρώτο Θέμα arrow Ομιλία ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (Βουλή, 16.11.11)

Ομιλία ΥΠΕΞ Σταύρου Δήμα στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης (Βουλή, 16.11.11)

Τετάρτη, 16 Νοέμβριος 2011

Την ανάγκη αποκατάστασης της διεθνούς εικόνας και αξιοπιστίας της Ελλάδος, ως πρώτη προτεραιότητα, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας, κατά την σημερινή του ομιλία στη Βουλή, στο πλαίσιο συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Κυβέρνηση. Ο κ. Δήμας τόνισε ότι η Ελλάδα «πρέπει να πάψει να είναι το εύκολο θύμα κάθε ρητορικής υπερβολής» και κάλεσε τους εταίρους μας να «σταματήσουν άμεσα την κακοφωνία περί ενδεχόμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ», δεδομένου ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει πλήρως τις υποχρεώσεις της.

Στην προσπάθεια ανόρθωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας, είναι απαραίτητη, όπως είπε, «η προβολή θετικών στοιχείων όπως το ανθρώπινο δυναμικό, οι υποδομές, η γεωπολιτική της θέση, οι επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται, καθώς και το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει παράγοντας σταθερότητας σε ένα ασταθές περιβάλλον».

Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι η κυβέρνηση είναι «μεταβατική και ειδικού σκοπού», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν αποτελεί άλλοθι, εάν δεν κάνει καλά τη δουλειά της», καθώς η εξωτερική πολιτική της χώρας πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα και να χαρακτηρίζεται από δυναμική διεθνή παρουσία.

Για το ζήτημα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη «γνωστή και κρυστάλλινη θέση της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα έχει κάνει «ολόκληρο το βήμα που της αναλογούσε» και εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στάση του κ. Γκρούεφσκι, τη στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν «την ετοιμότητα και την εποικοδομητική στάση» της Αθήνας και ενώ η ΕΕ και το ΝΑΤΟ έχουν υιοθετήσει ομόφωνα ως προϋπόθεση προόδου της ενταξιακής πορείας της ΠΓΔΜ την εξεύρεση λύσης.

Επανέλαβε, επίσης, τη σταθερή στήριξη της χώρας μας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με «αυτονόητη προϋπόθεση τη δική της συμμόρφωση στα κριτήρια και προαπαιτούμενα της Ένωσης» και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ ως προς την Κύπρο.
Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διατύπωσε την απογοήτευσή του για την «αδιαλλαξία» του κ. Έρογλου και της τουρκικής πλευράς, που εμποδίζουν την επίτευξη προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Δήμας σημείωσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων έχει στηρίξει τη στρατηγική επιλογή βελτίωσης των σχέσεων με την Τουρκία» και τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εργάζεται για «αμοιβαία επωφελή πρόοδο στις διμερείς μας σχέσεις». Κατέστησε όμως σαφές προς όλους ότι «η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και ότι είναι αποφασισμένη να προασπίσει τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της».

Θυμίζοντας τη σταθερή πολιτική της Ελλάδας για «οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους τους γείτονές της», υπογράμμισε ότι η χώρα μας δεν απεμπολεί οποιοδήποτε νόμιμο κυριαρχικό της δικαίωμα, τονίζοντας ότι η ΑΟΖ δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση από την θεμελιώδη αυτή αρχή και θέση της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο Υπουργός Εξωτερικών έθεσε ως προϋπόθεση για την άσκηση μίας αποτελεσματικής εξωτερικής πολιτικής την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, ιδιαίτερα στο πλαίσιο των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο, λέγοντας ότι προσβλέπει σε στενή συνεργασία με την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τα εξωτερικά και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής. Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη κινητοποίησης των τεράστιων δυνάμεων, όπως τις χαρακτήρισε, του Ελληνισμού της Διασποράς.

Πλήρες κείμενο ομιλίας ΥΠΕΞ Σ. Δήμα στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση